
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Bonzun är ett internationellt SaaS-bolag som är verksamma inom gränssnittet mellan HealthTech-sektorn. Bolaget skapar värde genom att samla och kanalisera evidensbaserad forskning med syftet att att förebygga psykisk och fysisk ohälsa. I Bonzuns nuvarande tjänsteportfölj finns Bonzun ivf, Bonzun evolve samt Kou Dai Yun Yu (tidigare Kexuema).
- Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett svenskt fastighetsbolag med opportunistiskt nisch som möjliggör slagkraftiga förvärv med fria mandat. Med fokus på investeringen verkar Nyfosa för att bygga ett hållbart kassaflöde och addera värde till fastighetsportföljen. Nyfosas fastighetsbeståndet är belägna i tillväxtkommuner i Sverige och Finland.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Fastpartner är ett fastighetsbolag som äger, utvecklar och förvaltar en bred portfölj av kommersiella fastigheterna. Fokus ligger på expansiva områden och Sveriges största befolkningscentrum.

Irisity är ett världsledande mjukvaruföretag inom teknologin för
intelligenta kameralösningar. Med hjälp av proaktivt arbetande och
självlärande algoritmer skapar Irisity kameralösningar som är
speciellt anpassade för en mängd applikationsområden i samhället
såsom skolgårdar, nattlig övervakning av äldre i hemmet och
bevakning av olika typer av skyddsområden. Irisity erbjuder sina
kunder en kostnadseffektiv, prediktiv bevakningslösning med hög
precision. Bevakningen sker i realtid vilket minskar responstiden
samt ökar möjligheterna att agera prediktivt. Irisitys huvudkontor
ligger i Göteborg.

Fastpartner (tidigare “Fastighetspartner”) är ett svenskt fastighetsbolag
som utvecklar och förvaltar kommersiella fastigheter. Hyresgästerna
består av allt från nystartade bolag till ledande industribolag och
samhällsbolag. Majoriteten av hyresintäkterna kommer från
Stockholmsområdet men övrigt fastighetsbestånd är spritt över
Sveriges storstadsområden och expansiva orter. VD och storägare
i Fastpartner är Sven-Olof Johansson med lång erfarenhet inom
finans- och fastighetsbranschen.
SBB fokuserar främst på fastigheter inom två segment: bostäder
och samhällsfastigheter. Portföljen innehåller även till viss del
andra typer av fastigheter där avsikten primärt är att driva detaljplan
för att utveckla bostadsfastigheter. Strategin är att delar av
fastighetsbeståndet ska bestå av kassaflödesfastigheter med
identifierad utvecklingspotential. Bolaget förvärvar aldrig råmark,
utan utvecklar enbart detaljplan på kassaflödesgenererande fastigheter.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett svenskt fastighetsbolag med opportunistiskt nisch
som möjliggör slagkraftiga förvärv med fria mandat. Med fokus på
investeringen verkar Nyfosa för att bygga ett hållbart kassaflöde
och addera värde till fastighetsportföljen. Nyfosas
fastighetsbeståndet är belägna i tillväxtkommuner i Sverige och
Finland.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energy är en internationell producent inom gas- och
oljesektorn vars inriktning är att köpa och utveckla tidigare
upptäckta men tidigare underpresterande kolvätetillgångar samt
genomföra egen prospektering. Utvinningstekniken bygger på
moderna ingenjörskonst under samlingsbegreppet
Enhanced Oil Recovery. Maha Energy är verksamma i Brasilien, USA
och Oman.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för
störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av
ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives
patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent
utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.

