Recension av årets viktigaste bok - inklusive frågor till författaren
Börspsykologi – extended version
Börspsykologi – så blir du en bättre investerare av Christofer Andersson är en bok av en författare, lärare och ekonomibloggare vars kunnande, ödmjukhet och vänlighet är närapå oöverträffat. I alla fall har inte vi träffat på många personer inom ekonomivärlden som kan matcha honom i den kombinationen. Det var därför med stort intresse som vi satte oss och läste hans senaste bok, och första ekonomibok; Börspsykologi – så blir du en bättre investerare.
Börspsykologi
Boken är uppdelad i 16 kapitel och varje kapitel inleds med ett citat som bara citaten är väl värda att läsa bara de. Läsvärda citat hittar vi för övrigt många av i boken, det är allt från Sokrates till Michael Jordan. I de olika kapitlen får vi dels en personlig inblick i författarens eget liv som är både intressant och utlämnande. Kanske är det faktumet att den är utlämnande som gör den så intressant? Sen kommer själva innehållet i boken och då blir boken intressant på riktigt. Christofer går bland annat igenom ämnen som belöningssystem, konfirmationsbias, skotomisation, flockbeteende, stress, FOMO och hybris. Det sista är faktiskt något som vi tycker oss se en hel del av bland vissa investerare.
Varje kapitel är sedan uppdelat i olika stycken där författaren först går igenom ämnet som behandlas. Därefter kommer ett exempel och slutligen en reflektion. Ett enkelt och effektivt upplägg som gör boken lätt att läsa och lätt att ta till sig även för den som inte läser psykologiböcker till vardags.
Exempel
Genom hela boken får vi följa två fiktiva personer som agerar exempel till de olika teorierna; Nicklas och Kajsa. Och vi får erkänna att vi flera gånger känner igen oss i dessa karaktärer. Ibland på gott och ibland på ont och frågan är om inte just dessa exempel är de som gjorde allra störst intryck på oss. Att inse att man agerat som den person som uppenbart gjort fel i exemplen gör att man tänker till. Det förekommer även några andra personer som får garea exempel men Nicklas och Kajsa är de främst återkommande namnen.
Är boken bra?
Generellt kan vi konstatera att boken är bra. Riktigt bra och den kan och bör läsas av såväl den som är helt ny på aktiemarknaden som av den som handlat ett antal år för de ämnen som tas upp är sådant som investerare jobbar med dagligen och som de allra flesta av oss behöver bli påminda om för att bli bättre investerare. Den är lättläst och exemplen gör det enkelt för den som inte har så stor erfarenhet av aktiehandel att ta till sig innehållet i boken.
Vi tycker verkligen att detta är en bok som alla investerare borde läsa!
Inte minst märks det på de tunga investeringsprofiler som uttalat sig om boken på dess baksida:
”Börspsykologi är ett viktigt ämne och Christofers bok är ett bra bidrag till ämnets komplexitet”
-Per H Börjesson, VD och huvudägare, Investment AB Spiltan
"Gillar det verkligen. Boken tar upp frågor och beteenden som är enormt viktiga för att lyckas med investeringar”
Johan Isaksson, Börspodden
”Givande och Intressant”
Mats Qviberg, Ordf. och huvudägare, Investment AB Öresund
Vad kunde varit bättre?
Vi hade gärna läst mer och lärt oss mer om de psykologiska aspekterna i varje kapitel och om vi ska hitta något sätt att förbättra boken så skulle det vara mer psykologi och djupare psykologi.
Fördjupning – 5 snabba frågor till författaren
Eftersom vi inte tycker att vi fick all information vi ville om boken och författaren har vi valt att ställa lite följdfrågor till Christofer.
1. Du använder det fantastiska bolaget Evolution gaming som exempel i kapitlet om System 1 och system 2 och frågan vi ställer oss är såklart om du, likt många andra investerarprofiler, äger Evolution gaming och i så fall vad du har för GAV?
- Nej, jag äger inte och har aldrig ägt aktier i Evolution Gaming. Med det sagt betyder det inte att jag finner bolaget bra och intressant – tvärtom! Här har vi en ledning som har gjort allt, precis allt, rätt och enligt den egenkomponerade skolboken. Anledningen att detta bolag tas med i ett par exempel är att det är mycket tacksamt; här finns det många mentala fallgropar som har lurat flera investerare. Utöver detta är det ett bolag som såväl berör som många (alla?) känner igen, vilket är viktigt för igenkänningsfaktorn.
2. I kapitlet om Flockbeteende (som vi för övrigt tycker är mycket intressant) skriver du om att det går att motverka/bota tvångstankar genom att skriva om dem. Att skriva ner ett investeringscase och tankar kring det är något som vi verkligen lärt oss uppskatta. Du som nu skrivit en hel bok om börspsykologi och investeringar. Du borde ha blivit en mycket bättre investerare av dels all research och dels själva skrivandet. Har du märkt att du blivit bättre eller att ditt sätt att investera ändrats efter att du började skriva boken?
