Höst och höstvete
Hösten har slagit till.
Inget som sticker ut, än så länge. En sentimentsindikator som Fear & Greed Index visar på 29 (Fear). Min egen ihopsnickrade bevakningslista visar på över 4 av 10 på ”grönt”. Vilket generellt brukar vara ok tider att köpa i. Eufori-tider kan vara 2 av 10 och de där 20 % brukar vara bolag man ska var försiktigt med. 7-8 KAN inträffa under stora krascher, men där är vi inte.
Lite andra makronoteringar inför framtiden är att usd står i drygt 11 kr mot sek, EUR pendlar mellan 11,50 och 12 mot sek.
Oljan (WTI) på drygt 80 usd/fatet. Koppar och vete är också på tämligen låga och ok nivåer. Till och med guldet ner en hel del på sista tiden. Ja om det inte vore för en vad man kallar ”svag” krona så borde det verkligen slagit igenom på prisnivåer i Sverige. Men vi har den krona vi förtjänar.
Oerhört beroende som vi är av utlandet så gör valutakursen en hel del. Stök och hög belåning bland svenskar gemen så har väl utländska aktörer lite incitament för att stoppa in kapital och investera i Sverige.
Aktuell styrränta från Riksbanken är 4 %. Det är i mina ögon en åtstramning utifrån inflationsmål på 2 %, men som brukligt så är man sena och släpar. Riksbanken har alltid varit reaktiv aldrig proaktiv. Vi kan inte gissa framtida räntenivåer, men att Riksbanken kommer ligga efter ”kurvan” det kan vi vara säkra på.
På andra sidan Atlanten så ligger den på 5,25-5,5 % och man har troligen börjat toppa i sin cykel. I alla fall har antagligen marknaden sett det så. Marknaden är ju framåtblickande och delen av amerikanska aktier har tack vare utveckling där samt dollarns utveckling varit det som hållit uppe mycket av utvecklingen i portföljen i år. Ta tex Alphabet som, i usd, gjort drygt 60 % från årsskiftet.
Samtidigt får man vara ödmjuk kring att det är mycket makro och flöden som styr i korta loppet. Både på upp som nedsidan. I långa loppet så är det bolaget självt man ska ha förtroende för. Det är svårt att gissa och tajma de här flödena. Därav är en långsiktigt strategi att håll (i de flesta lägen) och köp/öka bara när priset ter sig ok.
När hösten kommer och börsen ofta går ner så faller det sig naturligt att öka på i befintliga innehav, men det börjar även bli dags att kika på lite nya.
Ungefär som att det ibland faktiskt är dags att så höstvete. Höstvetet sås under en mörk tid, får övervintra då grodden går in i dvala, men när våren kommer igen så kommer axet igång. Visst behöver höstvete mer tid på sig, men den kan skördas tidigare än vårvetet samt så ger det i regel lite mer skörd per hektar.
På börsen så har det noterats att t.ex. Assa Abloy börjat handlas till sällan sedda nivåer. Detta högt ansedda kvalitetsbolag som sällan går att få fatt på p.g.a. sin prislapp handlas nu för ca PE 20, PS 2,1. Först där någonstans skulle man nog kunna säga att man börjar spana på det.
Även Hexpol på PE 13, PS 1,4 har kommit ner igen. Redan ett innehav, men det liksom t.ex. Instalco på PE 14, PS 0,6 är några av bolagen jag kan tänka mig fylla på i.
Vad har de gemensamt då? De är troligen ganska sencykliska. Eller i alla fall anses de som det. Bland de tre är Hexpol min favorit bl.a. beroende på balansräkningen, men jag vet också att det kan gå mycket upp och ned där. Inget som stör mig. Man ska bara se till att inte köpa då det ser som ljusast ut.
Appropå upp och ned. Fastigheter i Sverige är fortfarande ganska dött. Där har jag fortsatt sakteliga fylla på. Det är Balder jag har utrymme för att öka i och har så gjort.
Lite rapporter kommer in snart. Det blir som alltid intressant.
Har du sått något ”höstvete” så här nu på hösten?