Laddar TradingView Widget
Laddar annons
20 Nov, 2022

Beslutsångesten vid investeringar

I numer gamla inlägg har jag diskuterat människan, hennes önskan och sökning efter frihet, jakt på val och hennes ambivalens och aversion mot detsamma. Låter det konstigt? Ologiskt, eller kanske mer korrekt ”paradoxalt”? Det gör det för att det är det – paradoxalt. Vi vill ha friheten. Vi vill ha friheten att välja och vraka efter eget tyckande, men vi avskyr att göra just valet – att dels välja fram, dels välja bort. Här önskar den genomsnittliga, relativt oreflekterade och vardagsstressade, människan att någon gör valen åt henne. ”Vad ska jag äta ikväll”, frågar inte så få människor sina kollegor eller vänner dagligen, året runt, decennium efter decennium.

Låt mig börja med en kortfattade och på många sätt orättvis skildring om hur jakten på den fria viljan vuxit fram. Jag vet att jag kommer generalisera och hoppa över viktiga detaljer, men det är främst andemeningen jag här vill skildra.

Medeltiden
Romarriket föll och Europa, ”världen”, gick 1000 år tillbaka i utveckling och tid. Från vägar, teatrar, en sorts infrastruktur, handelnät, akvedukter och badanläggningar fick medeltidens människa krig, gyttja, ett kallt klimat, missväxt, fedoalstyre, pest och mycket mer. Kyrkan kom att vinna en enorm makt, då de dels var läs- och skrivkunniga, dels då de var guds röst på jorden – den gud som lovade himlen och paradiset så länge man levde och verkade gott. Såklart var kyrkan inte sena att utnyttja detta och kunde i takt med att man satt med trumf på hand överkomma än mer makt i form av gåvor, kyrkotiondet, avlatsbrev, skatteintäkter, skattefrihet gentemot staten och så vidare.

Man lärde ut om treståndsläran – de som bad, de som krigade och de som arbetade – alla hade fötts och satts på jorden för att göra just sin uppgift. ”Gör den och gör den väl så kommer du bli belönad”, var den melodi som sjöngs i Europas kyrkor. Mer eller mindre lärde man ut att människan föds med synder och att livet går ut på att göra bot och bättring. Sagt med andra ord – du börjar på minus och kommer alltid ligga på minus, för det kommer alltid vara något du gör som går emot ”den sanna läran”.

Förställ dig livet på landet. Kallt, ruggigt, missväxt, hunger, krig, hot från andra byar och ett feodalsystem som gjorde dig till livegen. ”Varför inte bara sticka kniven i sig och få det överstökat?”, torde ha varit en rimlig tanke – eller hur? Dock skulle det gå emot guds önskan och vilja – du var satt på jorden utifrån ett syfte och klarade du av detta skulle du bli belönad. Mer eller mindre kontrollerade dels kyrkan, dels adelsmannen/godsherren hela din vardag och alla dina beslut. På ett sätt tacksamt, eller hur? Följ John och du kommer nå himlen.

Renässansen och upplysningen
Efter de mörka åren, som senare forskning visar inte var fullt ut så mörka som den tidigare forskningen först visat, kom renässansen. Vetenskap, humanism och universalgeni blev den tidens ledord. Kyrkan började också här tappa makt. Ömsom berodde det på den snabbt växande vetenskapen, ömsom på alla brott de begått såsom simoni och avlatsbrev, för att inte glömma de misslyckade korstågen (om gud ville det – varför vann inte väst och de kristna?), den västliga schismen, brott mot celibatet samt det asketiska och spartanska levernet et cetera. Här kan såklart adderas Luther och översättningen av bibeln i samband med boktryckarkonstens tillkomst – vars existens och följder är att jämföra med detsamma för när internet såg dagens ljus.

I takt med att kyrkan tappade sin makt och vetenskapens vinst av samma började allt fler tvivla på religionen, men man var fortfarande inte helt trygg och säker att våga bli sin egen.

Steget kom dock att tas under upplysningen, då rationalism, logik, empiri med mera blev det nya svarta. Tankar om ”frihet, jämlikhet och broderskap” skapade ringar på vattnet och frihet skulle ju gälla mot allt och alla, eller hur? Här började den sanna fria och egna viljan ta plats och form. Från att ha styrts likt en marionettdocka till att vara handen som håller dosan. Från att ha haft sin tid och hela sitt liv ägt till att själv äga det. En inte så liten förändring…

”To each man shall his own free actions bring both his suffering and his good fortune.” (Vergilius)

Nutid
Dock kom friheten att välja med en stor brasklapp. Insikten av att så fort något väljs – X, säger man samtidigt nej till alla andra alternativ (Z, Y, M etc.). Vad att välja? När? Hur och varför? Så många frågor och bara tanken på att ställas inför dessa val och kval skapar en ångest få vill kännas vid. ”Hjälp mig, för det är så jobbigt att bestämma sig om jag ska ha en Vesuivo eller en kebabpizza…”.

Besök vilken Svenssonfamilj som helst: Ömsom är det djupa diskussioner och kval om vad som ska lagas till middag ikväll, vilken skjorta som ska bäras tillsammans med de nya byxorna, vilken tesort man ska ta av alla de femtioelva man har i skåpet och så vidare. ”Tycker du jag ska köpa X?”, är nog en fråga många frågar sina närmaste…

Någon att skylla på
Att be om hjälp och råd är bra, men att göra slag av saken och sedan beskylla den som gav rådet om det visar sig vara ett dåligt sådant är att göra det lätt för sig, vilket hjärnan vill. Så tacksamt det är att kunna skylla ifrån sig; att lägga skulden på någon annan. Så lätt och tacksamt det är att skriva i en aktiegrupp på valfri sociala media och fråga vilket bolag man ska investera i och sedan följa det som de flesta säger. ”Om det går fel är det ju inte mitt fel. Jag gjorde ju bara som alla andra sade.” … …

Vi vill kunna välja, för vi hatar att vara suttna på, men vi avskyr att välja för det kostar energi – du vet, den råvara vi historiskt haft jävligt ont om. Hjärnan vill spara på energi., Hjärnan vill ta det lätta före det svåra. System 1 och system 2 et cetera. Det kostar också att erfara motgångar, för ett dåligt val med ett lika dåligt utfall får dig att känna dig totalt okunnig och värdelös. Detta är enbart en chimär, för faktum är att misstag är en perfekt utgångspunkt för lärande, utveckling och tillägnandet av kunskap. Du föddes väl inte simkunnig och du lärde dig väl inte cykla på blott det första försöket, eller hur?

Så när du nu sitter och klagar på att det är svårt att välja vilket bolag du ska investera i och ber till högre makter att de ska göra valet åt dig kan denna skildring om den tidigare ofria viljan till den därefter fria, likväl ack så krävande, dito vara tacksam. Gör jobbet, våga och orka ta den mentala kampen och belöningen i form av lugn, ro och tilltro till att DU har gjort jobbet. DU har läst på. DU har skapat dig DIN bild. DU har investerat i X utifrån DINA utgångspunkter och prognoser.

Du är och ska vara ytterst ansvarig och rätt förvaltat och med rätt förhållningssätt till när det går mindre bra kommer allt annat lika leda dig till framgång, nya erövringar och ackumulerande av kunskap. Läs, skriv och diskutera! Se ångesten, kvalen och de mentala barriärerna som eggande och lockande marker. Gå med vetskap om att om du bara ger dig den på att klara av dem kommer du bli belönad, om än nu så senare.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.