Laddar TradingView Widget
Laddar annons
27 Dec, 2019

Intervju med allas vår mästerkock

Sedan den senaste intervjun med Sveriges mästerkock har mycket hunnit med att hända och jag finner det alltid intressant att språkas Anders Ölve, en härlig person som jag känner mig ärad att kalla för en “vän”. Den senaste intervju blev mycket uppskattad och då jag har fått många meddelanden om att intervju honom även i nuvarande serie kändes det som ett tecken. 

Tack ännu en gång, Anders, att du tar dig tid för en ny intervju. Sedan vår senaste intervju har mycket hänt, detta såväl rent ekonomiskt som personligt. Bland annat har du kommit att axla rollen som tränare för din dotters handbollslag, vilket jag finner mycket roligt. Låt oss dock först fokusera på din portfölj, för om jag minns rätt sålde du alla(?) innehav för cirka 1-1,5 år sedan? Vad hände? Varför denna försäljning?

Huvudsyftet var helt enkelt att lyfta bort tillgångarna från driftbolaget för att skydda dem och bygga murar. En möjlighet till det gavs då jag hade både vinst och utdelningsutrymme som motsvarade på en höft värdet av innehaven. Efter det gjorde jag det trista valet att lösa samtliga bolån. Bland annat fick jag äran att betala ränteskillnadsersättning på nära 0,5 milj sek (så var försiktiga med att binda lånen därute..). Som företagare har familjen många år levt ett ekonomiskt otryggt liv, så detta skapade någon form av balans och stabilitet i närvaron för oss alla. Försäljningen hade i sak ingenting med tajming att göra även om multiplerna gjorde valet kanske lite enklare. 

Jag är ej egenföretagare, men har hört från dig och andra samt läst att just den oro som du nämner är ett kval många önskar undslippa - har du lust och energi att berätta lite om känslor som du har upplevt under åren? Rädslor, orostankar et cetera? Hur många gånger har det varit domedagstankar?

För mig har det mest handlat om just rädslor och orostankar och det i sig skapar en mycket tung och jobbig stress som ligger där latent hela tiden. Det mesta mynnar ut och härleder från den finansiella pressen. Mitt bolag är ju det som försörjer hela min familj och det ligger ganska mycket ansvar i den saken. Många kan säkert säga ”men det går ju så himla bra ju”, men jag själv ser bara problemen. Ibland skulle jag tycka det var så himla skönt att bara ta ett vanligt jobb, vabba när det behövs, stanna hemma vid sjukdom, 5-6 veckor semester osv. Allt det där har jag aldrig haft. Det är härligt att vara egen, men det tär en hel del också. Jag skulle önska att våra politiker och samhället i stort förstod och mer uppskattade insatsen som våra  företagare gör för landet varje dag i ur och skur. 

 

Domedagstankar har jag för övrigt varje vecka. Jag vill på inget sätt vara negativ; jag har gjort och gör fortfarande mina egna val, men min egen stig framåt som jag med bestämda steg håller blicken på är ofta vare sig vacker eller lättsam och allt här i livet har ett pris.

 

"[...]5 % skulle ställa in utdelning och resten skulle ticka på som vanligt[...]"

 

Okej, då förstår jag. Nu har det runnit lite vatten under bron och du har sakta, men säkert, börjat att bygga en ny portfölj - hur ser strategin ut? Kassaflöden? Värde? Utdelning? 

Jag försöker bara köpa bolag som jag gillar. Sen äger jag dem länge, helst för alltid. Det är i princip samma bolag som jag ägde innan. Ofta är de ganska billiga, levererar starka kassaflöden och delar ut (eller så är det i vart fall bolag som är på väg dit). De ska gärna också vara verksamma i en trist bransch. 

 

Jag gillar också fånga upp bolag som har mer eller mindre allvarliga problem. Jag älskar också att gå mot strömmen och jag avskyr konsensus. Mina innehav är också jättemånga till antal, säkert 50-tal. Jag gillar det och det är roligt att bläddra bland innehaven. Jag samlar på dem. Köper hellre än säljer och jag är helt säker på att det kommer göra mig till en vinnare på sikt. Bombis. Ränta på ränta är fortfarande grejen.

 

Så om det är någon skillnad mot förr så är det att jag allokerar kapitalet mer sällan, även om det händer.

 

Till viss del påminner detta förfarande om min egen strategi. En risk som finns är om det blir en ny krasch likt, eller i alla fall snarlik, den vid 2008 kommer många bolag att tvingas genomföra nyemissioner - hur ser du på detta givet de stora antalet innehav? Riskera du inte att tappa väldigt mycket då jag utgår från att du ej kan ställa upp i varenda nyemission? 

Nja vet inte faktiskt, har ganska stor sektorspridning + defensiva stabila bolag i huvudsak samt är de relativt konjunkturokänsliga. Ett 2008 till och 5 % av min portfölj skulle be om pengar, 5 % skulle ställa in utdelning och resten skulle ticka på som vanligt. Största risken i min förvaltning är säkerligen att jag tagit lite för lite risk och tappar en udd i avkastning, men det passar mig gott. Viktiga för mig är att bolagen fortsätter generera pengar i tider av oro som jag sedan kan handla billigt för. 

