Redaktionen
2 Jul, 2023
Kommentar: Fastpartner ökar digitaliseringsgraden i fastigheterna
Fastighet: Krejaren 2

Kommentar: Fastpartner ökar digitaliseringsgraden i fastigheterna

Uppdaterad:
2 Jul, 2023

Sammanfattning

Fastpartner lanserar Sveriges första multioperatörs inomhus 5G-nät

  • Fastighetsbolaget Fastpartner har lanserat ett av Sveriges första mobilopertörs inomhus 5G-nät i fastigheten Krejaren 2 på Östermalmstorg. Detta i samarbete med Proptivity och Ericsson.
  • Lanseringen betraktas som den första i världen av en neutral infrastrukturoperatör med ett delat inomhus 5G-radioaccessnätverk, känt som RAN.
  • Till att börja med kommer tjänsten att vara tillgänglig för kunder hos Tre, för att senare inkludera andra operatörer.

Christopher Johansson, Vice VD på Fastpartner, betraktar 5G-lösningen som en nyckelinnovationsplattform för hyresgästerna, vilket är avgörande för att skapa attraktiva och hållbara fastigheter. Med tanke på prestandan förväntas det installerade multioperatörsnätet kunna erbjuda upp till 30 gånger bättre kapacitet och spara upp till 70% energi på byggnadsnivå jämfört med traditionella lösningar.

Enligt marknadsbedömningar från WiredScore, experter på fastighetsdigitalisering, förväntas projektet kunna bidra till följande:

  • Lägre vakansgrader.
  • Motivera hyreshöjningar om cirka 3 procent.
  • Bättre kontroll av nätverkstrafiken.
  • Hyresgästerna förväntas kunna öka sin försäljning genom ökad kundinteraktion, där mobila enheter kan ta en allt större roll i shoppingupplevelsen.

Kommentar

Digitaliseringsarbetet utgör ett av de största utvecklingsmöjligheterna inom fastighetssektorn, med potentialen att höja kvaliteten och minska kostnaderna. Installationen av det aktuella 5G-nätverket markerar ett steg framåt och är i linje med Fastpartners övergripande målsättning att fullständigt digitalisera sina fastigheter.

En stabil digital infrastruktur, inklusive pålitlig mobiltäckning, är avgörande för att attrahera långsiktiga hyresgäster. Även om potentialen och användningsområdet för 5G för närvarande kan vara begränsade, förväntas affärsmöjligheterna för hyresgäster och slutkunder utkristaliseras framåt.

Sverige ligger efter när det gäller utbyggnaden av 5G-nätverk, men genom att positionera sig i framkant visar Fastpartner sin avsikt att vara en långsiktig hyresvärd med fastigheter i attraktiva områden i Stockholmsområdet. 5G har betraktats som banbrytande för den digitala omställningen och samordningen.

Krejaren 2, som visas i bilden ovan, motsvarar ungefär 5 procent av Fastpartners totala taxeringsvärde i fastighetsförteckningen. De ekonomiska argumenten ovan kommer därmed att ha en marginell effekt på bolagets resultat. Däremot är signalvärdet av större betydelse och en fullständig utrullning över fastighetsbeståndet framstår som intressant.

Uttalanden med anledning av installationen

Christopher Johansson
Christopher Johansson
VD på Compactor Fastigheter AB samt Marknadschef och vice vd på Fastpartner

Vi ser 5G som en nyckelinnovationsplattform för våra hyresgäster och avgörande för oss för att skapa tilltalande och hållbara fastigheter. Det kommer sannolikt att skapa många möjligheter som vi inte ens kan se idag. Vi har valt att arbeta med Proptivity eftersom de erbjuder en stark 5G-lösning som möter våra behov ur tekniskt perspektiv, samt har en enkel affärsmodell som passar fastighetsägare.

Ayad Al Saffar
Ayad Al Saffar
VD för Åhlens

Åhléns strävar efter att leda shoppingupplevelser både online och i butik. Genom att inse att våra kunder rutinmässigt använder sina telefoner i butik ser vi en enorm potential i att öka kundengagemang och försäljning genom att tillverka mobila enheter en väsentlig del av shoppingresan. Vi inbjuder alla Tre-användare att besöka vår fastighet på Östermalmstorg 1, Stockholm, där de kan njuta av äkta 5G-tjänst inomhus. Vi ser fram emot att utöka denna tjänst till kunder hos andra operatörer i framtiden.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.