
Blog Archive
- Vem är aktiepappa?
- Vem äger vad i svenskt näringsliv?
- Kontakt
- Swedish Wealth Institute – vilken bluff!
- Frihet - Vad är det och vem bestämmer?
- Allt snack om att kliva av börsen är bara trams!
- Balco till börsen med några av de tyngsta ankarinvesterare jag sett.
- Spara eller leva - måste man välja?
- Aktieägarrabatter och aktieägarförmåner
- Hur hög var boräntan 2011?
- LVMH varumärken
- Avanza eller Nordnet - bästa nätmäklaren
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Fastpartner är ett fastighetsbolag som äger, utvecklar och förvaltar en bred portfölj av kommersiella fastigheterna. Fokus ligger på expansiva områden och Sveriges största befolkningscentrum.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Samhällsbyggnadsbolaget i Norden ABs (SBB) affärsidé bygger på att långsiktigt äga, förvalta och utveckla bostads- och samhällsfastigheter samt driva detaljplansprocesser för bostadsfastigheter. SBBs fastigheter återfinns i svenska och norska städer med underliggande tillväxt, generellt är fastigheterna belägna i när anslutning till ortens centrum med goda kommunikationer.
- Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.
Other

Irisity är ett världsledande mjukvaruföretag inom teknologin för
intelligenta kameralösningar. Med hjälp av proaktivt arbetande och
självlärande algoritmer skapar Irisity kameralösningar som är
speciellt anpassade för en mängd applikationsområden i samhället
såsom skolgårdar, nattlig övervakning av äldre i hemmet och
bevakning av olika typer av skyddsområden. Irisity erbjuder sina
kunder en kostnadseffektiv, prediktiv bevakningslösning med hög
precision. Bevakningen sker i realtid vilket minskar responstiden
samt ökar möjligheterna att agera prediktivt. Irisitys huvudkontor
ligger i Göteborg.

Fastpartner (tidigare “Fastighetspartner”) är ett svenskt fastighetsbolag
som utvecklar och förvaltar kommersiella fastigheter. Hyresgästerna
består av allt från nystartade bolag till ledande industribolag och
samhällsbolag. Majoriteten av hyresintäkterna kommer från
Stockholmsområdet men övrigt fastighetsbestånd är spritt över
Sveriges storstadsområden och expansiva orter. VD och storägare
i Fastpartner är Sven-Olof Johansson med lång erfarenhet inom
finans- och fastighetsbranschen.
SBB fokuserar främst på fastigheter inom två segment: bostäder
och samhällsfastigheter. Portföljen innehåller även till viss del
andra typer av fastigheter där avsikten primärt är att driva detaljplan
för att utveckla bostadsfastigheter. Strategin är att delar av
fastighetsbeståndet ska bestå av kassaflödesfastigheter med
identifierad utvecklingspotential. Bolaget förvärvar aldrig råmark,
utan utvecklar enbart detaljplan på kassaflödesgenererande fastigheter.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett svenskt fastighetsbolag med opportunistiskt nisch
som möjliggör slagkraftiga förvärv med fria mandat. Med fokus på
investeringen verkar Nyfosa för att bygga ett hållbart kassaflöde
och addera värde till fastighetsportföljen. Nyfosas
fastighetsbeståndet är belägna i tillväxtkommuner i Sverige och
Finland.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energy är en internationell producent inom gas- och
oljesektorn vars inriktning är att köpa och utveckla tidigare
upptäckta men tidigare underpresterande kolvätetillgångar samt
genomföra egen prospektering. Utvinningstekniken bygger på
moderna ingenjörskonst under samlingsbegreppet
Enhanced Oil Recovery. Maha Energy är verksamma i Brasilien, USA
och Oman.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för
störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av
ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives
patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent
utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.

För att provocera lite brukar Aktiepappa roa sig med att vädra sina åsikter om att ”kontanter borde förbjudas” när tillfälle ges. Det är vissa som håller med och vissa som reagerar med emfas över detta. Det främsta argumentet verkar vara att de äldre inte kan lära sig att använda kort utan de vill ha sina kontanter.
