26 Mar, 2023

En helt ok tid att spara i aktier

Uppdaterad:
26 Mar, 2023

Mars och första kvartalet närmar sig sitt slut även sommartid smög sig in under natten. Sommartid är lite debatterat genom tiderna. Någon skröna från USA anger att det var Benjamin Franklin som kom med förslaget först, men i mer modern tid så brukar det hänvisas till en nyazeeländare som ville påverka tiderna för skiftesarbetarna inom industrin. För oss som lever närmare polarzonen så påverkar tidsjustering mest ett litet tag under vår och höst (vi har ändå ”överdrivet” mycket solljus på sommaren jämfört med andra) medan det för de allra flesta påverkar sommaren. Därav epitetet sommartid.

Det här med att vrida klockan fram och tillbaka har sällan varit populärt bland lantbrukare, medan det mer är tänkt att ”hjälpa” inom industrin. Inte minst för att det förr skulle ge mer ”användbar fritid” efter arbetets slut.

Nåväl vi släpper detta med tidsjusteringar. Tiden tickar ju på hur som helst och så gör världen med alla sina händelser.

Bokslut har tickat in och även om det har varit en lite blandad kompott så går det nog inte säga annat än att det såg ok ut. Nedjusteringarna i fastighetsbranschen har varit förväntade och med råge inprisade. En hel del andra bolag tjänat pengar som aldrig förr. Det är som alltid förväntningar framåt som styr på kort sikt.

Skakat lite i vissa banker. Som vanligt finns det alltid de som tar lite för stor risk i tider av eufori och lättförtjänta pengar. Banker, som jag tidigare skrivit, är alltid i epicentrum för när det skakar finansiellt. När det skakar kan det också gå väldigt fort och stora, stora balansräkningar kan fullkomligt implodera. Bank är bara intressant som köpobjekt när det skakar ordentligt på makro-sidan och värderingarna är därefter. I alla andra situationer räcker det att ha dem via investmentbolag. 

Samma med fastigheter. Ej intressant när allt är på topp. Det är när det ser dåligt ut det är värt att köpa. Det de har gemensamt är det här med balansräkningar. De är fyllda av ”luftsiffror” som kan försvinna med ett pennstreck. Banker till och med mer än fastigheter.

Apropå luftsiffror så har vi svensk bostadsmarknad som i ett internationellt perspektiv varit ”annorlunda” i många, många år. I princip nästan alla andra delar av världen så är det naturliga att binda sina lån på längre löptider. Man ämnar ju bo där under en längre tid och man vill veta vad man ska betala de närmsta 10, 20, 30 åren. I Sverige är det vanliga väldigt, väldigt korta tider på lånen. Det här är ju en risk man tar för att försöka ”optimera” sin egen balansräkning. Därför är det inte så konstigt att utlandet ser risker i Sverige samt har mindre förtroende till svensk ekonomi. Det är en liten, exportberoende, ekonomi som tar mycket risk. Därtill alltid senast på bollen då det gäller att justera räntan. En (i vårt tycke) svag krona är därför inget överraskande.

Svag krona tänker någon. Vad bra för vår ekonomi! Nej.

Det ger visserligen fina siffor i våra ”svenska” bolag när de översätter till SEK, men de har ju 90 % av verksamheten utomlands i många fall. Siffrorna är på pappret. Även om vi kallar oss exportberoende så är vi också lika mycket importberoende. Till och med för vår produktion för inhemsk konsumtion. Eller hur många tankar svensk diesel i sina traktorer? 

Höga skulder, sist på bollen för att justera räntan och därtill importberoende och får betala därefter. Lägg därtill en, i relation till andra, hög arbetslöshet fastän det råder arbetskraftsbrist. Så blir det en knepig situation…

Det omvända. Höga räntor, stark valuta, en ekonomi som snurrar för fullt, en arbetslöshet som är på bottennivåer samt en låg skuldsättning bland gemena man och därmed reseliens att möta eventuellt tuffare tider vore det önskvärda. Där är inte Sverige,

Däremot USA. 

Trots diverse rubriker i svensk press om dittan och dattan så snurrar det på bra där. ”Never bet against America” har gällt i 100 år. Kanske inte gör det i 100 år igen, men jag skulle inte satsa emot det hur som helst. Oddsen är för dåliga.

För att förtydliga. En låg ränta, svag valuta, gör att man inte arbetar med effektiviseringar och kvalitet. Man sjunker däremot ned till att bli en lågprisaktör. Förvandlas till ett lågbudgetalternativ. Det man vill ha är att t.ex. att ”svenskt stål biter” och man får betala dyrt för den kvalitet. DET skapar rikedom på sikt. 

Den stora risken nu är att man inte lär sig av misstagen från 70-80-talen och kör med höga löneökningar. Då får vi en inflation som kommer hålla i sig länge. På den tiden så nyttjade Sverige devalvering som instrument. Det var ytterligare ett sätt att sparka burken framför sig. Trevligt på kort sikt, men mindre bra på lång. Idag har vi som tur är inte den möjligheten.

Det är den stora osäkerhetsfaktorn. För med höga löneökningar kommer det bli en ihållande hög inflation vilket kommer få riks- och centralbanker att behöva räntorna än mer samt hålla i de längre än vad många tror.

Nog om det låt oss titta på lite nuläge.

Idag ligger Riksbankens ränta på 3 %. I normalläget en ganska bra räntenivå. Som jag skrivit om tidigare, i ett idylliskt normalläget, med en inflation på ca 2 % så behöver ränteläget matcha detta med en ränta på en halv eller en helprocentenhet över det.  Annars blir pengar för billiga.  

Under 2014 och 2022 rådde det 0 %. I historieböckerna kommer detta antagligen se ut som en absurd anomali. Man kommer undra hur man tänkte. 

På penga-utbudssidan (på global basis) under 2019-2021 så pumpades det därtill ut så mycket pengar så att det motsvarade kostanden för utkämpandet av, samt  återuppbyggnaden efter, flera världskrig. Fast än inget var förstört…

ECB ligger på 3,5 % och Fed efter senaste höjningen på 4,75-5 %. Där har vi några siffror att titta tillbaka på om några år.

Låter kanske med ovanstående utläggning som jag är dyster. Faktiskt inte. Visserligen anser jag sommartid är ett otyg, men det finns också en hel del att se fram emot. Det känns som att det i alla fall skett ett uppvaknande på många håll och kanter. Det är positivt och det borgar också för en mer sund tillväxt framöver. Även om det, som alltid, finns orosmoln framöver.

4 av 10 på bevakningslistan är ”gröna”. Det är en helt ok ”tid” att spara i aktier.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.