DNB-PROGNOS: ÅTERHÄMTNING KOMMER, RB BÖRJAR HÖJA RÄNTAN 2027
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den svenska ekonomin har goda tillväxtutsikter under de kommande åren även om återhämtningen kanske dröjer lite. Inflationen väntas förbli hög, men Riksbanken sänker sannolikt styrräntan till 2,00 procent i juni, och börjar höja räntan 2027.
Det framgår i en ny prognos från den norska banken DNB.
På grund av en trög start på året har banken reviderat ned sina prognoser för tillväxten och räknar nu med en svensk BNP-tillväxt på 1,8 procent i år och 2,2 procent nästa år. För 2027 väntas en tillväxt på 2,1 procent.
I den senaste prognosen, i januari, spådde banken en tillväxt på 2,0 procent i år och 2,4 procent nästa år.
"Den bredare bilden är dock i stort sett oförändrad", skriver DNB.
DNB konstaterar att utsikterna för svensk ekonomi såg rätt lovande ut för bara några månader sedan, med ökad aktivitet i de flesta sektorer. Återhämtning drevs till stor del av betydligt lägre räntor och inflation, i kombination med en generellt mer optimistisk stämning.
Men början av 2025 har kastat en dystrare skugga över återhämtningen. Även om DNB förutsåg och beaktade mycket av den nya ekonomiska politiken från USA i januariprognosen, konstaterar de att Vita husets aggressiva hållning har överraskat marknaderna globalt, vilket lett till att återhämtningen stannat av, även i Sverige.
I bankens basscenario förväntas den befintliga tullordningen bestå under de kommande tre åren och hög ekonomisk och politisk osäkerhet kommer sannolikt att ha en negativ inverkan på global handel och ekonomisk aktivitet.
Den svenska utrikeshandeln kommer att påverkas, främst indirekt, beroende på den ekonomiska aktivitetens utveckling i Europa, och nettoexportens bidrag till tillväxten väntas minska.
DNB noterar att trots att förtroendeindikatorer visar en utbredd pessimism bland hushållen har denna känsla inte återspeglats i hårda data. Tvärtom ökade den privata konsumtionen i SCB:s månatliga hushållsindikator med 0,7 procent under första kvartalet, jämfört samma kvartal året före, vilket är i linje med den tillväxt som observerades under fjärde kvartalet 2024. Det starka förtroendet för detaljhandeln är också i linje med en robust utveckling inom detaljhandeln.
"Vi håller fast vid vår övertygelse om att den betydande förbättringen av hushållens reala disponibla inkomst i år kommer att leda till ökad konsumtion, även om denna tillväxt förväntas ske gradvis", skriver DNB.
Prognoserna för arbetslösheten är oförändrade, med en gradvis förbättring från 8,4 procent under 2025 till 7,5 procent under 2028.
När det gäller inflationen skriver banken att de länge varnat för att det kan bli svårt att nå och varaktigt hålla inflationen på 2 procent.
Deras bedömning är att strukturella förändringar i den globala ekonomin kommer att hålla uppe inflationen, något som Sveriges ekonomi inte kommer att vara immun mot.
DNB noterar att kärninflationen (KPIFXE) har stigit markant och de räknar med att den ligger kvar på cirka 3,0 procent under hela 2025. Den förväntas sedan sjunka till 2,3 procent under nästa år innan den stiger igen till 2,5 procent 2028.
I motsats till Riksbanken bedömer DNB att inflationsriskerna lutar över mot uppsidan.
De noterar att Riksbankens prognos är att inflationen ska återgå till 2 procent nästa år och att de därför har uttryckt en avsikt att lätta på penningpolitiken något framöver. Mot bakgrund av detta justerar DNB sin prognos till att inkludera en ytterligare räntesänkning på 25 punkter i juni, vilket skulle sänka styrräntan till 2,0 procent.
"Efter denna justering håller vi fast vid vår förväntan om två räntehöjningar på 25 punkter vardera i början av 2027, som ett svar på den gradvis ökande inflationen, vilket höjer styrräntan till 2,50 procent", skriver DNB.