Nyhet
19 Sep, 2024

BIOARCTIC: KINA BANAR VÄGEN INOM ALZHEIMERSOMRÅDET - VD

Uppdaterad:
19 Sep, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Läkemedelsbolaget Bioarctic ser att Kina banar väg inom behandlingen av Alzheimers sjukdom med användningen av diagnostik i form av blodbaserade biomarkörer som gör det möjligt att ställa diagnos med hjälp av ett blodprov.

Det sade Bioarctics vd Gunilla Osswald under Paretos hälsovårdskonferens på torsdagen.

Lanseringen av läkemedlet Leqembi i Kina, som sköts av Bioarctics partner Eisai, skedde före plan den 27 juni i år.

Svenska universitet uppgavs också vara pionjärer för blodbaserade biomarkörstest.

Bioarctics vd nämnde även tre huvudpunkter. För det första att försäljningen av Leqembi börjar ta fart efter en långsammare inledning än vad som var förväntat då det har tagit tid att bygga upp infrastruktur kring alzheimersläkemedlet.

För det andra har Leqembi godkännande i över 80 procent av de regioner som Bioarctic och dess partner Eisai hade räknat med. Bland länderna där Leqembi är godkänt finns USA, Japan, Kina, Sydkorea och Storbritannien.

För det tredje har Leqembi ännu inget godkännande i EU, där läkemedelsmyndigheten EMA:s expertpanel gav ett oväntat negativt utlåtande till läkemedlet.

Gunilla Osswald beskriver att hon blev "överraskad och mycket besviken över det negativa utlåtandet från CHMP". Hon har dock förhoppningar om att ett EU-godkännande kan komma på plats tidigt under nästa år, givet att CHMP ändrar sin bedömning i den omprövning av det negativa utlåtandet som Eisai tidigare har påkallat.

Bland de regioner Leqembi (lecanemab) har inlämnats för godkännandebeslut finns Australien, Brasilien, Kanada, Indien, Ryssland, Saudiarabien, Singapore, Schweiz och Taiwan.

I en tredje punkt meddelade Bioarctics vd att den övriga portföljen, förutom Leqembi, utvecklas väl med en förväntad studiestart i fas 2a för läkemedelskandidaten exidavnemab vid behandling av Parkinsons sjukdom under fjärde kvartalet 2024. Studien avser utvärdera säkerhet, tolererbarhet och farmakokinetik.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.