Hur ser du på valutaspridning? Om jag minns rätt har du relativt mycket i amerikanska samt svenska innehav, men relativt få europeiska(?). Vad är en bra balans och skall man våga förlita sig till att Sverige och den svenska kronan återuppstår likt antiken under renässansen, eller är det nu, med Riksbankens höjning till noll, som den sista höjdpunkten för SEK:en nås? 

Har väldigt få amerikanska innehav faktiskt. Merparten av bolagen är svenska och nordiska sedan har jag även några innehav i Tyskland, Frankrike, Holland, USA och UK.

Jag är jättepositiv till SEK på både lång och kort sikt och hela den nordiska marknaden som helhet. Problemen är så mycket större och djupare både i USA och Europa och det kommer visa sig i både valuta och tillväxt övertid. Italien har snart inga invånare kvar…

 

Jag tycker också det finns en viss baksida med twitter och hela det sociala medielandskapet och det är att man fastnar i massa brus och bara läser det man vill läsa och sedan bygger man egna bilder i huvudet och planerar utifrån en felaktig världsbild. Perspektiv gäller med andra ord.

 

"[...]sluta bli kränkta i tid och otid samt våga ställa lite krav på våra medmänniskor[...]"

 

Intressanta tankar! Om du får välja ut tre av de bolag som du har och som du anser vara de tre framför övriga “femtiotal” - vilka är det och varför? 

Bolag som jag gillar här och nu är tex Tigo, Lupe, Cloetta och Loomis. Samtliga har stabil business och kommer gissningsvis leverera stigande vinster och utdelningar långt fram i tiden. 

 

Om vi tittar tex på Cloetta äger man de starkaste varumärkena i sina respektive kategorier. Starka varumärken gör det möjligt att lägga mindre medel på marknadsföring samtidigt som man kan ta ut bättre priser. Nya marknadsaktörer med starka produkter kommer kunna köpas upp. En vårdad fabriksstruktur är en tuff motståndare för vilken konkurrent som helst och skapar dessutom alltid möjlighet att allokera och optimera produktionen för att putsa och polera VPA över tid. Man har en fin befolkningstillväxt på sin hemmamarknad med starka stigande prognoser långt fram i tiden. De finns dessutom flera nischer i sektorn och massor av utrymme att växa genom sitt goda renommé, uppköp och innovation.

 

Mindre bolag som jag gillar är CAG, Softronic och Kopparbergs. Även Peab gillar jag.

Alltså.. jag har inga problem att hitta bolag, min bevakningslista är hur lång som helst och jag är rätt klar på var jag ska allokera nytt kapital kommande 1-2 år. 

 

Börsen är verkligen fantastisk och skapar möjligheter för så många. Börsen är demokrati på riktigt, då alla som vill får hänga på och allt handlar oftast bara om prioriteringar.

 

Härligt att höra denna optimism och det får mig även att tänka på en bok som jag läste för ett par år sedan - “De obotliga optimisternas klubb”. Jag hade inte tänkt att vi skall snöa in oss allt för mycket på ett specifikt bolag, men… Kopparbergs. Just nu är min tolkning och upplevelse att det är deras satsning på gin som håller dem flytande. Jag uppskattar och gillar denna innovativa förmåga från bolaget, men är deras cider verkligen cidern framför övriga och om inte, kommer de kunna överleva på att vara nummer två, eller, huga!, tre? Därtill - kommer alkohol att klara av millenials och de generationer som följer? Eller kommer dessa att bli likt dagens Svenssons, som inte gör annat än längtar till fredag och “omvägen” förbi bolaget?

Jag väljer nog att inte tolka in för mycket i kopparbergs, då det är lätt hänt att man till slut kör ur. Jag konstaterar att det är ett fint bolag med starka marknadspositioner och med bra innovationskraft och de kommer säkerligen fortsätta innovera och skapa aktieägarvärde långt fram i tiden. Jag har jobbat nära med unga människor i 15 år och kan konstatera att de visst dricker alkohol.

 

Du bor på söder i  Stockholm och dagligen kan vi läsa om de ökade oroligheterna i den svenska huvudstaden. Dessa är ej heller enbart märkbara i denna storstad, utan även i andra städer i detta avlånga land. Hur upplever du situationen i dagens Sverige? Var är samhället och vart är det på väg? Gängvåld, ökad brottslighet, underbemannad polis et cetera…

Underbemannad poliskår måste vara ett av de allra enklaste problemen att lösa..

