27 May, 2023

Embracer - Värmland mötte Stureplan

Uppdaterad:
27 May, 2023

Med delat räkenskapsår så rapporterade i dagarna Embracer sitt bokslut.

Förra inlägget om Embracer inkluderade en branschvärderingsspaning. Gaming-bolaget har ju fått se sina multiplar sjunka nu när euforin var borta. Detta gällde även Embracer.

Rapporten som kom in slaktade dock Embracers kurs än mer. Kortfattat så gillade inte marknaden missade, tidigare uttalade, prognoser och förutom t.ex. sämre IRR i närtid på egna utvecklade spel så kom beskedet att även ett s.k. transformativt avtal inte gick i hamn. Om jag läser mina ”kråkor” rätt så skulle det vara värt ca 20 miljarder över 6 år d.v.s. motsvarande ca 10 % av Embracers nuvarande omsättning. 

Egentligen inte konstigt. Det händer om och om igen att tänkta affärer och samarbeten inte blir av, men en hel del förväntningar verkade ligga på detta. 

Kortfattat så verkar det vara så att fyra ”dåliga” saker egentligen hänt samtidigt.

  1. Ett halvt dussin stora titlar har skjutits fram (6 st?).
  2. IRR på släppta spel har varit sämre i närtid (snittat 2,5 istället för 3?)
  3. Det stora avtalet blev inte av (Värt ca 10 % av omsättningen?)
  4. Pengar är inte längre gratis utan något som heter ”ränta” har ”återuppfunnits” och riskviljan är därmed inte densamma.

Därutöver pratet om prognoser. Som jag skrivit tidigare. Ta alltid prognoser med en stora nypa salt. Utgå alltid istället från dina egna siffror och vad du kan få fram om rimliga marginaler och bransch. Man vet aldrig vad som ligger bakom prognosmakandet.

I detta fallet, min tolkning, är bakgrunden egentligen till prognosmakandet  ett enormt tryck från analytiker, fondförvaltare m.m. 

Jag vet inte, men jag bär känslan i mig att Värmland mötte Stureplan. En kulturkrock. Entreprenören som helst i lugn och ro skulle vilja bygga på sitt bolag (men som behövt pengarna från kapitalmarknaden) vs Stureplansanalytiker som jagar och hetsar på. Sådant är troligen inte helt lätt att hantera.  

Hur som helst. Till huvuddragen i rapporten i sig.

Helåret landade på ca 37,7 miljarder i omsättning. Enligt det nya sättet att dela in så landade fördelningen på:

Data/konsol-spel 13,4 miljarder

Mobilspel 5,8 miljarder

Bordsspel 13,1 miljarder

Underhållning & service 5,3 miljarder

Justerad EBIT på 6,4 miljarder vilket motsvarar en marginal på ca 17 %. 

Kollar lite på kassaflödet och då investerar man 600 milj mer än vad verksamheten drar in.

Jämför med vad mina antaganden varit för strax över ett år sedan och de ligger på ca 30 miljarder i omsättning. Där dataspel skulle generera ca 11,5 miljarder och bordsspel ca 12 miljarder.  Får lov att säga att det ser ok ut.

Tittar vi däremot på marginalsidan så har jag i snitt räknat med 25 %

” Mellan tummen och pekfingret har jag gjort antaganden om att förläggarverksamheten snittar på 5 % rörelsemarginal över tid, tidning och brädspelsverksamheten på 15 % och dataspelsverksamheten på 40 %.  Det inkluderar missar, träffar, hits, bakslag m.m.”

Här hamnar jag då utanför felmarginalen vilket i kombination med högre försäljning än väntat, men lägre marginal, resulterar i en miljard ”fel”.

Kikar vi på bl.a. punkt ett och två ovan så kan det förklara en hel del av det tappet.

Med tanke på punkt 4 så kommer bolagets fokus det kommande året bl.a. vara att jobba ned nettoskulden från 15 miljarder till 10 miljarder. Eftersom kassaflödena inte verkar vara så bra i nuläget att det täcker både investeringar, betalning av en del förvärv som ligger kvar samt få ned skulden så ligger en del saker i farans riktning. Vi får se.

Själv ”sitter jag lugnt i båten”. Dels för att bolaget till sin karaktär är sådant att bara en liten exponering finns. Min portföljstrategi och när jag planerar köp är ju att ha hög exponering i upplevt stabila, trygga bolag. Låg i mer riskfyllda, osäkra.  

Men jag har också ”regler” som säger att jag inte kan köpa bara för att en kurs går ner för köpandets skull. I Embracers fall, liksom en del andra, så är jag i princip ”färdigköpt”. I alla fall tills portföljen till sin helhet och omfång ändrar sig. Så har inte mycket utrymme att manövrera med där.

Jag ser inte annat än att Lars Wingefors jobbar hårt för sitt bygge, med så god integritet som bara går i denna värld. Bakslag sker alltid, för en själv och andra, men det är hur man beter sig då som definierar en. 

Vad det är värt så har Lars Wingefors och spelkonglomeratet Embracer fortsatt mitt förtroende. Det säger dock inget om hur kursen kan utveckla sig i närtid. 

En titt på P/S multipeln eftersom jag slängde mig med det sist. Embracer nu värderad till PS 0,8. Det indikerar riktigt fint köpläge om man tänker sig att Embracer kan prestera som gaming-branschen i övrigt framöver med tillväxt och marginaler.

Till sist, en notering av några gaming-jättar och deras PS-värdering.

Ubisoft PS 1,5 (1,2), TakeTwo  PS 4,1 (3,4), Electronic Art PS 4,8 (4,2), ActivisionBlizzard PS 7,5 (7,9) 

Varit ett tufft bakslag för Wingefors, men hejar fortfarande på team Värmland. Tror nämligen inte att det är Game Over för Embracer.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.