- Kul att ni finner det kapitlet bra och att ni skriver ned era tankar kring era investeringar. Ja, visst borde jag vara Sveriges Warren Buffett i och med att jag dels läser mycket forskning, dels har skrivit en bok om den psykologiska aspekten på börsen, men jag är inget annat än en vanlig dödlig människa. Även om jag sällan finner att det var det psykologiska som låg till grund för ett mindre lyckat investeringsbeslut tar även jag sådana. Sedan jag flyttade från SHB till AVA har jag på totalen slagit index, men detta år har jag haft ett par surdegar såsom Decisive Dividends och turn-around-caset Micro Focus, som jag köpte sommaren 2018. Fram till sommaren 2019 gick det bra och även om deras H1 vid den tidpunkten inte vara ”perfekt” såg jag ändå att det fanns värde, vilket totalt försvann när covid-19 kom.
Sitter jag här och gråter? Sitter jag här och söker förtröstan, ”ursäkter” och bortförklaringar till mina egna tillkortakommanden? Nej – aldrig. Jag analyserar, reflekterar och utvärderar vad jag gjorde för fel och detta skriver jag sedan ned i syfte att återkomma till innan jag gör nya investeringar. ”You better learn from your mistakes, because you’d paid for them”.
Investeringar är, som jag skriver i boken, mer än bara siffror och nollor, och där vissa är mycket duktiga på sistnämnda är jag mer stark på förstnämnda – dvs. det psykologiska. Jag är ingen investeringskung som vaskar champagne dagarna i ända och kör pendeln till Stureplan, utan jag är en enkel, dödlig och högst bristfällig människa. Som bryter på östgötska…
3. I boken fick vi lära oss att du är fotbollsspelare och vi undrar givetvis vilket lag som är favoritlaget?
- Haha. Jag upplever att detta är en sorts fälla; säger jag ”fel” lag kommer jag bli uthängd och kastad till pöbeln? Jag gör det enkelt;
Sverige: Hammarby
England: Liverpool
Italien: Napoli (men har ett hjärta för Roma också iom. Marius…)
Spanien: Barcelona
4. Kommer det komma en uppföljare till Börspsykologi? När i så fall?
- Ja, det kommer att komma en uppföljare och denna är planerad att komma i slutet av Q1 2021, dvs. ungefär då den första (som vi nu diskuterar) släpptes. Jag sitter just nu med den och upplever att det går bra, men jag är noga med att alltid intaga ett mer kritiskt och ifrågasättande perpspklriv. Inte för att jag vill/ska trycka ned mig, för det är viktigt att också erkänna för sig själv att man finner sig själv bra/duktig på X, utan mer för att jag vill, likt i min första bok, verkligen skapa bästa möjliga underlag för att hjälpa andra människor att utvecklas till bättre versioner av sig själva, må det vara på börsen eller i det vardagliga livet. DEN känslan – att hjälpa en människa att utvecklas – är oslagbar. Inga pengar i världen kan ersätta känslan av när du ser i en människas ögon att de har gått från trappsteg 2 till trappsteg 3.
5. Vi ser ofta hur personer som tar en aktie som de investerat i i ”försvar” så fort en analytiker eller annan investerare skriver negativt om deras aktie. Du snuddar vid ämnet i både Skotomisation och Konfirmationsbias men just denna fråga berör du inte. Har du någon teori vad det försvarsbeteendet grundar sig i?
- Jag går in på detta i flera kapitel, om än mer subtilt. Anledningen att vi mer ofta än sällan försvarar en investering är många, däribland nämnda skotomisation och konfirmationsbias, men även den kognitiva dissonansen samt vår biologiska historia spelar roll. Har du lagt ned otaliga timmar på ett case och det sedan visar sig vara mindre bra vill du inte att andra skall bli varse om detta, för då framstår ju du som ”dålig och mindre värd”, vilket riskerar din plats i flocken. Är ni flera som göra detta är ni ju en ”flock” och en sådans främsta syfte är att överleva – vad gör de då de ifrågasätts och utsätts för hot? Försvarar sig, speciellt om de svarar som en grupp. Sprids dock ut dessa och skär av deras inre kommunikation. Be dem därefter att studera caset igen och ta bort sunc cost fallcy + konfirmationsbias + skotomisation, är jag övertygad om att hälften kommer att lämna nämnda flock.
Försvarsbeteendet bottnar i så många olika faktorer och ovan svar är inte till fullo redogörande (jag hoppas dock att huvudpoängen framkommer) och kanske borde jag ha med det i min kommande bok?
Med detta tackar vi vår vän Christofer för svaren och för att han skrivit och därmed gett oss möjligheten att läsa boken Börspykologi!
Har ni inte läst boken så föreslår vi att ni snarast går in till ert lokala bibliotek lånar den och om de inte har den så ber ni dem ta in dem (vilket de då gör) och vill ni istället köpa den så går det fint att göra det via denna länk: Börpsykologi rea!