Nyhet
31 May, 2024

Avanza: Investor toppar köplista maj, storbanker bland mest sålda

Uppdaterad:
31 May, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) I maj köpte privatspararna främst Investor, Getinge och Nvidia.

Det framgår av Avanzas månadsstatistik.

"Storfavoriten Investor finns med på köplistan med båda sina aktieslag. A- och B-aktierna skiljer sig i röststyrka, men handeln beror snarare på aktiernas pris. Aktiva investerare tredjar den ena framför den andra när kurserna drar isär. Bolaget har under månaden synts i rubrikerna efter köp i det befintliga innehavet Ericsson", kommenterar Philip Scholtzé, sparekonom på Avanza.

Den stora förloraren på köpsidan i maj är Getinge. Aktien som steg efter rapporten i slutet på april har under maj backat med över 20 procent.

"Kursen började falla efter en varning från amerikanska hälsovårdsmyndigheten FDA och fortsatte ned efter uppdaterade finansiella mål. Trots detta verkar aktiespararna optimistiska och köper", kommenterar Philip Scholtzé.

Vad gäller säljsidan noteras två bolag som det lagts bud på; Calliditas och OX2. Även tre storbanker var nettosålda under månaden.

"Troligt är det kopplat till Riksbankens sänkning av styrräntan med 0,25 procentenheter tidigare under månaden, vilken kommer påverka bankernas ränteintäkter", enligt Philip Scholtzé.

Följande är en lista av mest nettoköpta respektive nettosålda under maj månad. Siffrorna är preliminära.


 

image

Källa: pressmeddelande från Avanza 31 maj


 


TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.