Intervju med kronan som blev till en miljon
Stort tack till dig, Kronan Till Miljonen (eller skall det vara ”Miljonerna?), som tar dig tid att ställa upp på denna intervju. Då såväl din som min tid är dyrbar tycker jag vi ger oss an intervju direkt. Många följer din blogg samt din twitter, men kan du inte ändå berätta lite om dig själv? Yrke, ålder, utbildning et cetera.
Tack så mycket för att jag fått chansen att vara med på intervjun :)
I dagsläget är jag drygt 30 år och jobbar på ett helt vanligt 8-timmars jobb som systemutvecklare. Under universitetet pluggade jag också inom detta område i 3 år, men kan tyvärr inte gå in närmare i detalj.
Jag bor tillsammans med min sambo (som ni får läsa mycket om på bloggen) som snart också blir min fru. Vi har lika sätt att se på sparande och tycker inte om att strö pengar till höger och vänster, eller vaska på sådant som inte ger långsiktig lycka. Däremot har sambo KTM inte fått mitt intresse för investeringar
Själva tanken med bloggen föddes när jag hade ca 100 000 i totalt sparande. Jag kände helt enkelt att jag lade ner allt för mycket tid på League of Legends och ville göra något annat. Det blev en extra hobby skulle jag kunna säga.
Du skriver om frihet och att du suktar efter denna. Om detta är du ej ensam, men ”frihet” kan betyda så mycket och är väldigt unikt för envar individ. Vad är det för frihet som du jagar och varför? Därtill skulle det vara intressant att få reda på när känslan om och jagandet efter frihet kom att smitta din kropp likt medeltidens pest.
Iden om ett fritt liv kom egentligen för 4 år sedan när jag började spara. Tanken med mitt sparande har egentligen alltid varit att få en passiv inkomst som täcker upp mina utgifter. Namnet “kronan till miljonen” var egentligen bara ett intressant namn och ett delmål för att se om vem som helst, helt utan tidigare erfarenhet, kan bli miljonär på aktiemarknaden. Det var enklare än jag trodde.
Frihet för mig är väldigt enkelt. Jag är idag beroende av den 25:e för att bli oberoende av den 25:e. Under mitt liv har jag haft många jobb, men alltid ledsnat och velat göra något själv. Visst har jag kunnat starta ett eget bolag, men tron att du startar ett bolag och att du ska behöva jobba mindre tror jag inte på. Tanken att sluta jobba vid 40 i stället för att jobba 25 extra år kändes lockande. Troligtvis kommer även pensionsåldern höjas och då kan det vara värt att själv välja om man vill jobba så länge eller ej.
Kloka tankar, men… du undviker att svara på frågan - vad är frihet för dig? Vad är det för frihet som du suktar efter?
Frihet för mig är att kunna få välja att göra exakt vad jag vill när jag vill, eller så nära den verkligheten som möjligt. Skulle jag exempelvis vilja besöka min sjuka mor i 3 veckor i sträck så ska det egentligen inte vara något jobbrelaterat som hindrar mig till detta. Inte heller ska pengarna styra dessa val. För den sakens skull kan man inte överdriva här och säga att jag skulle vilja åka på en jorden-runt resa med lyx och glamour i 2 år, för då pratar vi om ekonomiskt oberoende och det är en helt annan sak än ekonomiskt fri.
Du har utvecklats mycket under de gångna åren och som återkommande läsare har det varit intressant att få vara en del av din resa, vilken jag vill gratulera dig till. Om du ser tillbaka på denna resa från dess start och fram till idag – vilka är de tre viktigaste lärdomarna som du har tagit med dig? Kan du utveckla ditt svar om varför du anser dessa vara de främsta jämte andra?
- Du blir aldrig fullärd - var alltid öppen för ny kunskap. Warren Buffett är ett levande exempel på att kunskap lönar sig.
- Hoppa inte från tuva till tuva. Testa dig fram efter en investeringsstrategi som du gillar och brinner för och kör sedan denna under en längre tid. En klassisk utdelningsstrategi funkar prima, men jag har sett många fall där personer börjat mixa med konceptet allt för mycket och där det bara blivit pannkaka och investeraren i fråga gett upp.
- Drick Spirulina + chlorella på morgonen ;D
Du har många bolag och om jag har förstått dig rätt är du även öppen att ta in fler(?). Kan du berätta om din portföljsstrategi och hur du reflekterar kring portföljsbyggande i allmänhet, men kring din egen i synnerhet?
Jag tänker mindre på antalet bolag i min portfölj, utan fokuserar istället på vilka bolag jag har i portföljen. Peter Lynch är en man som visat att detta är fullt möjligt. Fler bolag i portföljen innebär för mig bättre diversifiering samt att jag får fler utdelningar varje år. Fler utdelningar gör mig glad och gör att min vilja och låga fortsätter brinna. Se till att din egen låga aldrig slockna och tänk på att någon sitter i skuggan idag för att någon planterade ett frö för länge sedan.
"[...]Saken med #sparadkrona är egentligen att det är[...]"
Såväl Buffett som Lynch, varav ett citat också kläms in - snyggt! Dock hade Lynch också ett stort team av förvaltare - känner du inte att det kan bli “too much” med dina bolag, eller följer du vissa mer nära än andra?
