Rapportkommentar
20 Aug, 2024
rapportkommentar carnegie irisity andra kvartalet 2024

Fakturering men ej försäljning har accelererat i kvartalet för Irisity/ Penser Access & Future by Carnegie

Uppdaterad:
26 Aug, 2024

Försäljningstillväxt bör följa på stark fakturering
Omsättningen i kvartalet uppgick till 25,8 mkr vilket motsvarar en minskning om 14% y/y. Minskningen är delvis en följd av att bolaget ser ett skifte i försäljningen till en högre andel prenumerationsbaserade intäkter då faktureringen stiger med 110% y/y och uppgick till strax under 35 mkr under kvartalet. Under kvartalet har Ultinous konsoliderats och har bidragit till intäkterna. EBITDA i kvartalet uppgick till -11,4 mkr, den svaga utvecklingen är delvis hänförlig till att bruttomarginalen sjunker till 75% från att ha legat över 80% de senaste kvartalen. Detta förklaras med mixeffekter. Den andra faktorn är att bolaget tar kostnader för det sedan tidigare presenterade åtgärdsprogram. Bolaget bedömer OPEXs kommer minska med 5-10% under H2 vi anser detta vara optimistiskt och räknar med att kostnadsbasen sjunker med 2% y/y.

Laddar TradingView Widget
Följ alla marknader på TradingView

Konsolidering av förvärv skapar tillväxt q/q
Givet den starka utvecklingen i fakturering samt konsolidering av förvärvet ser vi en återgång till tillväxt för bolaget som troligt under 2024. Vi räknar här med en organisk tillväxt om 4% under H2, resterande del av tillväxten kommer från förvärvet av Ultinous. I kvartalet ser vi tecken på att det sedan tidigare annonserade åtgärdsprogrammet har burit frukt då övriga externa kostnader har sjunkit med 25% q/q. Personalkostnaderna har dock stigit som en följd av kostnader relaterade till uppsägningar. På helåret räknar vi med att kostnadsbasen sjunker med ca 3%, vilket gör att vi ser en successiv förbättring av EBITDA som trolig. Vi bedömer att de initiativ och de lanseringar som skett kommer börja ge en högre effekt under 2025.

rapportkommentar carnegie irisity q2 2024

Kurs i emission bas för värderingsintervall
Vi ser ett motiverat värde om 5-6 kr för Irisity. 5 kr är nivån som bolaget tog in kapital på i samband med förvärvet av Ultinous, 6 kr motsvarar en multipel om EV/sales 2,2x på vårt försäljningsestimat för 2026, vilket motsvarar en rabatt om 41% mot nordiska mjukvarubolag. Bolaget har i dagsläget kassa och tillgängliga kreditlinjer om 26,5m. Givet en normalisering av rörelsekapitalbindningen i linje med historiska mönster ser vi inget akut kapitalbehov, men vi bedömer att kursen kommer vara pressad innan bolaget visar att trenden i negativt kassaflöde vänder.

Läs den fullständiga analysen, publicerad 20-08-2024 kl. 07:33: https://researchdocs.carnegie.se/research/2024/08/19/irisq2.pdf
Detta är en betald analys från Carnegie Investment Bank. Läs mer på https://www.carnegie.se/cr/penser-access/

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.