Laddar annons
Press
21 Oct, 2024

Analysguiden: Förvaltningsresultatet påverkat av ränteläget

Uppdaterad:
21 Oct, 2024

Den genomsnittliga räntenivån sjönk för fjärde kvartalet i rad och uppgick till 4,10%. Fortsatta räntesänkningar under det kommande året väntas, vilket kommer att öka förvaltningsresultatet och minska substansrabatten. Fastpartners substansvärde steg något till 97 kronor och substansrabatten uppgår nu till cirka 21%. Analysguiden upprepar sitt motiverade värde om 87 kronor.

Stigande hyresintäkter och driftöverskott i perioden
Hyresintäkterna ökade med 4,4% för de första nio månaderna till 1 727,2 (1 653,8) mkr, drivet av den årliga indexeringen, nytecknade kontrakt samt färdigställda hyresgästsanpassningar. I jämförbart bestånd steg hyresintäkterna med 73,9 mkr, motsvarande 4,5%. Bolagets uthyrningsgrad sjönk något till 92,5% (92,9%), men är på det hela taget på en fortsatt hög nivå. Fastighetskostnaderna har stigit med drygt 8% till 500,3 (461,4) mkr, på grund av högre taxebundna kostnader, som fjärrvärme och V&A, men även ökade kostnader för reparation och yttre renhållning. Föregående periods siffra innehåller också ett elstöd om 12 mkr. Det gör att driftnettot steg i lägre takt, upp 2,9% till 1 226,9 (1 192,4) mkr. Överskottsgraden uppgick till 71,0% (72,1%) för perioden.

Sänkta räntor slår igenom på förvaltningsresultatet
Det höga ränteläget var det som främst påverkade förvaltningsresultatet negativt under perioden, som sjönk med 10,9% till 518,9 (582,3) mkr. De lån som har refinansierats har gjorts till en högre räntenivå. Positivt är dock att den genomsnittliga räntenivån sjunker för fjärde kvartalet i rad och uppgår nu i genomsnitt till 4,1% (5,1%). Centrala administrationskostnader steg något jämfört med samma period föregående år, drivet av främst högre datakostnader. Övriga poster inom förvaltningsresultat är i linje med motsvarande period året innan. Resultatet för perioden slutade på 488,8 (-759,4) mkr drivet av orealiserade värdeförändringar på fastigheter om 118,8 (- 1 518,7) mkr och derivat om -16,4 (-23,5) mkr. En effekt av det högre ränteläget, främst i början av perioden, är att avkastningskraven stigit till i snitt 5,40% (4,90%) för det samlade fastighetsbeståndet. Men den räntesänkningscykel som påbörjades strax innan sommaren och fortsatt under hösten gör att avkastningskravet blev oförändrat jämfört med utgången av det andra kvartalet och fortsatta räntesänkningar ligger i korten, vilket väntas sänka avkastningskravet ytterligare.

Analysguiden upprepar sitt motiverade värde
Fastpartner handlas idag till en substansrabatt om cirka 21% mot rapporterat långsiktigt substansvärde per aktie (EPRA NAV). Det är klart högre än motsvarande substansrabatt om cirka 13% för jämförelsegruppen. För 2024 estimerar vi att bolaget når ett förvaltningsresultat på 4,96 kronor per aktie. I takt med fortsatta räntesänkningar under hösten och vintern samt framöver anser vi att Fastpartners substansrabatt bör närma sig jämförelsegruppens, kanske till och med vara ännu lägre då räntesänkningarna slår igenom direkt, vilket skulle indikera ett motiverat värde på minst 86 kronor. Därför gör vi ingen förändring i vårt motiverade värde utan upprepar vårt tidigare motiverade värde om 87 kronor.

Ladda ner och läs den fullständiga analysen i PDF-format under bifogade filer.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.