Helt klart är det så att jag följer vissa mer än andra. Jag känner inte heller att jag är illa tvungen att följa bolagen i minsta detalj, utan jag försöker helt enkelt få en helhetsbild genom att läsa VD- orden för att se vart bolaget är på väg. Med tiden lär jag mig mer och det händer att min filosofi ändras en aning, vilket i vissa fall resulterat i att jag sålt bolag som jag inte längre tycker passar.
Det handlar ej om att ge tips, eller råd, men kan du presentera dina tre främsta och mest omtyckta bolag och kortfattat redogöra varför du anser att de skall ägas?
Latour - tråkigt men sant. Troligtvis det investmentbolag som genom åren haft högst genomsnittlig årlig totalavkastning till oss aktieägare. Ibland kan det vara värt att betala en premie för investmentbolag och Latour skulle i sådana fall vara ett av exemplen.
Realty Income - Troligtvis den stabilaste REIT:en jag vet om. De har höjt utdelningen 88 kvartal i rad och deras fastighetsbestånd känns väldigt attraktivt.
Kinnevik - ett investmentbolag som hela tiden förändras beroende på vad som trendar just nu. Dessa var tidiga inom telekom-branschen under den storhetstiden och var också väldigt tidigare när det kommer till e-handeln. Det som dock oroar mig är deras nya sätt att se på utdelning samt att familjen nu helt lämnat styrelsen.
Jag ser ofta att du hyllar #sparadkrona och det finner jag bra och “vackert”. Dock är min fråga om du ibland kan känna att det blir för mycket/går för långt? Hur ser du till att ha en rimlig gräns mellan konsumtion och sparande? Kan du se att det finns många av dina läsare och följare som kanske ligger i en farozon att vara mer åt det sistnämnda och därmed riskerar att “missa” härliga tider i sitt (unga) liv?
Saken med #sparadkrona är egentligen att det är en rolig grej att ibland nämna. Exempelvis kan min sambo säga “sparad krona” om hon hittar någon riktigt fint erbjudande på Willys, mest för skojs skull. Det blir mer en rolig grej än något att ständigt sträva efter.
Jag har egentligen aldrig förstått grejen av att säga att man går miste om saker bara för att man sparar. Längtar jag efter något sätter jag upp ett målsparande, men ser samtidigt till att spara kontinuerligt varje månad till mitt långsiktiga sparandet. När målet väl kommer (t.ex. utlandsresa) känns det då mycket bättre då jag faktiskt sparat ihop till denna.
Problemet blir om du tar detta på allt för stort allvar så att det går ut över dina nära och kära, alltså att ditt sparande får negativa konsekvenser för dem.
Ibland hettar det till på Twitter och i ena lägret står de som förespråkar FIRE, där marginalerna är små, och i andra står de som hävdar att det inte är “ett liv”. Vad är din åsikt om FIRE och vad som bör anses vara en “lagom” kapitalnivå för att ta steget? Hur mycket skall du minst ha i månaden för att ta steget? Slutligen; tycker du att det har gått till överdrift, eller anser du det bra att diskussionen och “sluta-kränka-mig” trots allt har sina fördelar?
Själv siktar jag på 20.000 kr i månaden. Det tycker jag är en rimlig nivå att leva för även om mina kostnader idag är betydligt lägre. När jag säger 20.000 kr i månaden menar jag då passiva inkomster, och inte enbart utdelningar.
Folk får diskutera hur mycket man vill och jag tycker att det är bra att man håller en dialog. Känner man att sitt sparande går över gränsen så borde man göra något åt det. Jag har aldrig någonsin känt det, men det beror kanske också på att jag har en sambo som också är väldigt sparsam.
Har det historiskt hänt dig? Upplever att du någon gång dansat på gränsen mellan sunt sparande och osunt sådant?
Jag och sambo KTM tryckte en gång ut allt schampo ur en av hotellets behållare som satt på väggen i hotellrummet (alltså i duschen). Vi tog hem flaskan och använde den hemma då vi tyckte att det luktade så gott. Där dansade jag på gränsen kan jag erkänna.
Du presenterar blogginlägg varje dag och, om jag har förstått saken korrekt, arbetar fulltid. Hur hinner du med? Vad betyder bloggen för dig? Därtill - upplever du en sorts press tillika stress att du “måste” blogga varje dag?
Jag presenterar långt ifrån ett inlägg varje dag men räknat med även sponsrade inlägg så blir det en del. Bloggen för mig har betytt väldigt mycket då jag fått vänner för livet och bra diskussioner. Dessutom har inkomsten från bloggen hjälpt mig att nå miljonen snabbare, vilket jag inte vill skyffla under stolen.
Jag har aldrig någonsin känt att bloggen varit en belastning. Idag är det mycket roligare att blogga än att gå till mitt ordinarie arbete
Tusen tack för dessa mycket intressanta och ärliga svar. Låt oss avsluta med den mest klichéartade frågan av dem alla: var är du och sambo KTM om tio år? Vad gör ni? Var befinner ni er?Samma plats, samma livssituation, men troligtvis lite tätare och lite närmre uttrycket att dö rikast på kyrkogården.