Analys
4 Oct, 2020

Veckobrev v41-20

Ibland framstår verkligheten som bättre än dikten – precis när optimismen på aktiemarknaden är som högst och gamla rekord är på väg att brytas insjuknar president Trump i covid-19. Med tanke på den osäkerhet som USA och världen därmed kastats in i tycker jag nedgången på världens börser under fredagen ändå var ganska måttlig och visar på den underliggande styrkan. OMXSPI slutade veckan upp 2% medan både S&P 500 och Nasdaq kunde summera till +1,5%. 
 
Den eviga turnaround kandidaten Gunnebo. Jag är nog inte ensam om att åtminstone några gånger som analytiker under årens lopp ha utnämnt Gunnebo till en turnaround kandidat och sedan haft anledning att djupt ångra vad jag skrivit. Få företag har enligt min mening lyckats med bedriften att gång på gång göra sina aktieägare så besvikna som just Gunnebo. Detta trots att bolaget under hela 2000-talet varit verksam inom säkerhet – ett område som i och med bland annat ”nine eleven” – haft en underliggande tillväxt. Den aggressiva förvärvsperioden under 1990-talet ledde till ett minst sagt spretigt företag och det flertal företagsledningar som sedan följt har uppenbarligen inte lyckats reda ut det hela. Förhoppningsvis blir Gunnebo ett ”case” för landets civilekonomstudenter om vad som gjordes fel (och kanske för en del analytiker också?). Men nu lägger alltså riskkkapitalbolaget Altor och storägaren Stena Aductum ett bud med en dryg 30% premie. För aktieägarna är det nog bara att tacka och ta emot. För utvecklingen hittills under 2020 pekar knappast på någon mer näraliggande turnaround i utvecklingen även om man tar hänsyn till pandemin. Denna gång känns den gamla klyschan om att budgivarna tror att bolaget ”utvecklas bättre i privat miljö” som vettig.
 
Nytt byggbolag mot börsen. I förra veckan inleddes teckningsperioden för Wästbygg – ett företag som kanske blivit mest känt genom att ha Rutger Arnhult som huvudägare. Bolaget ska ta in knappt 1 MdSEK samtidigt som VD säljer aktier för 150 MSEK. Värdet på bolaget före emission uppgår till 2,3 MdSEK, vilket på börsen kommer att göra det till en minsting i förhållande till de tre byggbjässarna – Skanska, NCC och Peab – samtidigt som värdet kommer bli ca fyra gånger högre än för ett av de få andra byggbolagen på börsen Byggpartner i Dalarna. Wästbygg säger sig vilja vara ”en hybrid av utvecklare och byggare” inom de tre områden man har fokuserat nämligen på bostäder, kommersiella lokaler och logistik. Att riktigt avgöra vad som är den underliggande vinstnivån i snabbväxande byggbolag där ”utvecklingsvinster” blandas med traditionella entreprenadvinster är inte lätt men en rörelsemarginal i Wästbygg på strax under 6% imponerar i förhållande till andra byggbolag. En prislapp med ett P/E-tal kring 10x har lockat erfarna och duktiga investerare som Svolder och Länsförsäkringar fonder som åtagit sig att ta 27% av aktierna. Med ett betydligt större eget kapital än tidigare efter emissionen lockar också företagsledningens löften om ökad egen projektutvecklingsverksamhet vad gäller bostäder och det nystartade affärsområdet inriktat på att äga och förvalta samhällsfastigheter. Allt detta pekar på att erbjudandet kommer att bli ordentligt övertecknat med en bra kursutveckling som följd. Jag kanske är för märkt av tidigare erfarenheter att försöka analysera snabbväxande byggbolag och skulle vilja ha en lite längre historia att luta mig mot - speciellt i ett läge som Wästbyggs orderingång under första halvåret i år var 40% lägre än motsvarande samma period förra året – och är därför mer tveksam.    
 
Ryktet om bilindustrins död överdriven. Många aktier relaterade till bilindustrin hade i förra veckan en bra utveckling. Veoneer steg hela 23%, efter att ett antal köprekommendationer eldat på aktien men även Autoliv steg med ca 10%. Mer i skymundan steg fästelementtillverkaren Bulten med 17% och är sedan årsskiftet ”bara” ned 10%. Är dessa uppgångar bara investerares försök att hitta de sista eftersläntrarna eller håller efterfrågan på bilar att komma tillbaka på bred front? Hur som helst anser jag att Bulten aldrig riktigt fått den värdering som bolaget borde ha. Bolaget har inom sin nisch lyckats bygga upp en mycket stark ställning bland europeiska tillverkare och nu finns det stora genombrottet i USA som en möjlighet. Att både hybrid- och elbilar behöver fler fästelement än traditionella utgör också en positiv aspekt. Bolagets egna mål om att växa 10% med en rörelsemarginal om 8% är med tanke på branschen höga. I veckan mäklades en post om knappt 3% i bolaget. Skulle det visa sig vara bolagets storägare Axel Granlund AB som fortsätter köpa aktier kan snart en budpliktssituation uppstå.
 
Consilium investerar i cleantech-verksamhet. Sedan Consilium (bevakat av TradeVenue) i våras sålt huvuddelen av sin verksamhet (Marine & Safety) och därmed fått en nettokassa på 1,4 MdSEK har i alla fall jag varit nyfiken på vad likviden ska användas till. Bolaget har inlett en strukturerad kapitalförvaltning av kassan men också meddelat att investeringar inom nya områden kan komma att ske. Även om Consiliums investering förra veckan om 20 MSEK i cleantech-bolaget Envigas (som innebär att man köper 13% av bolaget) med alla mått får betraktas som liten ger det kanske en fingervisning om vilken typ av investeringar som kommer att göras. Det visar också på ett av de många intressanta företag som håller på att växa fram i cleantech-sektorn. Envigas har utvecklat en egen process för att producera biogas, bioolja och biokol baserat på rester från skogsindustrin. Bolaget driftsätter nu sin första produktionsanläggning för kommersiell produktion.  Med sina förnyelsebara produkter kan bolaget erbjuda väsentliga reduktioner av fossilt koldioxidutsläpp och visar på de möjligheter den svenska skogen erbjuder. 
 
Bulletiner om Trumps hälsotillstånd lär denna vecka ersätta allehanda makrostatistik som de viktigaste nyheterna. På bolagsfronten fortsätter det att vara tyst i Sverige om man bortser från Dustin som på onsdag kommer med kvartalsrapport och Storytel som samma dag presenterar streamingintäkter och abonnenter. Men veckan därpå smäller det när Q3-rapporterna börjar strömma in!!!  Välkommen till en ny och spännande aktievecka!!! 
 
Claes Vikbladh
 
 
Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.