
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett opportunistiskt och transaktionsintensivt fastighetsbolag med ett fritt investeringsmandat. Fastighetsbeståndet består idag till övervägande del av kontors- och logistikfastigheter i svenska tillväxtkommuner men bolagets fria mandat gör att de varken är begränsade av fastighetskategori, region, transaktionsstorlek eller innehavstid.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Quartiers Properties är ett svenskt börslistat fastighetsbolag med verksamhet på den spanska solkusten. Quartiers har under en period om cirka två och ett halvt år byggt upp en fastighetsportfölj värderad till motsvarande 560 miljoner kronor. I portföljen finns både utvecklingsfastigheter och förvaltningsfastigheter för att skapa en långsiktighet i portföljen samtidigt som bolaget kan växa genom försäljning av lägenheter på den allt starkare fastighetsmarknaden i Malagaregionen.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Fastator är Sveriges enda börsnoterade investmentbolag specialiserat på fastighetssektorn. Bolaget investerar i entreprenörsdrivna företag med koppling till fastighetsbranschen. Genom ett aktivt ägarskap, där Fastator bidrar med kapital, fastighetsexpertis och kompetens i frågor som rör finansiering, hjälper bolaget företag att nå sin fulla tillväxtpotential. Fastator investerar i både noterade och onoterade bolag med en ägarandel om i regel lägst 10 och högst 50 procent. I regel investerar bolaget minst 50 MSEK per investering.

I fredags fick jag årets sista utdelning när det damp ner ca 1500 kr från Stora Enso. Det som varit känt sen i våras är nu ett faktum, nämligen att 2020 blev ett magert utdelningsår. Totalt sett gick våra utdelningar ner med nästan 50% jämfört med 2019 vilket betyder att utdelningarna bara hamnade precis över 100 000 kr. Det bör i sammanhanget nämnas att ca 45% av vår portfölj utgörs av fonder utan utdelning så om utdelningarna skulle landa på beräknade runt 200 000 kr om året skulle det motsvara att vi kan plocka ut i alla fall 30 000 kr i månaden totalt genom att sälja tex 4% av fonderna. Än så länge spelar det mindre roll då vi inte säljer några fonder och även återinvesterar all utdelning.
Det dåliga utdelningsåret kan främst förklaras av att vårt nästa största innehav Industrivärden helt slopade utdelningen, att Volvo som dessutom planerade för fet extrautdelning först drog in extrautdelningen och sen den ordinarie och att största innehavet Investor nöjde sig med att dela ut vårens utdelning och slopade den planarade delen som skull komma på hösten. En annan stor utdelare i vår portfölj (även om innehavet som procent av portföljvärde gått ner de senaste åren) har tidigare varit H&M som även de slopade utdelningen helt i år. Ett växande innehav under året har varit Volati Pref som inte vågat dela ut några pengar under andra halvåret då de inte fått några klara besked om det är ok med tillväxtverket då de fått stöd för sitt dotterbolag Akademibokhandeln.
På andra sidan kan Castellum nämnas som precis som vanligt höjde utdelningen. Även Telia bidrog med en hög och stabil utdelning under 2020. Att aktiemarknaden skiter i utdelning och stabilitet är dock tydligt då båda dessa bolag gått ner runt 10% under året. Det är också tydligt att den gamla sanningen att aktiernas pris svänger snabbare och mer än nivån på utdelningarna inte stämde under år 2020.
I fallet med Volati pref är det tydligt att utdelningen bara skjuts på framtiden (plus 10,5% ränta på pengarna i väntan på utbetalning) så här räknar jag med 1,5 års utdelning under 2021, vilket blir runt 25 000 kr in på kontot. I andra bolag är det inte lika tydligt att minskad eller slopad utdelning 2020 kommer leda till högre utdelning 2021, men i fallet Volvo så skulle jag gissa på en ännu fetare extrautdelning än den som var planerad för år 2020. Skulle det bli tex 20 kr per aktie i total utdelning så handlar det om 30 000 kr i utdelning i vår portfölj (Anders Hägerstrand på DI tror på 30 kr/aktie). 20-30 kr per aktie i Volvo skulle också ge Industrivärden ett fett tillskott som tillsammans med helt slopad utdelning 2020 borde skapa goda förutsättningar för utdelning 2021. Jag skulle bli förvånad om inte 2021 blir ATH i utdelning för vår del med en bit över 200 000 kr i utdelningar. Trots att tex bankerna och H&M är väldigt osäkra kort inför 2021. I bankernas fall handlar det mest om ifall de tillåts dela ut pengar och i H&Ms fall mer om hur snart ett vaccin kan hjälpa till att öppna upp butikerna igen.
