29 Dec, 2023

Det var en gång... 2023

Uppdaterad:
5 Feb, 2024

Tittar lite snabbt vad jag tyckte var intressant för ett år sedan och som platsade portföljen. Fastighetsbolagen, Lundberg, Alphabet, AQ Group, Clas Ohlson och Evolution. 

Vad det gäller fastighet så har SBB varit ett sänke och de andra positiva bidragsgivare. På totalen ligger det redan på plus och det har tack vare rallyt det senaste gått fortare än jag kunnat ana. Mest köp under året har gjorts i Balder eftersom det var där det, enligt mina egna portföljregler, funnits mest utrymme att öka i.  Jag positionerar mig i innehav till ett fast förutbestämt belopp. Ju högre kvalitet (samt mindre upplevd risk) ju högre kan det beloppet vara. Väl ”fullt” så får det sedan vara oavsett kursrörelser upp eller ned. Det är mitt sätt att hantera och inte fånga fallande knivar.

AQ Group och Alphabet har under året utvecklat sig strax över 60 %. AQ Group har växt sig till femte största innehavet och har precis lyckats sno platsen från Industrivärden. Alphabet ligger som innan på plats nr 4 och som brukligt har vi på topp tre Berkshire, Investor och Evolution. Evolution har ”bara” stigit med ca 20 % och har därmed faktiskt sämre utveckling än portföljen som helhet i år men eftersom det är hyfsat stort så gör det skillnad i pengar.

Lundberg var lätt att öka i under stora delar av året eftersom det är sällan man får bolaget till någon större rabatt. Dock gick det under 2023. På dagens kurs på 548 kr handlas det i princip på substansen.

Clas Ohlson har dubblats sedan årsskiftet (då på en värdering på ca PS 0,5) men jag fick välja att sälja innehavet då det närmade sig PS 1. Det fanns icke börsrelaterade saker som jag behövde lösgöra pengar till och då valde jag ta på det jag kände jag kunde avvara.

Noterade även ned:

”Sedan har vi Berkshire Hathaway. Ett innehav man kan addera lite då och då. Sällan den handlas helt tokigt, men ligger fint som en hörnsten i portföljen.”

Det tesen håller jag i princip alltid. Gäller även framöver. Tyvärr gick Munger bort i år. 

Sneglade också åt SKF och 3M, men där skred jag aldrig till handling. SKF är inte en omöjlig köpkandidat i framtiden men jag vill helst se mörkare rubriker och lägre värdering. När så sker så brukar det finnas mycket annat intressant också som får företräde. 

Med stigande börs på senare tid så har vad som ter sig attraktivt på bevakningslistan minskat. Letar nya potentiella innehav, men det är inte jättemycket där ute som ser lätträknat och superattraktivt ut. Öresund runt 100-lappen kan vara intressant då jag tror att de underliggande innehaven kan prestera hyfsat framåt. 

Installationsbolagen Bravida och Instalco har pressats en del. Instalco finns redan i portföljen och det har gjorts lite småökningar, men är väl nog nu. Har en liten bevakningspost nu också i Bravida i samma bransch och får se om det är något som går att köpa mer i framöver. 

 Jag är kanske annorlunda funtad än en del andra och köper gärna på ”svaghet” dvs då börs eller branscher ser ut att gå dåligt och värderingarna följt med ned. Varför? För det är, enligt mitt synsätt, mindre riskfyllt då samt framtida potentiella avkastning är som störst. Till saken hör dock att allt blir inte till guld, en del blir till sand, men det hör till. Värst tabbar är dock inte felköp man gör. För pengarna man förlorar där är begränsade. Mest pengar förlorar man när man säljer något som sedan visar sig gå utomordentligt bra efter försäljningen. Det händer från tid till annan. De situationerna är i alla fall för mig psykologiskt jobbigare. På något större innehav kan man dock ”skala” istället för att sälja helt. Det är ett sätt att hantera det, men är de mindre så känns det knappt som någon ide. 

Embracer hade kunnat vara en öka-kandidat. Det är en av årets ”surdegar”, men som den mer riskfyllda profil bolaget har så har exponeringen hållits där den bör och pengamässigt gör det därmed inte mycket avtryck. Värderingsmässigt ser den intressant ut, men mina egna portföljregler som säger nog är nog gör att jag inte köper mer.  

Många bolag går riktigt, riktigt bra men det visar sig också på värderingarna som inte är ”fynd” längre. Även om de inte ter sig så där dyra heller. Då är det inte så mycket att göra än att sitta på dem. 

Kinnevik är inte populär men kan vara en öka-kandidat. Tele2 och kassan står nu för ca 40 % av substansen. Nu betalar man ca 60 % av substansen för Kinnevik vilket betyder, om man anser Tele2 är ok värderat, att ”resten” fås för de där andra 20 %:en. Det kan det vara värt. Om man själv vill slippa leta riskfyllda tillväxtsinvesteringar och istället ta sig an denna ”korg”.

Makromässigt så närmar vi oss på börsen ATH igen. Fear & greed index är på 79 och alla ser framför sig räntesänkningar nästa år. Det är väl troligt, men har för egen del ingen egentlig betydelse för strategin är densamma oavsett.  

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.