Volati Q1 2023
Volati har det inte gjorts någon publik notering kring på ett tag. Låt oss notera ned lite från Q1. Hur började 2023 för bolaget?
Om någon är obekant med Volati så grundades bolaget 2003. Det sattes på börsen 2016 och själv grundar mitt intresse sig från köp med början 2019. Historiken är m.a.o. kort och det talar alltid för att man ska vara lite försiktig.
Storägare är grundarna Karl Perlhagen och Patrik Wahlen. Tillsammans kontrollerar de en majoritet av rösterna.
Volati förvärvar och utvecklar bolag. Tanken är långsiktigt ägande, men man ska aldrig säga aldrig. I nuläget organiserar man sig i tre affärsområden.
Salix som i princip handlar om att leverera till byggindustri och bygghandel.
Ettiketto som handlar som namnet antyder om etiketter.
Industri. Där finns exempelvis utrustning för spannmålshantering, master och torn till telecom och sanering.
I likhet med många andra bolag är Q1-rapporten fin för Volati. 13 % i omsättningsökning och ett rörelseresultat som ökade med 57 %. Det är affärsområdet Industri som står för de fina siffrorna och det är tack vare tilläggsförvärv. Organiskt så är omsättningsökningen på 1 %.
Tilläggsförvärven är en central ide i Volatis affärsmodell. De är inte alltid så stora. Nu senast ett brittiskt bolag som mellan tummen och pekfingret kommer addera 0,5 % i omsättning till Volati. Man får se på förvärven i grupp, över tid, och vad man adderar.
Man jobbar med skuld (och preffar), men såvitt vad som kan bedömas inom rimliga nivåer.
Rullande 12-månaders är rörelsemarginalen på ca 8,5 %. 2022 landade på 8 %. Mina antaganden är att man kan ligga på ca 10 % över tid. Rulla med ekonomin i övrigt i tillväxt plus addera tillväxt via förvärv. Rysslands invasion av Ukraina slog mot Tornum, ett av Volatis bolag som sysslar med spannmålshantering. Jag tror att man kan få upp rörelsemarginalerna ytterligare något från vad de är nu vad tiden lider, men vi får se. Volati har legat både över som under 10 % tidigare.
Värderingsmässigt ligger bolaget i alla fall nu på ca PE 20 och PS 1,1. D.v.s. i relation till tillväxtförutsättningar och marginaler vare sig euforisk eller depressions-värdering längre. Som alltid har kurser svängt långt mycket mer än vad underliggande fundamenta gjort.