Swedbank Economic Outlook: Tullar och osäkerhet sänker farten i svensk ekonomi
De amerikanska tullarna och den rådande osäkerheten tynger svensk ekonomi. Exporten dämpas, investeringar skjuts på framtiden och konsumtionen förblir måttlig. Återhämtningen i svensk ekonomi tar paus i år, men mer expansiv ekonomisk politik bidrar till en starkare tillväxt under 2026. Det framgår av konjunkturrapporten Swedbank Economic Outlook.
Införandet av betydligt högre tullar än förväntat och en oförutsägbar ekonomisk politik från den amerikanska administrationen har medfört tvära kast på de finansiella marknaderna och lett till en mycket hög osäkerhet. Även amerikanska tillgångars status som en säker hamn i turbulens ifrågasätts.
- Som ett exportberoende land tar Sverige naturligtvis skada; svensk varuexport påverkas negativt av högre tullar och lägre global tillväxt. Den höga osäkerheten bidrar till att företag skjuter investeringar på framtiden, säger Swedbanks chefekonom Mattias Persson.
Hushållen mer försiktiga
Hushållen har blivit betydligt mer pessimistiska om både sin egen ekonomi och svensk ekonomi i stort. Hushållen spås fortsätta vara försiktiga även om reallönerna börjat återhämta sig efter att tidigare års stora prisuppgångar urholkat köpkraften.
- Den höga osäkerheten, en svag arbetsmarknad och de snabba förändringarna på de finansiella marknaderna gör att hushållen återigen håller hårdare i plånboken. Konsumtionen dämpas och hushållens sparande når rekordnivåer i osäkra tider. Bostadspriserna utvecklas något svagare än tidigare förväntat, efter en svag inledning räknar vi med överlag oförändrade bostadspriser i år och en uppgång på 5 procent 2026, säger Swedbanks chefekonom Mattias Persson.
Svagare arbetsmarknad
Arbetslösheten väntas bita sig kvar på höga nivåer under 2025 och sysselsättningen bedöms minska något det närmaste kvartalet när företagen ställer om till nya globala förutsättningar. Den höga osäkerheten gör att vissa företag skjuter på rekryteringar. Det är dock endast ett fåtal branscher som påverkas direkt av tullarna och i stora drag ser vi främst att återhämtningen på arbetsmarknaden fördröjs.
- Sysselsättningen förväntas fortsätta växa inom försvarsindustrin och offentlig sektor, men mer avvaktande hushåll och företag gör att förbättringen på arbetsmarknaden skjuts till nästa år för de flesta andra branscher. Arbetslösheten kommer ligga högt de kommande åren, säger Mattias Persson
Den ekonomiska politiken blir mer expansiv
Lägre inflationstryck framöver gör att Riksbanken svänger om och fokuserar på att stödja svensk ekonomi. Riksbanken bedöms sänka räntan med 0,25 procentenheter i både juni och september. Samtidigt förväntas finanspolitiken också ge ytterligare stöd till konjunkturen både i år och nästa år. Inklusive nya försvarssatsningar räknar vi med 60 miljarder kronor i reformer nästa år, där merparten består av åtgärder riktade till hushållen.
- Trots tullar är inflationstrycket i Sverige lågt då kronan stärkts och globala råvarupriser har sjunkit. För att stödja ekonomin behöver Riksbanken sänka styrräntan, vilken når 1,75 procent under 2025. Finanspolitiken ger också stöd till svensk ekonomi och vi räknar med bland annat inkomstskattesänkningar och höjt barnbidrag under nästa år, säger Mattias Persson.
Svensk ekonomi står stark i en osäker tid
Även om omvärlden är osäker och den svenska återhämtningen blir mer utdragen förväntas svensk BNP växa med 1,5 procent i år och 2,5 procent 2026. Samtidigt förväntas euroområdet växa med knappt en procent både i år och nästa år.
- Svensk ekonomi har en underliggande styrka och trots all osäkerhet ser svensk ekonomi ut att klara sig relativt bra. Statsskulden är låg som andel av BNP vilket ger utrymme för satsningar på både försvar och riktat stöd om konjunkturen skulle försvagas, säger Mattias Persson.
Rapporten finns bifogad i pressmeddelandet och på Swedbanks hemsida, www.swedbank.se/seo.
Kontakt:
Mattias Persson, chefekonom, Swedbank, tfn +46 73 094 29 56, e-post mattias.persson@swedbank.se
Love Liman Jacobsson, pressansvarig, Swedbank, tfn +46 72 233 92 32, e-post love.liman.jacobsson@swedbank.se