
- Recensioner och mediaframträdanden om "Livet, Börsen & Allting"
- Min bok: "MER Börspsykologi" - recensioner, utlåtanden, media etc.
- Min bok - "Börspsykologi - så blir du en bättre investerare"
- Portföljsutveckling
- Utdelningar & totalt kapital
- Dokumentärer och serier
- Sidor där jag finner underlag för aktier/investeringar
- Poddar
- Gaius Marius - Roms Tredje Grundare
Blog Archive
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Irisity verkar i en turbulent värld där övervakning har genomgått ett gigantiskt skifte från ifrågasatt integritetshot till självklar trygghetsfaktor.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Fastpartner är ett fastighetsbolag som äger, utvecklar och förvaltar en bred portfölj av kommersiella fastigheterna. Fokus ligger på expansiva områden och Sveriges största befolkningscentrum.
Other

Irisity är ett världsledande mjukvaruföretag inom teknologin för
intelligenta kameralösningar. Med hjälp av proaktivt arbetande och
självlärande algoritmer skapar Irisity kameralösningar som är
speciellt anpassade för en mängd applikationsområden i samhället
såsom skolgårdar, nattlig övervakning av äldre i hemmet och
bevakning av olika typer av skyddsområden. Irisity erbjuder sina
kunder en kostnadseffektiv, prediktiv bevakningslösning med hög
precision. Bevakningen sker i realtid vilket minskar responstiden
samt ökar möjligheterna att agera prediktivt. Irisitys huvudkontor
ligger i Göteborg.

Fastpartner (tidigare “Fastighetspartner”) är ett svenskt fastighetsbolag
som utvecklar och förvaltar kommersiella fastigheter. Hyresgästerna
består av allt från nystartade bolag till ledande industribolag och
samhällsbolag. Majoriteten av hyresintäkterna kommer från
Stockholmsområdet men övrigt fastighetsbestånd är spritt över
Sveriges storstadsområden och expansiva orter. VD och storägare
i Fastpartner är Sven-Olof Johansson med lång erfarenhet inom
finans- och fastighetsbranschen.
SBB fokuserar främst på fastigheter inom två segment: bostäder
och samhällsfastigheter. Portföljen innehåller även till viss del
andra typer av fastigheter där avsikten primärt är att driva detaljplan
för att utveckla bostadsfastigheter. Strategin är att delar av
fastighetsbeståndet ska bestå av kassaflödesfastigheter med
identifierad utvecklingspotential. Bolaget förvärvar aldrig råmark,
utan utvecklar enbart detaljplan på kassaflödesgenererande fastigheter.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett svenskt fastighetsbolag med opportunistiskt nisch
som möjliggör slagkraftiga förvärv med fria mandat. Med fokus på
investeringen verkar Nyfosa för att bygga ett hållbart kassaflöde
och addera värde till fastighetsportföljen. Nyfosas
fastighetsbeståndet är belägna i tillväxtkommuner i Sverige och
Finland.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energy är en internationell producent inom gas- och
oljesektorn vars inriktning är att köpa och utveckla tidigare
upptäckta men tidigare underpresterande kolvätetillgångar samt
genomföra egen prospektering. Utvinningstekniken bygger på
moderna ingenjörskonst under samlingsbegreppet
Enhanced Oil Recovery. Maha Energy är verksamma i Brasilien, USA
och Oman.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för
störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av
ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives
patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent
utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.

