RÄNTOR/VALUTOR: EUROPARÄNTOR NER, EURON FORTSATT STABIL
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna sjunker under tisdagens förmiddagshandel, med den tyska tvååringen 2 punkter ned och tioårsräntan 3 punkter lägre. Samtidigt fortsätter euron att handlas stabilt mot dollarn och kronan.
Statistik från Kina under natten visade att BNP-tillväxten uppgick till 5,2 procent under det andra kvartalet, lite högre än väntade 5,1 procent. Trots detta markerar siffran den långsammaste tillväxttakten sedan tredje kvartalet 2024.
I en kommentar konstaterar NBS att den ekonomiska utvecklingen under årets första halva var stabil med "stadiga framsteg." Samtidigt pekar de på att det fortfarande finns strukturella utmaningar och säger att dessa "ännu inte har lindrats på något fundamentalt sätt".
Michelle Lam, ekonom på Societe Generale, lyfter fram svagheterna bakom siffrorna och säger att "statistiken indikerar starkt utbud, men svag inhemsk efterfrågan, och exportihärdigheten kommer inte att vara."
Det är "inte en bra uppsättning data, trots att BNP slog förväntningarna", tillägger hon.
Kinas officiella tillväxtmål för 2025 ligger på "runt 5 procent", men det pågående handelskriget med USA har fått många analytiker att sänka sina prognoser. Zichun Huang vid Capital Economics anser att BNP-siffrorna "överdriver förmodligen fortfarande styrkan i tillväxten".
Även Commerzbank är skeptisk och skriver i en kommentar att det oväntat starka BNP-resultatet främst kan tillskrivas en god utbudssida, medan inhemsk efterfrågan förblev svag i juni.
"Även om exporten höll uppe är handelsutsikterna under andra halvåret mycket osäkra eftersom USA:s tullar för handelspartners ännu inte har slutförts. Vi förväntar oss att Kina kommer att ge ytterligare stöd till fastighetsbranschen vid politbyråns möte i juli med tanke på den förnyade svagheten i sektorn", tillägger banken.
Ytterligare kinesisk statistik, som publicerades under tisdagen, visade att industriproduktionen överraskade positivt i juni. Däremot utvecklades både detaljhandeln och investeringarna svagare än väntat, samtidigt som arbetslösheten låg kvar på oförändrad nivå.
På hemmaplan visade Orig Groups månatliga undersökning att penningmarknadens aktörer nu räknar med att KPIF-inflationen ligger på 1,9 procent om ett år, lika mycket om två år, och 1,8 procent om fem år. I juni låg motsvarande förväntningar på 2,0 procent för samtliga tidshorisonter. Undersökningen avslutades den 6 juli, dagen innan det första estimatet för svenskt KPIF-inflation publicerades.
Senior ekonom på SEB Robert Bergqvist skriver på X att "nu faller inflationsförväntningarna UNDER målet 2 procent - ger ränteduvan allt starkare medvind & Riksbanken argument att sänka i september," och noterar att undersökningen avslutades den 6 juli, dagen innan det första estimatet för svenskt KPIF-inflation publicerades.
I USA öppnade president Donald Trump på måndagskvällen för nya handelssamtal med EU och andra partners. Enligt Reuters sade EU:s chefsförhandlare att det fortfarande finns potential att fortsätta förhandlingarna.
Samtidigt gjorde Trump ett nytt utspel rörande Ryssland och uppgav att om inget fredsavtal nås inom 50 dagar är han beredd att införa 100-procentiga tullar på ryska varor. Hotet inkluderade även sekundära tullar mot andra länder som handlar med Ryssland.
Uttalandet kom efter att Trump under måndagseftermiddagen träffade Natos generalsekreterare Mark Rutte, där samtalen bland annat handlade om Ukraina och USA:s hållning gentemot Ryssland.
På tisdagseftermiddagen riktas blickarna mot amerikanskt KPI. I maj steg KPI med 0,1 procent från månaden innan och med 2,4 procent i årstakt. Inför junisiffran spår Wells Fargo att inflationen börjat ta fart igen – men inte till den grad att det oroar Fed. Banken räknar med en månatlig uppgång på 0,25 procent, vilket skulle innebära en årstakt på 2,6 procent. Exklusive livsmedel och energi tros kärn-KPI ha ökat med 0,24 procent, med risk för en positiv överraskning på 0,3 procent.
Om prognoserna infrias skulle kärninflationens 3-månaders- respektive 12-månaderstakt stiga till 2,4 och 2,9 procent. Fed-chefen Jerome Powell har betonat att han i sommar noga kommer att följa inflationsdata, i synnerhet för att avgöra om tullarna bromsar den desinflationstrend som pågått i tre år.
"De två senaste rapporterna har visat vissa effekter av tullar i varusektorn, men inte tillräckligt för att vända inflationstrenden", skrev Wells Fargo. "Vi väntar oss att junisiffran visar en ny uppgång i inflationen – men inte en som oroar Fed i det här läget".
Goldman Sachs skriver i ett marknadsbrev att de förväntar sig en ökning med 0,23 procent för kärn-KPI i juni, vilket motsvarar en årstakt på 2,93 procent, vilket är lägre än konsensusprognos som spår en ökning med 0,3 respektive 3,0 procent.
I den svenska förmiddagshandeln noteras den amerikanska tvåårsräntan 2 punkter upp till 3,91 procent, medan tioårsräntan handlas oförändrad på 4,42 procent jämfört med svensk måndagstängning.
På valutamarknaden handlas dollarn till 1:689 mot euron och 9:61 mot kronan.
tisdag 10.30 (måndag kl 16.15)
================================
USD/SEK 9:6087 (9:6047) EUR/USD 1:1688 (1:1684)
EUR/SEK 11:2334 (11:2221) USD/JPY 147:68 (147:36)
Ty obl 2 1,87 (1,89) Ty obl 10 2,70 (2,73)
US obl 2 3,91 (3,89) US obl 10 4,42 (4,42)
Sv obl 2 1,75 (1,78) Sv obl 10 2,31 (2,34)