Även om utdelningarna i många bolag sänkts kraftigt eller helt slopats så har som bekant börsen återhämtat sig väldigt bra sen raset i våras. Vår stora portfölj där vi är extremt passiva ligger ungefär som svenska index med +8% i år. Då har vi stor andel global- och tillväxtmarknadsfonder som gått upp runt 3% i år får vi ändå vara nöjda. Jag har varit betydligt mer aktiv i min pensionsportfölj så den återkommer jag till i ett eget inlägg (för er som redan följer den på Shareville är det ingen hemlighet att den gått bättre än stora passiva portföljen).
Vi gjorde köp på ungefär 100 000 kr under mars-april vilket visa sig vara bra tajming, det mesta av detta kom från nya pengar vi satte in genom att tömma diverse konton och fick tillbaka pengar för bokade resor etc. Utöver det har vi återinvesterat alla utdelningar och gjort några mindre småinsättningar någon månad då det blivit någon tusenlapp över här och där. Så inkl återinvesterad utdelningar har det handlat om runt 250 000 kr i aktieköp under året.
Årets sista lilla skvätt sattes direkt i arbete i tre nya Volati Pref. Vilket gör att vi nu har 370 stycken. Jag tycker börskurserna generellt sätt känns ganska uppskruvade. Så drygt 6% avkastning på nya pengar som stoppas in i detta läge tycker jag känns attraktivt. Nu när vår portfölj återigen ligger klart över 10 miljoner kronor börjar stabila 6% locka betydligt mer än chansen att hitta en raket som kan ge 100% det kommande året.
Roligt Mi30 att det blivit så bra inköp under året trots läget. Håller med dig om att det känns vettigt givet läget att köpa Volati. Inspirerad av dig har jag jag gjort några mindre inköp i bolaget.
Du zoomar ut och ser lite på årets utveckling och dina placering och nämner dina global och tillväxtmarknadsfonder. Vad jag förstår så siktar du på att ha ungefär 50% Sverige och 50% ROW.
För egen del så ligger jag lite ”snett”, jag skulle vilja ha din fördelning men har ca 70% sverige och 30% ROW.
Hur skulle du tänka kring om balansering? Strunta i det? Göra det steg för steg? Göra det relativt snabbt?
Jag tror inte lite mer Sverige behöver vara ett problem. Framförallt inte om man tänker sig bo här och därmed inte är så känslig för valutakursen och dessutom äger stora svenska bolag med internationell verksamhet.
Om man vill vikta över bör väl läget vara ok just nu med tanke på att globalt index gått sämre än svenskt index omräknat till SEK det senaste året. Dvs bättre flytta pengar från svensk indexfond till global indexfond nu än för ett år sedan.
Det intressantaste är ju trots allt helheten, vad ett bolag delar ut spelar ju egentligen mindre roll eftersom en aktiekurs inkluderar hela värdet av bolaget och då även kapitalet de bolaget äger, ett bolag som delar ut 10 miljoner blir således värt 10 miljoner mindre när pengarna är utdelade.
Personligen blev det ett riktigt pang år tråtts fullinvesterad hela dippen i våras (det trodde jag verkligen inte), nytt rekord faktiskt i % mätt.
Men appro på % så börjar jag misstänka att det på Avanza egentligen visas mindre än vad många egentligen lyckats med, när man exempelvis stoppar in mer pengar i en aktie så sjunker % avkastningen, detta då avkastningen beräknas på hela kapitalet, detta gör ju att om man kontinuerligt investerar eller sätter in mer pengar i slutet av året så sjunker % som helhet mer trots att de pengarna bara fick arbeta kanske 1dag (blir mer rätt ju mindre i % av portföljen som stoppas in som nya pengar), detta gör tyvärr att det blir väldigt svårt att göra korrekta estimat för framtiden, är detta något ni vet eller kan bekräfta att det stämmer eller inte stämmer för portföljen som helhet?
Bästa jag kan komma på vore att få fram en dags avkastning som kan användas för mer korrekta estimat
Jag tycker ändå utdelningar är intressanta då de bygger på bolagens egen bedömning av hur mycket pengar de kan avvara samtidigt som se säkrar sin långsiktiga framtid. Att det inte skapar något värde på väldigt kort sikt då pengar bara flyttas från bolagets kassa till ägarnas kassa är däremot helt sant.
När det kommer till kontograf har jag fattat det som att din graf kommer följa dina innehavs utveckling oavsett hur och när du stoppar in pengar. Precis som att en aktiefonds utveckling inte påverkas av om spararna stoppar in eller tar ut pengar.
Dvs i ett konto som bara består av en aktie kommer kontografen se ut precis som aktiens utveckling. Även om vi köpt (för nya pengar som stoppats in på kontot) eller sålt (om pengarna omedelbart plockades ut från kontot).
Om du bara ägde 1 aktie vid årets början och kursen då stod i 100 kr, sen gick aktien ner till 50 kr och du köpte 1000 aktier och sen gick aktien upp till 100 kr igen. Då ligger du ca 100% upp i kronor men din graf kommer visa att du ligger plus minus noll eftersom du bara ägt ett bolag under året och det bolaget började på 100 kr och slutade på 100 kr.
