28 Sep, 2024

Höstnoteringar

Uppdaterad:
28 Sep, 2024

Det noterades på OMX30 nyligen nytt ATH. Vi har haft lika god fart på de amerikanska ditos och i veckan satte även kinesisk tech lite fart efter att man i Kina signalerat för stimulanser. Räntesänkningscykeln har börjat och Sverige har nu redan fått två 0,25 sänkningar. USA har samma väg inslagen. Noterbart är även att det sänkt den amerikanska dollarn under året som gått från ca 11 sek/dollar till nuvarande ca 10 sek/dollar. På halvåret så dämpar en svagare dollar lite av uppgången i portföljen. Dock har jag över åren sett stora svängningar då det gäller dollarkurs. Mellan tummen och pekfingret så har dollarn svängt mellan 5 och 12 kr. Vill minnas att mina första Berkshire köptes då dollarn motsvarade ca 6 kr. Starkare krona kan slå lite i vissa bolagsrapporter framöver, men överlag tänker jag mig det mest som ett nollsummespel över tid. 

På konjunkturfronten så pekar det mesta på en lättare inbromsning. Därav har inflationen kommit ned och räntor kan börja sänkas igen. Det går ju inte få det ena utan det andra. Mr Market brukar i de flesta fall överreagera vid svängningar. Därav att bolag tenderar att bli billigare än vad de egentligen ska behöva bli när det går nedåt. Dyrare än de egentligen ska behöva bli när det går uppåt. Dessa ”överreaktioner” i svängningarna är kärnan i hur man närmar sig aktier utifrån ett värdeperspektiv. Det betyder inte att man får rätt i alla fall för framtiden är alltid oviss, men med rätt process så ökar man chanserna till god avkastning. Även om alla innehav inte infriar det man tror. 

Om några veckor är Q3-rapporterna publicerade. I verkligheten är Q3 i princip över. Hösten är här. Det brukar infinnas sig lite turbulens eller någon form av korrektion under året. Inte allt för sällan under Q3, men i år fick vi enbart en kortare halv-tam korrektion. Korrektioner är inte farliga. Som jag skrev i ett inlägg då. De är en naturlig del av börsen. Ibland övergår de till s.k. björnmarknad, men har man en plan för hur man hanterar båda utfallen så är det inget man behöver stressa upp sig över. Man ska självklart ha en plan även hur man hanterar en lång uppåtgående börs också. I regel så stressar inte det någon annat än efter ett tag då man får FOMO (Fear Of Missing Out). Vilket också är bra att ha en plan för naturligtvis.

För många så är tiderna ändock tämligen goda trots ett möjligt lite svagare konjunkturklimat. Låga energi och drivmedelspriser (relativt sett), börs upp, skattesänkningar på gång, räntan tickat nedåt m.m. Svenska kronan något stärkt så man slipper känna sig lika fattig så fort man ska åka utomlands. Värmen höll också i sig längre än väntat så ur svenskt perspektiv lite att klaga på.

I andra delar av världen är det värre. Rysslands angreppskrig mot Ukraina är ett sådant exempel. Där Ukraina numera visserligen får stöd, tidvis och stötvis, men i flera avseenden får begränsningar och restriktioner på sig. Det förlänger och ökar bara lidandet. Tids nog ska väl detta med ge sig och förhoppningsvis på ett sådant sätt så man motat Olle i grind ordentligt.

På bevakningslistan är det inte jättemånga självklara köp. Det har tyvärr på senare tid varit en del smårusningar uppåt i kurs där jag suttit och hoppats på att kunna fylla på mer, men det kan alltid komma skakningar och möjligheter framöver. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.