NCC: HOPPAS GENERERA KASSAFLÖDE GREEN INDUSTRY NÄSTA ÅR - VD
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Byggbolaget NCC rapporterade både ett rörelseresultat och orderingång som överträffade analytikernas förväntningar för det andra kvartalet. Under perioden har bolaget tecknat ett avtal med SSAB gällande ett nytt stålverk i Luleå och vad gäller framtida kassaflöden hoppas vd Tomas Carlsson att området ska börja "generera något ordentligt under nästa år".
Det säger han till Nyhetsbyrån Direkt på tisdagsmorgonen kort efter rapportsläppet, och ser positivt på det nyare segmentet Green Industry Transformation i ett längre perspektiv.
"Jag är väldigt glad för det. Innan vi tog steget och skapade affärsområdet hade vi studerat utvecklingen under lång tid. Det är inte så att alla de investeringar som man har pratat om kommer att ske, men vi tyckte ändå att det var tillräckligt stor sannolikhet att det kommer att bli stora investeringar som är svåra att göra inom den vanliga organisationen. Avtalen med SSAB och LKAB tycker jag stödjer den tesen att det kommer ske ett antal stora investeringar, och då måste vi ha en speciell organisation som hanterar detta", säger han.
När kan detta börja generera kassaflöden?
"Nu ska vi börja utforma projekten i detalj. Om jag ska ha en mycket vag prognos så säger jag att vi ska börja generera något ordentligt under nästa år", säger Tomas Carlsson.
Sett till kvartalet som helhet är han också nöjd med utvecklingen i samtliga affärsområden.
"Vi hade en bra rapport, stabilt ökande resultat, ökande marginaler på alla affärsområden, bra orderingång. Vi upplever stor efterfrågan på stora segment – inte överallt men på de flesta."
Att orderingången var lägre jämfört med fjolåret lägger han inte mycket vikt vid, och menar att det är viktigare att titta i ett längre perspektiv än enskilda kvartal.
Hur tycker du att konjunkturen har utvecklats hittills i år? Vissa segment är gissningsvis fortsatt dämpade?
"Det går nog ganska likadant som det har varit under en period. Vi har en delad marknad där vi har en god efterfrågan på all möjlig infrastruktur - vattenrening, eltransmission, industri, offentliga byggnader. Däremot är det fortsatt en trög marknad på bostäder och kommersiella fastigheter."
Är det några särskilda geografiska områden som sticker ut? Det har ju nämnts inom Building Nordics att Danmark gått bättre än övriga exempelvis.
"Ja det är tydligt att Danmark har den bästa marknaden rätt igenom, Finland har den tuffaste helt klart. Sverige och Norge ligger däremellan – Sverige möjligtvis lite närmare Finland", säger han.
I samband med ert förra rapportsläpp nämndes det litegrann om olika scenarion som kan uppkomma med den generella oron i världen. Å ena sidan att osäkerheten kan leda till mer investeringar i försvar och säkerhet, men å andra sidan att tullarna kan sakta ned allmänna ekonomin. Hur ser du på detta nu?
"Sedan dess har det varit många svängar fram och tillbaka vad som möjligtvis kan hända. Totalt sett så ser jag ingen skillnad, riskerna är detsamma. Det är ju osäkra tider vi lever i, betydligt mer än vad vi har sett tidigare".
Givet att konjunkturen vänder tillbaka, är det lätt att flytta tillbaka fokuset så som det har varit tidigare i NCC?
"Det får vi se vad vi gör och vilka möjligheter det finns. Det är ju inte säkert att vi kommer att återskapa vår affär precis så som den var innan bostäder och kommersiella fastigheter minskade", menar Tomas Carlsson.
Ni genomför ju fortfarande översynen av Industry. Nu när det börjar bli högsäsong för segmentet, hur har det gått under kvartalet?
"Översynen löper på enligt plan. Andra kvartalet är ju startkvartalet för segmentet, och det har gått bra, ganska i linje med vad vi trott. Nu är ju de stora produktionstiderna i kvartal tre".
Ingen kommentar om själva översynen?
"Vi har fått ett stort intresse från i princip hela västvärlden, så det är bra."
Hur ser det ut på förvärvsfronten, är det något ni har tittat på mer?
"Vi fortsätter att titta kontinuerligt på det, men det är flera saker som ska vara på plats för att man ska kunna göra det. Det får ta en tid men vi är tydliga med att vi söker efter förvärvsmöjligheter. Det är egentligen två typer vi söker efter – större enheter som är vana att jobba inom ett stort företag, men också kanske specialister inom vissa nischer där vi vill bredda oss och utöka vår kompetens."
Är det något särskilt område där det är större fokus nu, jag tänker eftersom ni ofta lyfter upp säkerhetsklassade byggnader och försvarssidan?
"Det skulle det kunna vara, men jag ska inte begränsa mig så. Man skulle kunna tänka sig försvar, eldistribution eller vatten. Man kan tänka sig massa olika typer av verksamheter som skulle bredda vårt erbjudande."
Går man tillbaka till kommersiella fastigheter och ser på Property Development, hur ser utvecklingen ut för uthyrningsgraden?
"Det är en tuff marknad men de gör ett bra jobb. Givet hur marknaden i stort har lyckats med kontorsuthyrningar, har vi haft en bra uthyrning av kontor men vi skulle gärna vilja ha mer. Om jag jämför med de rapporter vi har sagt tidigare och jämför med just kontorsuthyrning så har vi bra uthyrning, men det är fortfarande trögt."
Ni ser ingen vändning i sikte?
"Nej vi ser inga riktiga tecken på det ännu. Det finns ju stora osäkerheter både kring räntor och hyror, men det är också en fråga om vart efterfrågan på kontor tar vägen. Det har ju företag och våra kunder funderat på och sökt efter under flera år, och det är inte så att man har kommit fram till lösningen ännu."
Om det håller sig kvar på dessa dämpade nivåer, hur ser framtidsplanerna ut för segmentet då?
"Vi har ju under några år varit ganska försiktiga med vad vi startar nytt, och det kommer vi fortsätta att vara tills vi ser några tydliga förändringar. Men vi startar ju ändå emellanåt nåt projekt – vi startade ju tidigare i år kvarteret Yrket, nytt huvudkontor för Svenska kraftnät, Cleantech Garden i Helsingfors. Detta förutsätter ju att vi har en tydlig bild av vem hyresgästen är och hur vår exit ska se ut på slutet".