 

Vi är mitt inne i ett gigantiskt teknikskifte samtidigt som världen är lite orolig med bl.a. stora flyktingströmmar. Många länder har förändrats ganska mycket jämfört med hur de såg ut för bara 20 år sedan. Vi människor avskyr förändring och det skapar givetvis oro och rädsla som tar sig olika uttryck. Givetvis håller jag med om att det finns en massa problem i samhället, då vi har varit notoriskt dåliga på integration under lång tid, tagit in för mycket människor på för kort tid och tillsammans med den dåliga  integrationspolitiken har det skapat stora problem. Vi har självklart också stora problem med olika typer av våldsbrott, gängrelaterat våld osv. som måste lösas, men jag är helt säker på att det är görbart precis som alla andra problem vårt samhälle ställts inför så många gånger tidigare. 

 

Generellt tycker jag också vi ska sluta vara så otroligt ängsliga; sluta bli kränkta i tid och otid samt våga ställa lite krav på våra medmänniskor. Speciellt våra skolor, politiker och företagsledningar måste våga visa lite mod i sitt ledarskap. Jag gillar modiga människor. De lyssnas på.

 

Jag tycker också vi ska vara glada för den fina befolkningsutvecklingen i Sverige som ser ut att fortsätta under överskådlig tid. Den kommer skapa fantastiska affärsmöjligheter för alla oss som bor, verkar och investerar i Sverige. Mitt bästa tips är att investera i svenska bolag för de verkar på en fantastisk marknad med bra strukturer.

 

På tal om kränkningar. Detta ord är ett av de tidlösa och odödliga begreppen på finanstwitter. Ömsom blir någon kränkt för att vara “snålbloggare”, sikta på FIRE innan puberteten har hunnits nås eller för att applicera #sparadkrona, ömsom för att någon talar “illa” om just “deras älskade bolag”. Vad är din åsikt om FIRE och den nuvarande hause kring detta fenomen?

Jag har ingen åsikt om FIRE - alla får väl leva sina egna liv. 

Beroende på bransch och bolag finns det vissa aspekter som man håller högre än andra. Dock - finns det några speciella nyckeltal och andra kriterier, s.k. “mjuka värden”, som du tittar extra på då du du analyserar bolag och möjliga investeringar?

Förr köpte jag nästan alltid bolag på nyckeltal, screeningar osv., men det har jag nästan helt slutat med. Jag tycker det är mycket viktigare att först och främst titta på bolaget, produkten, kunden, marknadsposition, konkurrensen, ledning, framtiden, historiken osv. När jag väl hittat bolag som jag vill äga börjar jag kika lite på nyckeltal för att komma in i en rimlig värdering. Då håller jag det fruktansvärt enkelt. Kollar av skulder, PE, tillväxt, kassaflöden och jämför ofta med någon form av historiska värden. Sist stämmer jag alltid av antal aktier.

Jag läser gärna mycket makronyheter och försöker att hinna med såväl Dagens Industris pappersupplaga som Aktiespararen, diverse artiklar på Placera, Motley Fool, Seeking Alpha, Aktiellt et cetera, för att inte nämna min prenumeration på Börsdata. Inte för att det kanske ger mycket relativt att läsa om specifika bolag, men ändå upplever jag att det ger mig möjlighet att skapa mig en bredare och mer övergripande bild när jag investerar. Vilka källor använder du främst och varför? Därtill - hur mycket spelar makro roll för dig i dina investeringar? 

Jag läser Dagens Industri, affärsvärlden och prenumererar även på börsplus, som jag tycker är prisvärt. Som privatperson tycker jag det är rätt värt att få lite analysstöd emellanåt.

Jag läser även lite utländsk press som jag finner intressant, speciellt oljerelaterade nyheter går ju nästan inte att finna i Sverige längre. 

 

Kör även börsdata som jag inte klarar mig utan. Sen slötittar jag ju på allt annat som finns tillgängligt. Bloggar, poddar och twitter har det blivit väldigt lite av på sistone, då jag inte haft tiden och orken sista 1-2 åren. Det är trist på ett sätt, men antar jag man kan ta upp den pucken närsomhelst. 

Makro bryr jag mig ganska lite om, men det kan finnas där i bakgrunden när jag tar långsiktiga investeringsbeslut, t.ex. vilka marknader vill jag inte vara på eller ha för stor roll i. I grunden är det också en anledning till att jag valt att ha en stor majoritet svenska innehav. Men jag skulle aldrig avstå en investering, som t,ex, SKF p,g,a, tulloro eller något liknande. Jag håller självklart lite koll på valutor, marknadsräntor osv. 

 

 

Tack för dessa svar och att du har tagit dig tiden. Jag vill be att få avsluta med två frågor;
1) var är du om 10 år 

Ingen aning. Jag flyter med i tiden och försöker göra mitt bästa - sen får man se vart det bär. Är jag och familjen friska och lyckliga så är jag helnöjd.
 

2) som den uppskattade kock som du är undrar jag om du har lust att delge oss läsare ett förslag på en meny till nyårsafton?

Laga mat du förstår och som ligger på din kunskapsnivå. Försök att hålla en röd tråd menyn igenom och ge inte bort enskilda rätter i uppdrag till gäster. Det blir oftast pannkaka av alltihop.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.