19 May, 2023

Dra plåster

Uppdaterad:
19 May, 2023

Ibland utvecklas inte innehav så som man räknat med. Det finns olika sätt att hantera det. En del som kikar mer på tekniska kursindikatorer kan sälja när innehavet t.ex. gått ned 10 % från inköpskurs. Eller när innehavet går under MA200. En del kapar hela positionen. En del säljer kanske delar.

En del som kollar på fundamentala indikatorer gör likadant. Säljer hela eller delar av innehavet. Buffett skulle jag vilja säga säljer hela så fort det går när omständigheterna eller utsikterna ändrar sig dramatiskt. Tänker t.ex. på försäljningar av flygbolag då det begav sig under coronan. Han vill inte utsätta sig för risker. Definitivt inte risker som är svåra att se vart hän de bär.

Pabrai nyttjar två eller tre års regeln. Den innebär att man håller en position under minst den tiden för att se hur det utvecklar sig. Det är den tiden det minst tar för att få ordentlig riktning på ett bolag. Är det dessutom så att man gärna letar bolag bland de ”billiga” så tar det också ofta den tiden att få i ordning/konjunkturen att vända för bolaget. Två till tre års regeln hjälper också en självs som investerare att ha lite längre perspektiv och inte skrämmas ur marknaden i tider av kollaps. Man har blicken redan från början längre fram. Inte på den två närmsta kvartalen.

Varför inte fem eller sex år? För att alternativkostnaden ökar dramatiskt då. Tre år är också ett tidsperspektiv som enligt hans erfarenhet brukar räcka i de flesta fallen. Längre tid så har man ofta missat något och pengarna torde göra bättre nytta någon annanstans. Eller som han uttrycker det.

”After three years, if the investment is still underwater, the cause is virtually always a misjudgment on the intrinsic value of the business or its critical value drivers. It could also be because intrinsic value has indeed declined over the years. Don't hesitate to take a realized loss once three years have passed."

Sedan finns det “buy n hold”. 

Det tankesättet är helt enkelt att man köper och aldrig säljer. Det låter konstigt. Hur då tänker någon? Det blir ett naturligt selektivt urval. Likt index. Köper man för en bestämd summa och sedan låter det vara så kommer dåliga köp sakta förtvina och bli mindre och mindre i betydelse över åren i din växande portfölj. Om en position på 0,25 % av din aktieportfölj halveras på en dag p.g.a. något så märks det knappt ändå eftersom din totala avkastning hänger på hur dina större, mer framgångsrika innehav levererar. Hemligheten här blir att inte köpa fallande knivar. Den är svår. Speciellt om man har som grund i sitt tänk att försöka köpa kontracykliskt, ”billiga” bolag m.m.

Sälj-beslut är mycket, mycket svårare än köp-beslut. Ibland kan den enklaste metoden helt enkelt vara att inte sälja förrän den dagen man behöver pengarna. Så fungerar t.ex. ofta pensionssparande. Många köper i indexfonder år ut och år in och sedan då den dagen kommer, efter ett par decennier säljer man sakta av. Genialt i sin enkelhet.

Själv lutar jag ofta i mina aktiva säljbeslut åt Pabrais två eller tre års regel. När jag köper ser jag mig i alla fall i den sitsen. Att innehavet minst ska hållas så länge för att se om det hela ”spelar ut” som jag tror. Väldigt många innehav hålls naturligtvis mycket längre. Två till tre års regeln blir egentligen först aktuell då det gäller att slänga ur icke presterande innehav. På samma sätt som jag köper in mig över tid så säljer jag ofta ut mig över tid. På samma sätt som jag skalar av, i mitt tycke dyra, innehav. Så skalar jag över tid av ”misslyckade”.

Det närmar sig två år med mitt lilla opportunistiska Kambi-innehav och det är fortfarande kräftgång. 

Rullande 12-månaders vinst 8,30 kr/aktie. Vinsttappet blev större än vad jag initialt trodde. Halvering från tidigare toppnivåer. Det kan gå fort ibland i vissa branscher. 

Jag har en notering från augusti 2021 där jag köpt lite Kambi och mer i Berkshire. Med facit i hand så har Berkshire ”tuffat på” med sina brukliga i snitt 7-8 %/år. Kambi har inte fått till en vändning, än.

Jag skalar av Kambi så här snart två år efter. Bestämde mig att sälja ca 1/3 av mitt Kambi-innehav. Så får vi se var vi befinner oss om ett halvår eller år igen.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.