Om vi tar ett steg bakåt och tittar vad vi har i vågskålen så ringer en kommentar från ett möte med en kontorschef på ena storbanken i mina öron. Han påstod sig ha belägg för att 2/3-delar av alla tusenlappar som fanns utanför bankerna var svarta. Detta var innan de nya sedlarna kom 2015 så det borde skett en avsevärd tvätt nu men det är inte osannolikt att det fortsatt kommer vara stora mängder tusenlappar som är obeskattade. Vissa går till och med så långt att de kallar tusenlappen för ”skurkvaluta”.
På ena sidan har vi vinnare på ett kontantlöst samhälle:
Alla vi som gör rätt för oss och som faktiskt betalar skatt och inte köper stulna varor. Vi som inte jobbar svart och vi som inte hanterar olagliga produkter. Samhället helt enkelt.
På andra sidan har vi förlorarna på ett kontantlöst samhälle:
Kriminella i alla dess former. (Drogförsäljare, trafficking-hallickar, inbrottstjuvar mm).
Pensionärer (i den mån de inte kan lära sig att använda kort eller mobiltelefoner).
Den personliga integriteten om uppgifter läcker ut och missbrukas.
En viktig del vi måste ta med i aspekten är hur stor vinst det är respektive förlust det är för de båda ovanstående sidorna. Väger en liten vinst för många upp en stor förlust för några få? Enligt Aktiepappans resonemang blir det vinst för alla som befinner sig i samhället medan det blir en förlust för de som befinner sig utanför. De pensionärer som inte kan lära sig att hantera kort eller en smartphone borde vara ganska få 2018. Eller?
Det som utlöst både Aktiepappans vrede och även orsakat detta inlägg är att inte nog med att Svenska myndigheter envisas med att fortsätta kontanthantering. De tyckte tydligen att det är en god investering att lägga ner 150 miljoner kr på att skaffa nya sedlar med. Tydligen är de gamla mynten tunga och de innehåller nickel. Dessutom är de gamla sedlarna för lätta att förfalska. Är det någon mer som tycker att deras argument får det att låta som om kontanter är en dålig ide?
150 miljoner i kostnad för att skapa nya sedlar är i sig stor nog för att man borde välja att göra annorlunda än vad Riksbanken gör men om vi till detta belopp lägger till den summa som Svensk handel beräknar att omläggningen till nya sedlar kommer kosta handeln så förefaller bytet av sedlar helt huvudlöst. Nya sedlar kommer utöver Riksbankens 150 miljoner kosta ytterligare en miljard! En kostnad som självklart kommer hamna hos konsumenterna i slutändan.
Som vanligt har Aktiepappa och Aktieflickvännen resonerat kring detta och åsikterna går isär i ämnet kan man lugnt säga.
Aktieflickvännen:
Jag kan tycka det är bra på så vis att man slipper bli rånad på sina kontanter. Men att ALLA mina köp registreras så storebror exakt vet vad jag har för vanor och vilka mina inköp är går emot mina åsikter fullständigt! ALLT kommer registreras, så mycket som ett litet mjölkköp, läkarbesök eller vad jag har för alkoholvanor. Vilket i teoretiskt skulle kunna användas emot mig, om dessa register kom i fel händer. Likaså om jag åker bort någonstans och gör ett köp kommer det att gå att se att jag inte är hemma. Jag kan inte välja själv över vad jag vill att andra skall veta och inte.
Aktiepappa:
Självklart finns denna risk men den risken finns redan idag och dess storlek måste enligt mig ställas i proportion till dels hur stor den är och dels hur stora vinster för samhället det får om vi tar bort kontanterna. Den dryga miljarden som de nya sedlarna kostar är bara en droppe i havet om man ser till vilka summor som kommer komma in i systemet och som kommer kunna beskattas.
Tänk bara allt svartarbete. Det kommer bli väldigt lätt för skatteverket att kolla upp vem som jobbar svart. Bara att ta ett kontoutdrag.
Det råder säker delade meningar om detta i fler sällskap än vårt. Någon som har fler infallsvinklar att dela med sig av?
Pensionärerna då?
När det kommer till pensionärerna och deras kontanter så skjuter de ju sig själva i foten när de kommenterar bankomater och otrygghet i slutet av denna artikeln.
Vi har en oro över att pensionerna är för låga och att vi inte ens skall ha råd att betala ut pensioner i framtiden. Då borde, enligt Aktiepappans resonemang, pensionärerna vara de första att vilja hjälpa staten att få in de skattepengar de har rätt till.
