Redaktionen
4 Oct, 2023
PharmNovo lindring av nervsmärta

PharmNovo - Säker och effektiv lindring av nervsmärta

Uppdaterad:
4 Oct, 2023

PharmNovo är ett svenskt läkemedelsbolag i klinisk fas som utvecklar en unik typ av behandling av nervsmärta - ett område där det idag helt saknas säkra och effektiva behandlingar. Bolaget har precis rapporterat positiva resultat i sin avslutade fas I-studie och förbereder för närvarande en fas II-studie med start i mitten av 2024. Vid en framgångsrik fas II-studie är det sannolikt att bolaget förvärvas av ett större globalt läkemedelsbolag. Läs mer om PharmNovo här.

En banbrytande behandling av nervsmärta

PharmNovo är ett svenskt läkemedelsbolag baserat i Medicon Village i Lund som utvecklar en unik typ av behandling av nervsmärta - ett område där det idag helt saknas säkra och effektiva behandlingar, trots att det drabbar närmare 10 procent av befolkningen i Europa och USA. I brist på behandlingar för nervsmärta använder man idag läkemedel som är avsedda för andra sjukdomar, såsom epilepsi och depression. Dessa alternativ ger inte tillräcklig smärtlindring och är dessutom ofta förenade med allvarliga biverkningar. PharmNovos läkemedelskandidat förväntas ge både säker och effektiv lindring av nervsmärta - utan allvarliga biverkningar. 

PharmNovo rapporterar positiva resultat i klinisk fas I-studie

Den 2 oktober 2023 rapporterade bolaget positiva primära resultat, så kallade headline results, i den avslutade fas I-studien av deras läkemedelskandidat för nervsmärta. Studien visar att kandidaten är både säker och tolererbar utan några tecken på vanliga biverkningar eller beroendeframkallande effekter som förekommer vid andra behandlingar som förskrivs vid nervsmärta. 

Potential för förvärv efter fas II-studie

Vid en framgångsrik fas II-studie är det sannolikt att bolaget förvärvas av ett större globalt läkemedelsbolag eftersom nervsmärta står för närmare 10% av den totala marknaden för smärtläkemedel och det finns ett stort medicinskt behov som inte tillgodoses med dagens behandlingar. Det finns ett flertal globala bolag som är verksamma inom smärta eller neurologi med en historik av att förvärva bolag med kandidater som passar in i deras produktportföljer, bland andra Pfizer, Eli Lilly, Novartis och Johnson & Johnson. 

Stor marknad med hög tillväxt

Den globala marknaden för läkemedel mot nervsmärta värderades till ungefär 7 miljarder EUR år 2022 och förväntas uppgå till över 13 miljarder EUR år 2033. Marknadstillväxten drivs av en globalt åldrande befolkning med en ökande förekomst av sjukdomar som kan orsaka nervsmärta, bland annat typ 2-diabetes, cancer och bältros.

Lång erfarenhet av läkemedelsutveckling

Bolagets ledning har lång erfarenhet av att driva läkemedelsutvecklingsprojekt inom smärtområdet och ta nya läkemedel till klinik och marknad, från tidig forskning till klinisk utveckling, inom både akademi och big pharma.  

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.