Pets At Home - Husdjur i UK till en attraktiv värdering
Husdjurssektorn var i ropet under corona och året därefter. Orsakerna till det var flera, där bland annat en ökad ensamhet hos såväl individer som familjer upplevdes. Därtill har de demografiska utvecklingarna, med en växande medelklass som är mer kapitalstark, gjort att många fler har haft möjligheten att äntligen uppfylla drömmen om ett litet husdjur att älska och ta hand om.
Jag har tidigare skrivit lite mer övergripande om PetMed Express, men jag kom till en punkt där jag upplevde att dåvarande R/R var negativ. Detsamma upplever jag än idag. Sedan en tid tillbaka har jag haft Pets At Home på bevakningslistan och blev lite överraskad när min kära bloggranne, Z2036, skrev att han tagit in dem.
Pets at Home Group Plc är ett holdingbolag baserade i UK. Bolaget bedriver verksamhet inom husdjursvård och förser husdjursägare med husdjursmat, leksaker och sängkläder samt skötseltjänster. Företagets varumärken inkluderar ”Pets at Home”, ”Vets4Pets” och ”Groom Room”. Företagets har såväl försäljning via sitt butiksnät som via sin webbplats och de tycks, vad jag läser mig till, ha en mycket robust omnichannel.
Under varumärket ”Vets4Pets” driver företaget ett nätverk för djurveterinärer och genom Groom Roomsalonger bedriver man hund- och kattvårdstjänster. Husdjursprodukter är tillgängliga online eller från bolagets cirka 451 butiker, av vilka många också har veterinärer och grooming salonger.
Bolaget har en marknadsandel om cirka 25 %, motsvarande £6.7bn, 457 butiker/husdjurscentra, 443 veterinärkliniker och 7,3 medlemmar i deras ”VIP Loyalty”.
Man har vuxit rätt så kraftigt sedan åren innan corona och än mer kraftigt under just pandemin. Mönstret går att se på andra geografier, såsom i Norden (Musti Group & Swedencare), USA (PetMed Express, Zoetis m.fl.) och Kanada (Pet Valu Holdings) och orsaken tros vara att många blev ensamma och ville ha en ”partner”/någon att kela med/någon att ta hand om. Därtill visar den demografiska utvecklingen att allt fler lever i ensamhushåll alternativt som sambos, men att det ofta stannar där och ej övergår till familj med Volvo och barn. Intressant att Storbritannien är ett av de få länder som har en ensamhetsminister! Ja, Japan är ett annat land.
Det är mycket jag gillar med bolaget och jag vill gärna ha en exponering mot sektorn. Emellertid tror jag att bolaget, och sektorn i allmänhet, kommer ha mer motstånd de kommande 12–18 månaderna och anledningen stavas inflation. I svenska medier kommuniceras, som alltid, främst de mest negativa, eller de mest positiva, nyheterna och just nu råder företräde för sistnämnda.
Även i brittiska tabloider kan vi läsa om hur allt fler brittiska invånare drabbas av inflationen och hur cirka 25 % säger sig gå ned på, eller överväga, att ta bort en måltid per dag, dvs. skippa antingen frukost, lunch eller middag. Uppskattningar är en sak, verkligheten en annan. Hur många som de facto kommer göra verkstad av snacket är svårt att sia om, men uppskattningsrapporter likt dessa ska i alla fall inte negligeras. Hur mycket kommer man "offra" sig själv relativt "det bästa" för sina husdjur? Det kommer vara en viktig fråga för PETS.
Efter pandemin framkom att det var många nya husdjurägare som valde att lämna tillbaka, eller bara släppa ut, dem i det fria, då livet återgick till det ”normala”. Även en sådan tendens kan komma att ses i UK. Jag hoppas inte det, men risken ska ej negligeras. I motsats till dessa data är det intressant att se att marknaden ändå står stabil och är i stigande trend.
Rent siffermässigt tycker jag PETS ser attraktivt ut. I sin senaste rapport visar de tillväxt och det var även roligt att se att de höjde sin utdelning med 48 %. Det är sällan jag har sett siffror likt denna.
Utdelningsandelen är 48 % av vinsten och 28 % av det fria kassaflödet. Skuldsättningen ligger på 17,5 %, motsvarande 1,2 gånger EBITA. Detta är historiskt lågt och borgar för att ledningen har utrymme för fortsatt tillväxt, men också för att hantera sämre tider.
Bruttomarginalen har börjat skapa en sorts bas kring 49–50 % under de senaste tre åren och vinstmarginalen ligger kring 9,5 %, efter att ha varit nere på lägre nivåer sedan 2015, då den faktiskt var 9,9 %. Tillfälligheter?
Vinsttillväxt
3 år |
5 år |
7 år |
10 år |
59,6 % |
10,4 % |
7,9 % |
18,6 % |
Omsättningstillväxt
3 år |
5 år |
7 år |
10 år |
11,1 % |
9,6 % |
8,8 % |
9,2 % |
Eget kapital
3 år |
5 år |
7 år |
10 år |
5,1 % |
3,5 % |
4,0 % |
6,9 % |
Börsdsata ger mig bilder som säger mer än ord och när nyckeltalen studeras tycker jag mig se en stabil verksamhet som absolut har mer att ge, men som inte på något sätt kan sägas stå på en osäker grund.
Jag gillar bolaget och sektorn. Just nu handlas bolaget till en värdering (P/E) om 12,3, vilket är det lägsta sedan 2017. Jag finner inte värderingen alltför avskräckande. Värderingen mätt i förhållande till rörelseresultatet (EBIT) är 11,0, vilket inte heller är högt relativt bolagets historia. Samma är gällande EV/EBITA, som ligger på 6,7.
Ännu är jag inte en delägare i bolaget, men jag lockas. Vad är dina tankar om sektorn i allmänhet, men bolaget i synnerhet?