Vår edge mot artificiell intelligens
Till att börja med vill jag rikta mina starka gratulationer till bloggarna NorthLightInvestment samt Valient, som i dagarna har kommunicerat roliga nyheter beträffande deras FIRE-resor. Gällande förstnämnda har dennes FI-nivå (Financial Independence) nåtts och beträffande sistnämnda är ett datum så kort som 1,5 år framåt spikat. Att säga ”grattis” är tämligen mindre passande, för ska man säga ”grattis till att du har jobbat hår och ansträngt dig”? Grattis passar sig bäst när det handlar om födelsedagar och när slumpen vill oss väl, men när ansträngning, ihärdighet och en ren och skär j***a anamma ligger bakom är nog ”bra jobbat” mer passande. Såldes tar jag tillbaka mina ”gratulationer” och höjer istället min bägare samt basunerar ”bra jobbat”.
Ofta hamnar jag med näsan i artiklar som behandlar AI och hur den kommer ta allt mer plats i vårt samhälle, vardag och i vårt hem. Den kommer också få en än betydande del i investeringar, dvs. en s.k. ”robothandel”. Som alltid finns det för- och nackdelar med detta. En fördel är att sparande och investerande blir mer tillgängligt för många som önskar en exponering, men ej har tid, intresse eller kunskap för hur att gå tillväga (här får vi vara naiva och utgå från att de läser alla dokument, frigöranden mm. innan de köper tjänsten, så att de inte senare kommer och klagar e.d.). En nackdel är att allt mer kommer bli flödesstyrt och att allt mer handel kommer ske på statistiska underlag, för ännu finns inte den robothandlare som kan mäta, bedöma och värdera mjuka värden såsom starka IP:n, ledningens kompetens och så vidare. Finns idag en AI som kan ses som en sorts Warren Buffett? En som analyserar och bedömer bolaget, dess finanser, ledning, kultur, IP:n, historik med mera och som sedan kan fatta ett beslut om verksamheten, produkten samt tjänsten är långsiktigt hållbar? Nu säger jag inte att människor kan spå i teblad, men jag hoppas poängen kommer fram.
Vi har tidigare sett hur stora stoploser exekveras vid rapporter där sifforna lämnat mycket att önska, vilket fått aktien att initialt handlas ned. Det (tragi)komiska har dock varit att det i VD-orden och under följande konferenssamtalet framkommit att positiva X, Y och Z kommer ske snart, vilket får aktien att inte bara återta förlorad mark, utan även bryta ny sådan. Med tiden kommer AI:n bli bättre och bättre även här, men vi kommer aldrig komma ifrån att den skapas och konstrueras av människan och således kommer hennes för- respektive nackdelar att färga AI:n.
"Stupid is, stupid does" (Forrest Gump, 1994)
Människans edge är vårt psyke. Vår förmåga att göra det oväntade och gå emot alla konventioner; vi kan övertala oss själva till att bli contrarian. Detta ska man inte vara ”bara för att”, utan man ska vara det på adekvata grunder som man själv läst och diskuterat sig till. Om de är rätt eller fel vet enbart framtiden, men att gå motvalls ”bara för att” är inget jag rekommenderar.
Vad har vi småsparare, vi blott dödliga, för varje dag än mer vissna löv, att komma med? Vad är det som ger oss någon sorts fördel, kalla det ”edge”? Inte är vi direkt smartare, vilket för gemene man dels blev synligt när Deep Blue vann mot Kasparov 1997, dels 2016 när en dator för första gången vann i spelet ”Go”. Inte heller klarar vi av att räkna snabbare, eller bättre(?). Vi är heller inte lika uthålliga, för även om vi trycker i oss en Bic Mac 24/7 kommer vi förr eller senare att falla i sömn, vilket inte en AI gör så länge kontakten sitter i eluttaget. Och så vidare.
Vårt psyke är vår största allierade, men också vår största fiende. Med god vetskap om hur vi fungerar; vad som triggar oss, hur vår hjärna kan lura och et cetera kan vi hålla oss ifrån att ramla i alla de mentala fällor som ligger utplacerade. Har vi inte denna kunskap kan vårt psyke vara vår värsta fiende – vår nemesis som får Piff och Puff:s nemesis – Svinpäls – att framstå som katten Gustav.
Googles AI, Lambda, bryter ständigt ny mark och det är lika fascinerande som skrämmande att ta del av hur snabbt, tydligt och… vackert den utvecklas (läs gärna denna konversation mellan henne och hennes skapare, där de pratar om medvetenhet). Att männen i Silicon Valley, för att inte nämna alla andra hemliga platser på jorden där forskare sitter i grottor, kommer skapa en sorts Frankensteins monster tror jag är en lågoddsare. Frågan kommer vara hur vi därefter dels släcker bränderna, dels skapar något positivt av resterna.
Du, jag och alla andra har en edge mot AI:n. I alla fall än så länge, och den stavas ”psykologi”. Antingen kan psykologi vara oss vår värsta fiende, eller vår bästa allierad. Vilken roll vetskapen ska spela är upp till dig.