MER Börspsykologi - recension
Och det är just ”MER”
Det har gått lite mer än två år, men mellan Cristofer Anderssons första och andra bok gick det bara ett år. Bra eller dåligt? Bra vill vi säga efter att nu läst ut hans fristående uppföljare ”MER Börspsykologi” (för dig som vill läsa vår recension av hans första bok finner du den här).
En fråga jag tror många ställer sig är om man måste ha läst den första boken innan man ger sig an ”MER Börspsykologi”? Svaret är ”nej”, för boken kan med rätta ses som en friståendeuppföljare. Viktiga delar som gås igenom i den första boken, låt oss kalla den för den ”gula”, ges en snabb genomgång för de oinvigda och en tacksam repetition för de redan invigda.
Precis som i den gula boken får vi olika mentala fallgropar förklarade på ett pedagogiskt sätt. Det svåra görs mer enkelt, utan att det tummas korrektheten. Det märks att Cristofer arbetar som lärare och det märks också att han älskar att skriva. Det flyter på bra och även bokens upplägg känns mycket tacksamt och lättillgängligt.
Och, precis som i den första (den gula), får vi ännu en gång följa de fiktiva personerna Niklas och Kajsa, där den förstnämnda är den ständigt misslyckade investeraren som drabbas av än den ena, än den andra biasen/mentala fallgropen och sistnämnda som är mer rationell, beräknande, långsiktig, närvarande och rationell i sitt tänkande. De är båda extremer och varandras motpoler. Jag frågade Cristofer om det när vi besökte den lyckade releasefesten för hans och Erik Sprinchorns bok ”Livet, Börsen och Allting” och han svarade då jakande. Han var väl medveten om hur typiska och platta de framställs och att det är syftet. ”Överpedagogisk”? Eller passande? Vi är kluvna, men då det sker en utveckling hos en av protagonisterna är vi beredda att säga att det är tacksamt skildrat.
Efter att ha läst boken känner vi båda att vi fått fler kunskaper om olika biaser och hur de dels aktiveras, dels kan bekämpas. Vi hade enbart, via twitter och de poddar Cristofer gästat, hört talas om IKEA-effekten, men inte läst om den i mer i detalj. Som fastighetsägare som är vana och fixa och trixa blev det hög igenkänningsfaktor.
Även det inledande kapitlet – ”hjärnan- en odyssé” – var mycket intressant och det vi tar med oss dels från det, dels från hela boken är att vi må vara känslodjur och emotionellt styrda, men med de verktyg Cristofer mycket bra och pedagogiskt förmedlar kan läsaren känna sig trygg, säker och navigera klokare.
Precis som hans första, den gula boken/Börspsykologi, vill vi rekommendera den fristående uppföljaren ”MER Börspsykologi”. Kanske är den mer viktig nu när börsen befinner sig på låga nivåer och många depåer skriker rött. Mycket bra bok som verkligen ligger i tiden!
Boken finns att köpa där böcker finns och vi utfärdar en köprekommendation på den. En av få sådana ni nånsin kommer läsa här på bloggen.
Läs mer om Börspsykologi och börsen
Börspsykologi - Så blir du en bättre investerare
Allt du behöver veta om aktiemarknaden