Dvs de köp jag gjorde på låga nivåer i mars och april syns inte i grafen. Precis som att en fonds avkastning inte påverkas av om dess sparare stoppade in massa pengar vid rätt eller fel tillfälle.
Det gör också att utvecklingen i kronor och procent inte alltid stämmer.
Trevligt med återinvesterad utdelning! Precis som du förutspått blev det inte riktigt 200.000kr i utdelningar för året men så blir det ibland. Hoppas du slår det med råge 2021 istället! För mig blev det till slut ett ganska bra år utdelningsmässigt men det hade såklart kunnat bli bättre då kanske 40% av portföljen drog in eller minskade utdelningen.
Hur tänker du kring Finlands nya skatteregler, höjning från 15% till 35% källskatt? Det är ju pengar man får tillbaka i en KF men jag känner ändå att den extra skatten slår lite väl hårt mot oss som håller på att bygga upp kapital. Du är ju i en lite annan position eftersom kapitaluppbyggnaden i stort sett är klar för dig.
God jul och gott nytt år! Ser fram emot ett nytt spännande år med börs och blogg!
Finlands nya skatteregler kom inte som någon glad överraskning direkt. Jag ser framförallt två problem dels att man får klara sig utan pengarna i flera år (utan ränta/avkastning) och dels Avanzas historik med bristande förmåga att få tillbaka 100% av källskatten i kapitalförsäkring. Jag får se hur jag gör med tex Fortum och Sampo som är aktier där utdelningen troligtvis kommer stå för en majoritet av kommande års avkastning.
Ja det kan finnas en viss poäng, ta tillexempel en bank där fler kontor bara leder till ökad kostnad och i princip ingen mera omsättning, samma för bolag som ej har möjlighet att investera på ett bra sätt. Men hur menade du at utdelningen säkrade framtiden?
Bolag som istället kan investera de pengarna de annars hade delat ut och som då avkastar säg 20% per år på den summan då är ju det oftast bättre att bolaget investerar dessa pengarna istället för att dela ut dem, så för mig kan långsiktigheten komma av att de inte delar ut pengar (ingen regel utan undantag så klart).
Jag bryr mig främst om totalen, säg ett bolag som exemplvis HM, de har delat ut en del men har på 3år sjunkit, detta även när man räknar in utdelningen, med endast sådana bolag i en portfölj så skulle kapitalet urholkas och tillsist ta slut ifall man försökte leva på den portföljen.
Intressant angående grafen, men blir ju svårt att veta vad man faktiskt har avkastat i så fall och vad man kan använda för estimat i sina beräkning för framtiden... Får fundera lite kring detta på hur man kan göra för att uppnå det jag önskar (är inte sugen att anteckna ner varje dags avkastning).
Vad jag menar är att bolagets styrelse hjälper oss att bedöma hur mycket pengar som kan delas ut. Ingen styrelse vill ju dela ut så mycket att företaget successivt måste monteras ner och kommer vara utplånat om 15 år.
Om vi däremot tänker att vi struntar i utdelning och istället säljer en viss procent av portföljens värde varje år finns risk att vi säljer för många procent i fel läge vilket kan riskera att urholka värdet på portföljen helt.
Nu pratar jag alltså om en situation där man lever på portföljen och vill få ut pengar löpande varje år. Är man i en uppbyggnadsfas och inte ska ta ut några pengar på minst 10 år spelar det mindre roll om bolaget delar ut så du själv får återinvestera eller om bolaget själva återinvesterar vinsten i verksamheten.
Är det inte snarare så att du genom att fokusera på utdelningsbolag kan förvänta dig en jämnare och mer stabil avkastning?
Jag undrar också hur du ser på att betala ett kvartals ISK-skatt för att få 8 dagar på börsen?
Hej: Ja fram till i år har det varit en sanning att utdelningarna brukar stiga sakta men säkert med några procent om året medan aktiekurserna svänger betydligt mer. Men i år har det snarare varit tvärt om med större svängning i utdelningarna än börskurserna.
Hur menar du med ett kvartals skatt för 8 dagar på börsen? Om du menar att du ska sälja 8 dagar in i kvartalet hade jag hellre sålt 9 dagar tidigare.
Dags att uppdatera cirkeldiagrammet med era innehav inför nya året?
Sorry jag glömde att du fick in utdelningen på ISK, jag tänkte att de landade utanför. Hur funkar det skattemässigt när man får in en utdelning så här sent? Påverkar ej skatteunderlaget?
Värdet på aktien sjunker med utdelningen. Så normalt så ska inte inte skatten i ISK och KF påverkas.
Dock har Klövern pref en kul variant där utdelningen skiljs av precis innan alla fyra kvartalsskiften vilket gör att värdet får ner med en dryg procent just vid avstämningen. Sen kommer utdelningen några dagar in på nya kvartalet men räknas då inte som en insättning.
Ska fixa uppdaterat cirkeldiagram till årsskiftet!