3 May, 2023

Mercedes-Benz Q1 2023

#rapportkommentar
Uppdaterad:
4 May, 2023

Allt sedan Mercedes renodlade sig så har de visat riktigt bra siffror. Naturligtvis drivet av en hel del medvind. Följer bolaget med intresse och förr eller senare blir det nog så att det köps en del. Föredrar att göra det under en lågkonjunktur. Någon lågkonjunktur har dock ej dykt upp än utan bilbranchen tuffar på för fullt. Vi får se när den kommer. Vinster och aktiekurser ska ju falla då. Det vi sett hittills är höjda räntor och dess konsekvenser på högt belånade eller icke vinstgörande bolag. 

Mercedes i sin tur höjde sin försäljning med 8 % och sitt rörelseresultat med 5 %. En rörelsemarginal på 14,7 %. Sjukt bra. Egentligen ofattbart bra för en biltillverkare. Täljer guld. Vad gör man med pengarna?

Utdelningen ligger på 5,20 euro/aktie vilket ger en direktavkastning på ca 7,5 %. X-dagen i morgon. Dessutom har man påannonserat ett återköpsprogram som motsvarar ca 5,5 % av aktiestocken (baserat på nuvarande börsvärde) under en två års period.

Lite blandat. Vans och top-line bilarna är de som ökat i försäljning bäst. AMG, Maybach m.m. EV-bilar nästan dubblats. När det gäller EV så planerar man under decenniet bygga ett globalt nätverk av laddstationer. Anläggningen av det har redan påbörjats i USA och Kanada. Samarbete sker med Google för navigationssystemet och MB.OS (Mercedes-Benz Operating System). För någon månad sedan tog man det symboliska spadtaget för en batteriåtervinningsfabrik i Tyskland. Man planerar bygga 8 stycken dylika världen över. De ryska affärersgrenarna är sedan en tid avslutade. Avskrivningen redan gjord.

Marknadsmässigt så säger Mercedes att på bilsidan så växer nu Europa. I USA var det Vans som visade tillväxt. Kina är nu mer avvaktande. 

Med allt prat om pressade konsumenter p.g.a. höjda räntor så verkar det inte gälla Mercedes-köpare. Det ska bli intressant att läsa BMW:s rapport lite senare. 

Mercedes redovisar i nuläget en rullande 12-månaders vinst på ca 13,70 euro/aktie. Det ger ett PE på ca 5. PS ca 0,5. Bilbranschen är historiskt sett starkt cykliskt. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.