Vid ett strömavbrott fungerar visserligen inte butikernas kassaapparater heller men man klarar sig hjälpligt med stearinljus, batterier och kontaanter.
Jag är inte lika övertygad som du om alla fördelarna. Övervakningssamhällets våta dröm är att allt är elektroniskt. Att slänga ur sig att 2/3 är svart och kriminellt är fullkomligt absurt utan att bevisa saken med all tydlighet, från ett flertal oberoende källor. Och på tal om slöseri så finns det betydligt värre och mer uppenbara saker att oroa sig för.
Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/
Jag läste att gamla sedlar o mynt för 4miljarder inte blev inlösta. Så sedelutbytet betalade sig själv...
Personligen struntar jag i om kontanter försvinner, jag har inte använt det på 20år. Jag bryr mig inte heller om "storebror" eller någon annan loggar mina köp. Tror inte någon är intresserad av om jag köpt hemorrojdsalva eller fiskbullar. Jo, google kanske, men de vet nog allt ändå...
Tack för att ni kommenterar killar. Roligt med lite diskussion här på bloggen. Vi är inte ens överens själva så det är klart det finns många synvinklar på "problemet". För att svara på att det tydligen är 4 miljarder kr som inte blev inlösta så hade väl de även blivit icke inlösta om man avskaffat kontanter?
Superkul med allt intresse och fortsätt gärna ge era synpunkter på kontanter och ett kontantfritt samhälle!
// Aktiepappa
Viktigt!
Nu har jag skrivit så mycket så jag mäktar inte mer...
Förstår dig Galadriel, det kan vara jobbigt att skriva ;). Ha en fortsatt go helg.
// Aktiepappa
Vi pensionärer har inte alls svårigheter med att använda varken kort eller smart-phones.,
Problemet är att vi inte litar på tekniken som väldigt ofta innebär teknikproblem av olika slag.
Bankomater som inte fungerar,bensinmackar där tankningen avbryts av diverse tekniska fel,
kvitton kan inte fås för att papperet är slut,internetproblem vid hantering av bankärenden,all kriminalitet kring onlineköp,
mm mm mm.
Vid alla dessa situationer är det jag som individ som drabbas
Om motsvarande sköts av bankpersonal,butikspersonal, mackpersonal mm så är det banken resp butikerna som får ta smällarna
och inte jag som enskild individ.
Tekniken är som den är med alla sina brister men jag som enskild individ vill inte vara den som drabbas istället för banker,butiker etc
Det krävs ju ett visst mått integritet för att man ska kunna vara rädd om att värna den...
Tack för input Erik F. Jag förstår dig och håller med dig. Det är självklart inte vi kunder som ska ta risken och drabbas utan det är såklart banken eller "systemet". Det vill säga de som sparar pengar på att ta bort kontanterna bör såklart stå för risken. Alla kostnader som banken och staten har kommer tillbaka till oss skattebetalare i slutändan och därför är det viktigt att vi väljer den mest sparsamma metoden och det är just nu att inte ge ut nya sedlar.
/ Aktiepappa
Jag försöker minimera mina kortköp för mindre belopp. Störst problem är det med restauranger. Men förutom restaurangbesök har jag nog inte använt kort på inköp under 1000 kronor mer än fem gånger i år.
Accepteras inte kontanter ber jag om faktura, bara för sakens skull. T.ex. på Sjukhuset, som ju enligt en dom skall acceptera kontanter!
Jag har också lämnat varor på disken och lämnat butiken, efter att jag bett personalen hälsa sina chefer att företaget är kundovänligt när det inte låter mig betala med "riktiga pengar"!
Jag ser många anledningar att minimera kortköpen:
1/ Det är lättare att hålla koll på hur mycket pengar som går åt. Det syns tydligare.
2/ Färre transaktioner på lönekontot att kontrollera. kanske 25 i månaden (inklusive betalda räkningar, överföringar etc.) i stället för kanske uppemot 150.
3/ Jag vill att kontanterna ska accepteras även framgent, därför använder jag dem för att dra mitt strå till stacken för att visa butikerna att de behöver fortsätta att tillåta dem.
4/ Integriteten. Jag vet inte hur detaljerade uppgifter som sparas och av vem. Butiken, Babs m.fl. Visa o Mastercard och banken. Och vem vet om det läcker uppgifter till FRA och NSA etc.