8 Dec, 2019

Årets julklapp?

Årets julklapp från HUI kom att bli en mobillåda. Så… ”praktiskt”. Jag har ofta sagt att den bästa affärsidén i dessa uppkopplade tider är att inte bara skapa och bygga upp en spaanläggning, utan även ha som nisch att kunder som kommer skall, med våld om nödvändigt, lämna ifrån sig all sin elektronik. Inga mobiler, smarta klockor, datorer et cetera får förekomma. Jag vågar påstå att folk skulle vara beredda att betala mycket för detta, för trots att alla säger sig vara stressade 24/7 trehundrasextiofem dagar om året med att alltid vara tillgängliga, alltid online, klarar de inte av något så ”enkelt” som att stänga av allt och leva som man gjorde på 1970-talet…

Är årets julklapp något att ha? Jag låter det vara osagt och jag ser det mer som ett tecken om att människan just nu håller på att stressa ihjäl sig. Skulle jag dock bli allvarligt kan jag inte på något sätt se det logiska, eller värdeskapande, i att köpa en sådan här låda… om HUI verkligen menar allvar är detta allvar i mina ögon ett skämt.

På tal om jul och julklappar hade jag tänkt att detta år inte skriva en julsaga, likt tidigare år. Ej heller var Lundaluppen sugen, då han har fullt upp med Skyrim. Emellertid tänkte jag i alla fall beröra jul och julklappar och kanske presenterar jag årets julklapp? Läs och döm själv.

Ständigt finns diskussionen kring aktiekurser, sparkurser, investeringskurser et cetera närvarande och mer ofta än sällan är det Kavastu som hamnar i centrum. Kritiken mot hans kurser – Kavastus Trender - är dels att han konsekvent fortsätter med att inte besvara de frågor som hans samlade kritikerkår ställer, såsom att visa upp en samlad graf och historik på hans fantastiska utveckling om att ha slagit index med 25 procentenheter årligen under en längre tid, dels att kostnaden för en dagskurs ligger på 7480 kronor. I detta ingår förvisso lunch, en nyckelring, kaffe och en proteinbar vars datum har löpt ut, vilket inte räckte för att övertyga Sveriges kanske största baisare, Richard Bråse.

Under vecka 49, dvs mellan den 2/12–8/12, kom det att på twitter bli ett herrans liv kring att Mikael Syding har öppnat upp för en kurs i fundamentalanalys. Jag blev upplyst om denna, i brist på bättre ord, ”händelse” via NemCapSE, en twitterprofil jag kan rekommendera att följa. Jag har aldrig följt Syding och de enda gånger som jag har blivit uppmärksammad på honom, eller hans sambo – Anna Svahn, är när något skriver om dem eller när de retweetas e.d. i twitterflödet. Just nu är bokningen för denna kurs stängd och gällande pris finns inget att läsa. Enligt rykten fick jag höra om att det var kring 6000-8000 kronor, men jag har ingen källa till detta. Ej heller står något om tid samt omfång av kursen att läsa, då Finanskursens första årskull är stängd (se nedan bild).

En annan som erbjuder kurser är Patricia Hjärtners, aka. ”tradingmamman”, som på sin hemsida har olika kurser, såsom en nybörjarkurs om aktiehandel som är hela tre timmar lång(!). Kostnad? 3895 kronor – som hittat. Lika hittat är den andra, av totalt sex olika, kursen, som är sex timmar och som kostar 6795 kronor. Innehållet i denna kurs är ”Basic Daytrader-kurs”… Den dyraste kursen – ”Tänka långt, handla kort” - kostar 21 950 kronor och inbegriper 12 kurstillfällen under en tidsperiod om 6 månader.

Om aktier är för ”svårt” och jobbigt att börja med är fonder ofta ett alternativ. Självklart är det bra att gå en kurs även i detta, eller hur? Sandra Bourbon, aka. Framtidsfeministen, driver en kurs i fondsparande och på kursbeskrivningar finns följande att läsa: ”I den här kursen delar jag, Sandra Bourbon, med mig av vad jag lärt mig under de senaste tio åren och hur du skapar en bra bas i dina investeringar genom att månadsspara i en bred fond. Du får ett sparande som blir av och tar minimalt av din dyrbara tid […] Vi går igenom allt från grunden (vad en fond är, hur du väljer bästa fonden, vad en rimlig fondavgift är, göra en snabbudget m.m.) och i slutet kommer du ha valt fond och startat ditt månadssparande […] Lektionernas upplägg varierar från videos, demos, quiz, läsa text samt ladda ner dokument som du kan arbeta i och spara. Allt för att du ska kunna ta praktiska steg direkt och få igång dina pengar att börja jobba för dig. Efter avslutad kurs tilldelas du ett diplom.”

Kostnad för detta är ”bara” 1990 kronor. Huruvida det ingår ram till diplomet vet jag icke. 

[...]Buffett lär ha sagt att "pris är vad du betalar, värde är vad du får"[...]
 

I Börspoddens avsnitt, det trehundratjugoåttonde i ordningen, från onsdagen den 4 december lyfter Johan Isaksson frågan i allmänhet, men kring Sydings kurs i synnerhet. Johan presenterar sin åsikt om att om folk vill gå på kurser är det upp till dem och förutom innehållet, finns det de som även ser en vinst/behållning i att träffa likasinnade, mingla, skapa nya bekantskaper et cetera. Sedan lyfter Isaksson fram att alla inte är som "sparkollektivet" och de egenutnämnda proffsen på twitter e.d., som proklamarera att det "bara är att låna/köpa böcker, läsa dem, läsa bloggar och andra gratiskällor", utan behöver lektioner, tider, hållpunkter och andra fasta förhållningsregler.

Utöver detta är Börspoddprofilen mycket arg på de (i många fall anonyma) twitterprofiler som hånar och förkastar Sydings kurs, men också han som person och hans förhållande med Anna Svahn. Jag håller med Johan i denna kritik och tycker det är inget annat än ett barnsligt beteende, där dessa profiler enbart gör narr av sig själva. Om kritik skall ges skall det vara mot saken/sakinnehållet och inget annat. Helst skall kritiken vara konstruktiv, men det kanske är att önska för mycket(?).

Nu vet jag inte priset på Sydings kurs, då jag ej har lyckats hitta det (läs tidigare stycke). Om priset är det som jag enligt rykten har fått mig berättat, dvs. 6000-8000 kronor, undrar jag såklart om dess omfång och tid. Kanske finns värde här, men är det värdet ekvivalent med denna summa? Jag vill betona att jag ej har en dold agende eller hyser en dold åsikt i denna reflektion, utan frågan är ärligt menad och vi kommer förts få svar på den först efter att kursen har genomförts.

Investeringskurser debatteras ständigt och min åsikt är att den som har kursen absolut skall ha betalt för det, då tid, lokal, material et cetera inte är gratis (okej, tid kan vara gratis, men poängen… poängen). Emellertid måste frågan om vad som är en skälig kostnad lyftas. Buffett lär ha sagt att "pris är vad du betalar, värde är vad du får" och detta kan absolut vara gällande på samtliga av ovan kurser, men ändå kan jag finna det lite väl i överkant med en dagskurs på 7 480 kronor. Alla är vi olika och således har vi också olika åsikter - tur är det - och jag hoppas att de som går kurserna verkligen känner att de fick det värde som de hade förväntat sig, för annars har mobillådan kanske mött sin överman/kvinna?

Är investeringskurser årets julklapp och hur mycket är du beredd att betala? Eller fortsätter mobillådan att intaga prispallens förstaplats? 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.