Redaktionen
16 Feb, 2023
Lär känna Spartacus aktieblogg

Lär känna Spartacus

Uppdaterad:
18 Feb, 2023

Nästa aktiebloggare att lära känna lite bättre är Spartacus. Han har bloggat med varierad intensitet allt sedan 2010 och skriver om en varierad mix av bolag och branscher. TradeVenue har ställt fem snabba frågor som Spartacus svarat på nedan. 


Hur skulle du beskriva ditt investerande med 3 ord?

- Långsiktighet, enkelhet och diversifiering.

Vad är enligt din mening ett måste i aktieportföljen och har du något "hidden gem" i din aktieportfölj som man borde ta sig en närmare titt på?

- Investmentbolag. Om/när man tar steget från sparande i fonder så är investmentbolag ett bra första steg. Efter ett tag så upptäcker man också ofta att investmentbolag har många inneboende fördelar. Ofta billig förvaltning, i sig diversifierad vad det gäller bolags- och branschrisk och avkastar i regel över tid bättre än index. Med så många fördelar så är det bara dumt att inte bygga en grund av investmentbolag i en aktieportfölj.  

Någon gömd juvel har jag ej. Jag gillar en blandning av bolag men de är i regel väl genomlysta. Jag gillar allt ifrån lilla AQ Group till stora Evolution. Välskötta bolag som man kan hålla länge. Bolag att addera fler aktier i när man får köptillfällen.  

Vad var din första och senaste investering, varför, samt hur utvecklade sig den första investeringen?

- Första minns jag faktiskt ej, men jag kan istället bjuda på en återblick på ”investering” från unga år och innan jag egentligen intresserade mig för aktier.

Var (är) lite svag för historia. Inte minst antik sådan. Samt mynt. Så i unga år samlades det på mynt. Antika silvermynt. Septimus Severus var en kejsare jag var särskild intresserad av.  Det kan väl ses som en tidig investering. Pris och värde beror helt och håller på skick, men mellan tummen och pekfingret så gick väl ett hyfsat exemplar på ca 100-200 kr förr. Idag, vid en snabbtitt, får man väl liknande för ca 1000 kr. Så några gånger pengarna om man så vill. Ungefär som silverpriset? Mynt är trevligt. En trevlig hobby. Det handlar inte så mycket om att ”tjäna” pengar egentligen. Utan att bevara åt eftervärlden.  Ha samma horisont på din portfölj och/eller andra tillgångar och dina barnbarn blir nog glada.  

Naturligtvis skulle jag samlat på Latour-aktier istället för bästa avkastning, men alltid lätt att vara efterklok…

I skrivande stund har mitt senaste aktieköp gjorts i Berkshire Hathaway.  Så länge den aktien inte bedöms vara för dyr så är det ett innehav som det görs köp i då och då.  

Nyast tillkomna i portföljen är Neobo Fastigheter, men det beror på avknoppningen. Balder var annars det fastighetsbolag jag inte ägde vid ingången av 2022, men började köpa på mig (igen, sålde under 2023) under året. 2022 bjöd annars inte på mycket nytt. Handlade mer om att öka vitt och brett.

Hur ser din kunskapsinhämtning ut och hur sållar du i massan för att hitta en god placering?

- Jag försöker läsa ganska brett. Försöker vara ständigt nyfiken. Även på sådant som faller utanför min komfortzon även om det kanske inte leder till något köp.  Får jag upp intresset för ett bolag så läser jag ett gäng rapporter och försöker bilda mig en uppfattning om bolaget och branschen.  

Sedan försöker jag hålla det ganska enkelt. Kikar på de vanligaste nyckeltalen . Försöker bilda mig en uppfattning om uthållighet i marginal och tillväxt. Huruvida det påverkas av omvärldsfaktorer och i så fall vilka.  Det handlar också mycket om att få grepp om vilket pris du kan tänka dig betala. Det hjälper inte om du har jättemycket detaljkunskap om ett bolag, men du betalar ett alldeles för högt pris för aktien.  

Sedan avgör hur man agerar mycket. Att du kan tänka dig köpa när andra inte vill. Mycket lättare att hitta en god placering i svåra tider (även om det inte känns så) för du har helt andra odds med dig då. Framtiden är alltid osäker. Man måste klara av att hantera osäkerheter.  

Vad har varit din bästa och/eller mest underskattade investering? (aktie men även något bredare som kanske hjälpt till i vardagen, e.g., glasögon, monitor, cykel, utbildning)

- I ett bredare perspektiv så var det naturligtvis entre-biljetten till det dansställe där jag träffade min fru.

Träffa en person som du kan vandra genom livet med. Det har livsavgörande effekt. När du gjort det, alla andra investeringsråd i all ära och oavsett plånbok, se till att investera i tid med din partner för att bibehålla både ”gnistan” som att ni är i synk med varandra.  

Även. Investera tid i sina barn. Det handlar inte om att maxa föräldrarledigheten när de är små för att kunna sitta och trada aktier dagtid. Det handlar om att ta sig tiden till att kunna vara delaktig i deras liv även när de blir äldre. Det är i regel heller ingen plånboksfråga.  

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.