23 Jul, 2023

Evolution Q2 2023

Uppdaterad:
15 Aug, 2023

Det skrivs i regel spaltmeter om Evolution vid rapportsläpp till höger och vänster. Dessa egna noteringar tillför troligen därför inte så mycket, men att göra noteringar handlar lika mycket att ha fokus på de stora dragen, få tidsnoteringar och följa sin egen process.

Evolution är ett fantastiskt bolag och att följa det är som att följa ett skolboks-exempel på hur man vill se ett bolag utvecklas över tid.

Tittar jag bakåt på noteringar för ett år sedan skrevs bl.a.

” Tillväxten har kommit ned från de skyhöga nivåerna men är fortfarande väldigt, väldigt god.”

” Kassan f.n. på ca 290 miljoner eur (200). Vi har då både haft utdelningar som återköpsprogram. En soliditet på 82 %. Ett monster till bolag. Jag äger hellre än spelar. Vad ska man tro om den närmsta framtiden? Alltid svårt, men tror det kan vara konservativt räknat om man tänker EPS 40 kr, 2022. EPS 50 kr, 2023. Vi får helt enkelt se. Fundamentalt verkar bolaget än så länge leverera så inte så mycket att göra eller säga. Det är bara att föra till noteringarna att jag är nöjd. Även här har jag tagit tillfällen i akt och småökat. ”

Tittar på den senaste rapporten så visar den.

Intäkterna ökade med 28 % och rörelseresultatet med 31 %.

Kvartalet gav en rörelsemarginal på 63,8 %. Rullande 12-månaders ligger den på 62,7 %. Vilket betyder att rullande 12-månaders vinst nu är 4,50 euro/aktie. Eller ca 50,8 kr/aktie.

Med andra ord så ser jag framför mig att servettkalkylen ser ut att hålla för 2023.

Rapporten visar också att det är live-casion delen som växer med otrolig fart. Den största delen av Evolution. RNG mer stillastående men man har tankar om att få tvåsiffrig tillväxt där vad det lider. Dock, liksom live-delen, väldigt lönsam. 

VD andas optimism. Man har fullt av lanseringar på gång under H2 och även under 2024. Växer gör man på alla världsdelar och det skrivs t.o.m. att efterfrågan på bord inom Europa är mer än man f.n. kan hantera. Ja inga dystra moln på himlen där inte.

Sedan var det här med balansräkningen. Man redovisar en soliditet på 80 %. Man sitter på 542 milj euro (294) i kassa! 

Tittar man på kassaflödet så är bolaget en pengamaskin. Tar man kvartalets operativa kassaflöde på ca 230 miljoner euro så gick ca 10 miljoner euro till att bygga nya studior m.m. (anläggningstillgångar) och ungefär lika mycket till utveckling av nya spel (immateriella). Trots den offensiva satsning man gör för at ligga i framkant i branschen och tillväxten man visar så är det alltså småsummor som går åt till det i förhållande till det stora hela.  

Evolution Q2 2023
Källa: Börsdata

Utdelningen som gavs i våras ligger på 22,60 kr/aktie eller motsvarande 427 milj euro. Man har m.a.o. redan täckning för utdelning i nivå med det för nästa år på banken. Då återköpte man som sagt även aktier för en hel del på den tiden då aktiekursen var nedpressad bl.a. p.g.a. blankarfirma som var i farten. Väl hanterat av bolaget, sedan får man aldrig glömma en av de stora riskfaktorerna med bolaget som de själva även påpekat.

”Utvecklingen av rättsläget för den typ av speltjänster som Evolution tillhandahåller är en central riskfaktor för koncernens framtida intjäningsförmåga.”

Värderingsmässigt handlas Evolution idag till PE 25, PS 15.

Evolution uppvisar så många kvaliteer så även med riskfaktorer i beaktande så kvalar bolaget in högt på skalan över investeringsbart. Det, samt med några års väldigt god utveckling, gör att Evolution har en betydande vikt i portföljen och brukar slåss om andraplatsen i storlek. 

Senaste rapporten, värderingen m.m. gör inget som ändrar min syn på bolaget utan jag noterar än en gång att jag är nöjd och troligen tar tillfällen i akt och fortsätter småöka. Om värderingen ska fortsätta ligga på denna, för mig väldigt acceptabla, nivå framöver.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.