22 May, 2023

Micron

Uppdaterad:
22 May, 2023

Det här inlägget skulle egentligen handla om hur tesen var att Q1 eller Q2 här och nu skulle vara en form av botten för halvledartillverkaren Micron. Här ifrån finns tecken på att efterfrågan börjar ta fart igen och prisökningar kan ske. Vilket skulle ge en ketchupeffekt på sistaraden när den här typen av verksamhet kan sälja sina produkter till högre priser igen.

Redan för något år sedan guidades det nedåt och kursen reagerade därefter.

I höstas noterades

”Nu är vinsten på väg ned. TTM är 7,75 usd/aktie och PE-talet ca 6. Det som brukar hända är att PE-talet stiger i takt med att vinsten och konjunkturen viker. Bolaget gillar att återköpa aktier vilket är bra om man kan hålla i då det ger en fin ”ketchupeffekt” på EPS när det vänder uppåt igen.”

Idag så är då PE-talet skyhögt, ca PE 47, i och med att vinsten är näst intill utraderad. Det finansiellt starka bolaget har dock nyttjat kursfallet med massiva återköp av aktier och det bör enligt konstens alla regler ge riktigt fin effekt på vinsten per aktie sedan när konjunkturen vänder. Något som jag skulle chansa på torde ske mot slutet av året och in på nästa. 

I ett klassiskt old-school-way-konjunktur-play så hade jag då troligen börjat skala i ett då förhoppningsvis vinstgivande case.

Nu blev det inte så eftersom jag precis avyttrade allt. Kanske lite väl impulsivt, men anledningen var att bolaget nu blivit en måltavla för kinesisk politik. I och för sig är bara drygt 10 % av bolagets försäljning i Kina. Jämför med ”darlings” som AMD eller Nvdidia som har ca 20 % av försäljningen där. Antagligen var det också därför Micron kunde användas av Kina för att statuera exempel. Microns halvledare är inte så viktiga för dem ändå. Finns kinesiska motsvarigheter till dessa mindre sofistikerade halvledare som Micron tillverkar. Bl.a. mycket till fordonsindustrin.

Men jag har upplevt värdetapp på andra innehav p.g.a. Kinas agerande och mitt tålamod med den politiska risken börjar gå mot sitt slut. Jag har ju sett att det slutar oftast inte med en, mer eller mindre rimlig, åtgärd utan det kommer åtgärd på åtgärd just för att statuera exempel. Att Micron trots allt inte är så ”viktig” för Kina gör sannolikheten än större att det kan basuneras ut allt mer restriktioner, böter, åtal vem vet. 

Blev helt enkelt så nu att jag hellre avslutade det hela. På en gång Så kan jag släppa fokus på det och istället hålla fokus på enklare compounders. Antagligen kommer jag gräma mig runt årsskiftet. Som det ser ut nu så ångar portföljen på ändå. Det är kanske det också som gör det enklare för mig att sälja av. Alltid varit enklare mentalt för mig att köpa i allmänna nedgångar och sälja i uppgångsfaser. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.