Skadlig aktivitet på börsen (men även i det vardagliga livet)
När vi sitter med våra portföljer och bolagsnyheter kommer, eller om det mer är en allmän börsned- eller uppgång, lockas vi att agera– att aktivera oss och därmed visa oss handlingskraftiga. Detta kallas för aktivitetsbias. Emellertid måste vi inse att all aktivitet ofta inte är bra, då för mycket köp- och sälj inte bara kostar i rena avgifter, utan även försvårar den magi som tiden gör. Därtill ska vi komma ihåg att inte göra något, är att göra något. Jag tar ett beslut att inte köpa, eller sälja, utan att istället avvakta. Det är ett beslut och en aktivitet. Som bekant säger Warren Buffett ”Wall Street makes its money on activity. You make your money on inactivity.”
Genom aktivitet visar du att du 1) är medveten om problemet/händelsen och 2) gör något åt det. Emellertid måste du alltid ställa dig frågan: måste jag göra något? Och, i sådana fall, vad? Måste jag köpa, eller sälja? Måste jag öka, eller hyvla? I många fall är svaret ”nej”, men det tar emot att ”inte göra någonting”, eller hur? Men visst gör du något genom att inte göra någonting? Istället för att trycka på grön knapp (köp), eller röd knapp (sälj), trycker du på den gulfärgade som betyder ”jag avvaktar”.
Säkert har du flugit på en semester någon gång. Kanske gick resan till Sorrento i Italien, eller till Paris i Frankrike. Kanske gick den till Koh Samui i Thailand, eller till Sint Nicolaas på Aruba. Oavsett vart den gick tror jag att du kan ha sett han som alltid springer för att hamna först i kön då gaten till flyget öppnas. Du kan se hur han, med en hård blick och lika hårda tillika fasta steg, avancerar fram, redo att använda såväl armbågar som axlar för att snabbt komma ombord på planet. Säkert är denna individ stressad och har bråttom, men… kommer planet att lyfta snabbare bara för att han utför denna aktivitet? Nej, men inom hans stressade sinne skriker hjärnan efter en lösning att hinna till det bröllop han ska åka och bevittna och om han skyndar sig torde det ju gå snabbare, eller hur?
Aktivitet är associerat med framgång, lycka, glädje samt med vitalitet. Ageranden kan beskådas och således kan de beundras, eller, om det vill sig illa, föraktas. Historien kommer oftast ihåg de som agerade, såsom att Martin Luther King valde att höja sin röst under medborgarrättsrörelsen eller hur Hitler kom att agera på de förutsättningar som låg honom i fatet i det stora depressionens Tyskland. Ytterst sällan kommer historiken ihåg de som satt på sin kammare.
Att aktivera sig är oftast bra, men långt ifrån alltid. När du kommer hem efter en hård arbetsdag och ser rök komma från köket är ditt agerande att snabbt ringa 112 och därefter försöka att se efter om någon är fast i huset eller om du kan göra något för att hindra branden essentiellt, men är det lika viktigt för dig som fotbollsmålvakt att slänga dig till höger, eller vänster, under en straffspark innan spelaren har sparkat bollen? Är inte det ett irrationellt agerande? Visst är det, men du är i en stressad situation och känner en press av att du måste operera. Även om en viss press på dig är berättigad, du är ju ändå med i landslaget, är det inte berättigat att du slänger dig till höger innan bollen har sparkats. Likväl känner du att du måste visa en aktion, om inte för dig själv så för alla som observerar samt har investerat i dig.
Att agera – att fly eller fäkta – har historiskt hjälpt oss att överleva, men det betyder inte att vi inte ska vara kritiska till våra impulser att fortsätta applicera dessa förfaranden.
Tänk på detta när du sitter med din portfölj. Värdera, reflektera och tillåt dig att minst 24 timmar innan du, eventuellt, gör handling av dina tankar.