Never go...
Ju fler år som hinner att passera från 2008, desto färre kommer nog känna till en helt okej film med namnet ”Tropic Thunder”, där Ben stiller, Robert Downey Jr, Tom Cruise m.fl. tar sig an ett par roller. Filmen kom att bli minst lika omtalad för dess skådespeleri och handling som för vissa minnesvärde klipp, såsom när Robert D. Jr. ska förklara risken med att aldrig, någonsin, gå ”all in” i något, vare sig det är skådespeleriet i allmänhet eller livet i synnerhet.
I takt med att börsen stiger, stiger även ivern och vilja att ha mer; att få än mer avkastning. ”Igår var procentuppgången bra, men idag vill jag ha mer.” Detta är typiskt människan och hennes hjärna; mer vill ha mer och ju längre börsuppgången får fortgå, desto större är sannolikheten att många blir fartblinda. Man börjar investera mer och mer kapital, kanske belånar och aktiverar hävstänger. Man är så ”van” med att det bara kan gå upp och att risken därmed är obefintlig. Skulle skiten träffa fläkten finns ju centralbankerna…
Hybris har alltid straffat sig – om du är osäker kan vi besöka antikens Grekland, där bland annat Oddyseus, Ikaros, Sisyfos och Kung Oidipus fick lära sig vad som händer när man agerar i övermod. Oddyseus fick irra omkring på medelhavet i tio år innan han tilläts finna sitt hemland därtill sin fru; Ikaros vingar kom att smälta och han själv störta handlöst mot marken; Sisyfos fick rulla upp en sten för ett berg för att sedan börja om igen, 24/7 365; Kung Oidious skar ut sina ögon då hans högmod hade gjort att han, trots klar blick, ej förmått se sanningen (så vad skulle han ha ögonen till?).
Det är lätt att dras med när man ser hur bra det går för såväl sig själv som alla andra. Varje dag postas skärmdumpar på kursgrafer och portföljutveckling. Taxichauffören (ack… jag vet; tråkig fantasi) berättar medan han kör hur han var med och tjänade storkovan i GME för att sedan korta Thunderfull Group; din svärmor som berättar hur hon såg möjlighet till en noteringsspekulation och tog hem "feta 20 %" i Fractal Gaming med mera. Det är helt enkelt lätt att dras med.
Det ligger i människans natur att alltid jämföra sig med sina fränder, ty på den där uttjatade savannen för 30 000 år sedan var vi beroende av flocken. Utan den och vi skulle bli lämnade ensamma bland farliga djur, växter och andra hotande stammar. Ekvationen, bestående av dig och ensamhet på plätten, skulle aldrig gå ihop och det skulle inte ens vara någon kamp – döden skulle vara en lika säker utgång som det är säkert att ”Steffe” kommer fortsätta komma med än kraftigare magplask till uttalanden.
Om du inte kan hävda dig relativt andra i din närhet (obs: idag är vår ”närhet” inte som förr, då sociala medier gör att precis alla är nära. Alla) är du svag och därmed dels inte värdig en plats i flocken, dels en som motsatta kön inte vill para sig med. Du är en avart. Något oönskat. Detta tänk – att ständigt jämföra dig med allt och alla – får dig att, såväl undermedvetet som medvetet, öka insatserna och därmed riskerna i kampen att få vara ”någon att räkna med”. Reflektera om du verkligen, djupt inom dig vill och måste detta. Vem tvingar dig? Vem trycker en pistolmynning mot ditt pannben och säger, med en iskall röst á la Samuel Jackson ”Öka. Investera mer. Ta mer risk. Gå all in you m*******er!”
I dessa lägen och när börsen är på dessa nivåer är det än viktigare att agera rationellt och utgå från din strategi, din placeringshorisont, din riskprofil, din ekonomi och ditt placeringssyfte. När känslan av iver kommer, återgå till din journal och dina nedskrivna portföljsregler. Detta kommer kanske inte ge dig de där ”extra” procenten, men det kommer högst sannolikt rädda dig från mindre genomtänkta aktioner som du kan få ångra under en lång tid.
Innan februari 2020 stod börsen på ATH och undra hur många, som bara dagarna innan, lät sin iver få leda dem till att inte bara belåna portfölj, hus och familj, utan även hunden och tamagotchin för att sedan gå all in i bull x25.
Fråga dig själv om det du just nu lockas till är värt risken. Helt ärligt – är det det, egentligen? Säger inte fabelns sensmoral att det är sköldpaddan och inte haren som vinner? Utgå från dig själv och enkom dig själv. Ha kontroll på hur du förhåller dig till dina känslor och ”never, ever, go full retard.” Never. Ever. Full. Retard.