Bloggaren Tid och Pengar skrev nyligen ett blogginlägg där han lite tonar ner förväntningarna på ränta på räntaeffekten. Bäst är så klart om du läser inlägget själv så du får hela bilden, men en viktig punkt i inlägget är att man måste räkna bort inflation, skatt och förvaltningskostnad från den avkastning som man tänker sig ska få snöbollen att rulla. Lyckas man inte få en avkastning som överstiger dessa tre faktorer så ligger snöbollen och smälter istället för att växa sig större.
En annan viktig parameter som berörs i blogginlägget är att man får räkna på ett snitt på hela kapitalet. Det vill säga om man har 50 000 kr i aktiefonder och 50 000 kr på ett sparkonto som buffert så måste man få väldigt hög avkastning på de 50 000 kr i aktiefonderna för att kunna få någon ränta på ränta-effekt att räkna med på kapitalet som helhet. Detta är så klart en relevant invändning, framförallt om man har någon permanent strategi att XX% av kapitalet ska ligga i räntor eller på sparkonto. I exemplet med 50 000 kr i aktiefonder och 50 000 kr i buffert är dock problemet övergående då man med en buffert på plats i framtiden kan lägga in 90-100% av det nya sparandet i aktiefonderna. Så efter några år är fördelningen förhoppningsvis inte längre 50/50 utan kanske 90/10. I vårt fall sparar vi just nu en del utanför börsen för att bygga upp större buffert, men då handlar det om att vi försöker komma från 96/4 till kanske 94/6 i fördelning aktier/sparkonto. Dessa 4-6% av pengarna på sparkonto är inget som på allvar skadar avkastningen på kapitalet som helhet, däremot ser vi det som mycket värt att ha ett kapital tillgängligt som gör att vi inte behöver sälja aktier/fonder i de största framtida börsrasen.
Slutsatsen från Tid och Pengar är att man inte ska hoppas för mycket på ränta på ränta utan man får ställa sig in på att man behöver spara ihop en stor del av det kapital man vill leva på själv. Om vi tittar på detta påstående med lite siffror från vår verklighet så har vi idag ett finansiella tillgångar på cirka 10 miljoner kronor (plus en bostad som är värd drygt 2 miljoner mer än bolånet, plus några miljoner i pensionstillgångar). Av dessa 10 miljoner i finansiella tillgångar har vi stoppat in ungefär 6 miljoner och fått 4 miljoner i avkastning. Problemet i vårt fall är att vi sparat ihop detta under cirka 15 års tid där lönen gick upp och insättningarna således blev större och större med tiden fram till slutet av 2017 då jag slutade jobba. Det vill säga det mesta av pengarna sparades 2014-2017, pengar som vi hittills inte hunnit få så jättemycket ränta på ränta på och som sänker snittavksatningen för portföljen som helhet räknat på alla 15 åren.
Men om du sparar mycket under 10-20 år för att kunna sluta jobba betydligt tidigare än normal pensionsålder ska du inte se dagen du kan sluta jobba som slutpunkten för din uträkning av avkastningens effekt på ditt kapital. I vårt fall kanske inte 4 miljoner i avkastning på 6 miljoner instoppat på 15 år låter speciellt imponerande. Men jag tror att vi kommer kunna plocka ut i snitt 35 000 kr i månaden i dagens penningvärde från vårt kapital i 50 år. Det betyder att vi kan plocka ut över 20 miljoner kronor inflationsjusterat. Och det är ju ändå helt ok på 6 miljoner insatta kronor.
bra perspektiv, tack! dvs punkten du är ni nu kommer ge de avkastning framåt, det vikiga är inte avkastningen under uppbyggnaden!
Ja, per defintion är det ju inte riktigt ränta på ränta när man börjar plocka ut kapitalet. Men faktum kvarstår att för den som sparar i 15 år och ska leva på kapitalet under 50 år så sker den största avkastningen efter att man slutat jobba.
Beror också givetvis väldigt mycket på hur mycket man avkastar i snitt per år. Ränta på ränta på 5, 10 eller 15% gör väldigt stor skillnad när avgifter o skatter samt inflation har gjort sitt.
Vi har left väldigt ekonomiskt under ett flertal år, nu börjar jag närma mig min FIRE, lite beroende på hur vi avkastar så är det kanske 1-2år kvar, även ifall vi inte sparar en krona till så blir den nog förskjuten max någon månad. Vi har lagt upp det som att vi kommer kunna leva i överflöd (i allafall med våra mått mätta) med en ständigt ökande portfölj.
Jag upplever det svårt och lite jobbigt att känna att det börjar vara okej att spendera pengar igen (jag vill gärna börja stötta mer lokalt och fler jobb som kommer av att "samma" mat kostar mer, o restauranger etc) som exempel jag har nu säkert varit sugen på en räkafton i typ 2v och när jag var på Coop och handla nyligen (detta var ett steg i rätt riktning då jag brukar handla på Willys) så var jag tvungen att kolla lösvikten samt hela frysdisken med färdiga påsar o hittade inget under 100kr/kg varpå jag valde att avstå då jag har svårt att lägga så "mycket" pengar på mig själv... Detta på morgonen innan börsen öppnade samt hade portföljen stigit med ca 50k dagen innan...
Hur resonerar du, kände du på samma sätt början? Jag tänker lite att med mycket pengar så kan jag ta ett större ansvar för att hjälpa till att det finns jobb etc, mitt största projekt jag vill ta mig ann under min FIRE är att minska att många barn fortfarande dör av att dem dricker dåligt vatten.
Absolut med 10-15% avkastning blir ränta på ränta otroligt starkt när man väl kommit igång. Och varje procentenhet gör stor skillnad.
Att vara snål ibland och tycka något för 100 kr/kg är dyrt samtidigt som portföljen fått upp med 50.000 samma dag känner jag absolut igen. Men tror det är sunt att inte koppla sin dagliga konsumtion till dagens börs, portföljen går ju både upp och ner 100.000 kr en normal dag. Bättre tänka att börsen ger tex 2.000 kr om dagen även om det i verkligheten snarare är att den går upp med 100.000 och sen ner med 96.000 dagen efter.
Även om jag ibland kan ha svårt att unna mig när det finns billigare alternativ så har jag blivit bättre på det. Framförallt när det gäller sällanköp som tex en ny ryggsäck eller nya träningsskor.