Lär dig och döm inte katten redan vid dess första morrhår
I väntan på FED… Läs och lyssna till det igen. Medan vi som små satt som uppspelta duracellkaniner på såväl den ena substansen (sega skumtomtar – vad trodde du?) som den andra (julmust – ännu en gång; vad trodde du?) dagen för dopparedagen är det nog flera som sitter och inväntar vad FED kommer säga om kommande tider. Blir det 75 punkter? Och kommer de kommunicera mer mjukt inför framtida räntebesked? Ingen vet och allra minst jag. Istället fokuserar jag på bolagen och hur de går samt förhåller sig till en alltid föränderlig värld.
Jag lyssnade idag på det senaste avsnittet av Börspodden – samma podd jag blev roastad i för två veckor sedan – och fick roliga och intressanta dryga 50 minuter tillsammans med Dagens Industris nyhetsankare Gabriel ”snyggast och ’coolast’ klädselpå hela DI:s redaktion” Mellqvist. I diskussionen med John ”hejrååååååå” och Johan Dr. Baise Isaksson diskuterar Mellqvist att man ibland bara måste våga investera och sedan i allmänhet lära sig, men av snedgungorna i synnerhet. Jag håller med om vikten av att konsekvent lära sig samt det Mellqvist flera gånger återkommer till: för han är aktieinvesteringar inte primärt drivet av att öka mängden pengar på kontot (även om det, såklart, är en uppskattad bieffekt), utan att istället lära sig om allt och inget och därmed utvecklas som en människa.
Jag skriver under på detta. Många av de kunskaper jag idag bedömer mig ha hade jag troligtvis aldrig lärt mig om jag inte levt i den härliga, men ack så oförlåtande, värld som Mr. Market tillhandahåller. Absolut betyder det också att jag missat många andra kunskaper inom andra sektorer och nischer – som alltid har myntet två sidor och glasets innehåll är sällan på en perfekt lagom nivå. När du säger ”ja” till en sak betyder det att du samtidigt säger ”nej” till allt annat.
Nu förstår jag att det i poddsammanhang är lätt att inte få med precis allt man vill ha sagt och att det först efter inspelningen kommer flera ”just j***ar – det skulle jag ha sagt” e.d. (tro mig; jag har själv upplevt det och inte bara en gång), men jag vill lyfta fram vikten av att inte bara lära sig av sina misstag, utan även av de framgångssagor man skapat för sig själv.
Jag har flera gånger återkommit till att det inte bara är resultatet (gick jag plus, eller minus?) som ska utvärderas, utan istället ska fokus ligga på processen. Vad gjorde jag rätt/fel och varför? Hur? När? Et cetera. Dessa frågor är lika viktiga att ställa vid såväl magplask som perfekta dyk, för de återkopplar till din process och den kan och bör du styra. Du är dig själv ytterst ansvarig och därför bör det ligga i det intresse att ständigt söka trimma dina metoder och processer. Du skola icke luta huvudet tillbaka och ge dig själv en klapp på axeln när det ena innehavet når +50 %, eller vice versa (istället för en klapp dras piskan fram). I båda fallen ska du analysera exakt vad som gjorde att X och Y uppnåddes/inte uppnåddes. Av detta ska du sedan dra lärdom för att kunna utveckla och upprepa/inte upprepa framöver.
Absolut spelar turen roll – fooled by randomness – och den ska aldrig åsidosättas. Slumpen har en större del i våra liv i allmänhet, men i våra investeringar i synnerhet. Detta till trots är det viktigt att klara av att både se till hela processen plus tur samt hela processen minus tur. Vad är du ansvarig för och vad var ”moirernas” roll?
Jag har gått på flera minor, men också haft nöjet att se innehav stiga. Högt. I båda fallen fokuserar jag på vad jag gjorde. När jag gjorde det. Varför jag gjorde det. Jag dokumenterar och följer upp. Skissar på den redan befintliga analysprocessen och de redan befintliga investeringskriterierna. Ständigt för jag en levande och aldrig sinande dialog med några av mina djälvulsadvokater. Min analys av hela denna process är att jag blivit en bättre investerare. Bra som i ”störst bäst och vackrast”? Hell no. Dit är det minst en tusenmilafärd kvar att vandra och kul är det, för det betyder att jag har mycket, mycket mer att lära; mer som kommer göra att jag ser, känner och upplever utveckling.
En risk för framför allt nya investerare är att drivas av en sorts hets där de tappar fokus från process och istället riktar fokus på tillfällig avkastning/tillfälligt resultat är det verktyg Avanza har där du kan se hur din månad gått. Verktyget kan bedöms passande om den som använder det vet hur att förhålla sig till det, men är individen osäker och samtidigt ser hur alla till såväl höger som vänster postar sin månad på Twitter, Instagram, Facebook et cetera finns risken att fokus från processen tappas. Istället blir det månadshest, vilket får Wall Streets kvartalshest att framstå som rena farmaligan.
Vad vill jag egentligen säga med detta inlägg? Kanske att det viktiga är, och alltid kommer vara, att fokusera på processen samt aldrig döma en aktion (och framför allt inte dig själv) efter blott en månad. Följ upp och först efter en längre tid kan du börja analysera. Och – för att avsluta; att döma sig själv för en dålig investering ska göras med försiktighet – döm sättet du agerade, inte vem du är; dina värderingar…. Kort sagt; det som definierar att du är du. Skilj på sak/handling och person.
Nu hade jag tuden att denna månad slå OMX S30, men det har varit flera månader då samma index utklassat mig. Sitället tittar jag på de mer långa trenderna och de långa utvecklingarna. Än så länge har gudarna varit god mot mig, men jag vet och förbereder mig på när det kommer spelas andra toner.