
Blog Archive
- Nyfiken på mina läsare, svara på formulär tar 17 sekunder
- Köpt en massa fonder för 290 000 kr
- Utdelningstillväxt Bravida 25%
- Lite mer om mig själv. Bevakningssoldat, Pojkallsvenskan och Affärssystem.
Taggar

Så gör jag med min tjänstepension 646688 kr
Jag har via min arbetsgivare tjänstepensionen ITP1 och väljer fondbolag via Collectum. I tjänstepensionen kan du välja en Traditionell försäkring 50% och Fond försäkring 50% . Jag hade tidigare fördelat båda delarna som Traditionell Försäkring hos Alecta som har den lägsta avgiften 0,10% av alla pensionsbolag. Några andra val som du bör tänka på är om du ska ha med Familjeskydd eller återbetalningsskydd, där har jag tagit med båda.
Nedan bild från Alecta där värdet av min pension ligger på 291 923kr.
Alecta placerar i 60% aktier, 10% fastigheter och 30% räntebärande papper, så det är inte någon högrisk på pensionen direkt. Efter den snabba kraschen som vi hade under februari och mars ändrade jag fondförsäkrings valet till SPP där jag får välja mina fonder och innehav själv. De fonder som jag har valt är SPP USA 40%, SPP Sverige 40% och SPP Europa 20%.
Tjänstepensionen hos SPP är på 354 765 kr.
Köpt Embracer och 24Sevenoffice, Sålt Bitcoin
OMX Stockholm All-Share Cap fortsätter att ökar gapet med portföljens utveckling och drar ifrån. Det här gör mig ärligt talat väldigt besviken på mig själv. Trots att jag fortfarande leder om jag drar ut grafen så till 2020 Januari. Har väl ungefär 5 procentenheter försprång. Under veckan som gått såldle jag Realty Income och hämtade även hem 5% av min Bitcoins. Köpte istället Embracer och 24Sevenoffice, som jag hoppas på kommer med en grym årsrapport. I dags läget värderas 24Sevenoffice EV/ S till 13,5 medan Fortnox i samma bransch värderas till 42,9. Ska det verkligen vara en sån skillnad i värdering?
Funderingar nu i veckan är att öppna ett Degiro konto och köpa turkiska Logo. Ta rygg på Alexander på Twitter.
Jag äger 3 fastighets aktier i portföljen och brukar värdera dessa utifrån Förvaltningsresultat / Aktiepriset = Förvaltningsyield eller EPRA Yield.. Det här nyckeltalet säger oss ingenting om underliggande fastighetsvärdet (substansvärdet) är dyr eller billig, utan ger oss info om intjäningsförmågan som i sin tur genererar utdelning till oss aktieägare. Jag har lagt till en bild längst ner från Börsdata på hur Substansrabbatten ligger till i dessa fastighetsbolag.
Jag har gjort lite historiska beräkningar och ett antagande om vilken värdering aktierna har vid ett visst förvaltningsresultat eller EPRA EPS i nästa kvartal. Det är ur förvaltningsresultatet som fastighetsbolagen ger utdelning till sina aktieägare. Exempelvis gav Castellum en utdelning på 52% av förvaltningsresultatet för 2019. Antagandet är markerat med blått och sedan 2020 Q3 är siffrorna i "realtid". Det innebär att jag skrivit in riktiga aktiepriset den dagen kvartalsrapporten släpps. Om man tittar på bilden med Castellums siffror, så har jag gjort ett antagande om att 2021 Q1 kommer rullande 12 månaders förvaltningsresultat hamna på 12,55 kr och med dagens kurs så är värderingen 6,27% (Förvaltningsresultat/Aktie). Det innebär att Castellum är billigare värderat idag än vad den var vid släpp av Q3 och Q4. Hufvudstaden kommer ut med sin årsrapport imorgon, få se hur väl mitt antagende stämmer.
Google arket finns delat via länken om ni är intresserade av den.
Fastighetsaktierna utgör 13,4% av min portfölj.
Störst rabatt på sitt substansvärde har Hufvudstaden följt av Atrium Ljungberg och Castellum. Mer om Substansvärde och rabatt kan ni hitta på sidan fbindex.
.
Nissan Qashqai Månadskostnad 2265kr
Nu har det gått 41 månader (gäller Januari månad) sedan jag köpte en helt ny Qashqai Tekna (20170801) för 200000 kr och betalade kontant. I samband med köpet bestämde jag mig för att registrera alla kostnader som berör bilägandet och då ingår inte bensin, tullavgift och parkering mm. Jag tar inte med dessa kostnader för att det är mer "rörliga kostnader" för mig. Ju mer man kör desto mer kostar då dessa. Parkeringen skulle kostat lika mycket vilken bil jag än ägde. Däremot har jag med service och biltvätt med tillbehör såsom bilschampoo, tvättsvamp, spolarvätska mm. Jag skiftar exempelvis däcken själv och förvarar dem i källaren, så där försvinner den kostnaden.
Kommer vara intressant att se vad en Nissan Qashqai verkligen kostar i månaden. De kostnader och värdeminskning som bilen kostat mig har jag fört statistik över, längre ner i inlägget. Under Januari månad köpte jag spolarvätska, den kostnaden har jag lagt.
Beräkning på värdeminskningen har jag använt mig av bilpriser för att värdera vad bilen skulle säljas om jag sålde den själv. (4300 mil). När jag värderar bilen idag så har den gått upp några hundralappar i värde vid jämförelse med förra månaden.
Värdeminskning | 56000 |
Försäkring | 13683 |
Service | 8000 |
Däck | 7520 |
Övrigt | 3965 |
Fordonsskatt | 3715 |
92883 | |
Antal mån | 41 |
Månadskostnad | 2265 |
Min månadskostnad hamnar då på 2265 kr (92883 / 41 månader) och kommer såklart att sjunka varje månad. Det känns inte alls för dyrt att ha en ny bil, när jag ser dessa siffror. Du som är ute efter en billig bil, se till att köpa en bil som redan har haft sin stora värdeminskning för det är den kostnaden som är störst.
Jag har gjort en google ark där jag räknat ut Prosus substansrabatt som ni kan se i realtid med kurser och valutor som uppdateras automatiskt. Det gäller endast innehavet i Tencent och därmed är den egentliga substansrabatten högre än vad min beräkning visar. Ni får gärna kommentera om ni hittar något fel i uträkningen. Varje Söndag tänkte jag anteckna ner rabatten för att få en historik. Bästa tiden att se den rättvisa rabatten är vid ungefär 09.30 då båda börserna är öppna samtidigt. Tencent finns på Honk Kong börsen medan Prosus är listad i Nederländerna.
Nedan en lite äldre bild som jag hittat på nätet, för att få ett mått på hur stor andelen Tencent är av alla innehav. Från 2019.