7 Feb, 2020

Årlig utdelningstillväxt

Återigen ett inlägg om utdelning och utdelningstillväxt. Dåligt fantasi kanske ni tänker, men jag får skylla på årstiden. Det är ju stort fokus på utdelningar just dessa veckor.

Som en liten uppföljning på mitt mål om 3% organisk utdelningstillväxt på aktiedelen av vår portfölj tänkte jag kommentera en fallgrop som jag tycker finns i de siffror som publicerats i dagarna där man tittat på utdelningstillväxten historiskt och även på OMXS30 bolagen som gett besked hittills i år. Denna bild publicerade tex Avanza idag på Twitter och man skrev då att den genomsnittliga utdelningstillväxten var 6,9%, nu har jag inte kontrollräknat men det känns ju absolut rimligt med stöd av bilden nedan. Det kan då vara lätt att tänka att om vi har alla bolag i portföljen likaviktat så kommer vår totala utdelning i kronor stiga med 6,9% om året. Portföljens löneförhöjning som det populärt brukar kallas.

Jag hävdar däremot att det är ganska svårt att få 6,9% utdelningstillväxt i kombination med en portfölj med en direktavkastning på runt 3,5-4%, dvs där snittet för storbolagen brukar ligga. Hur går det ihop. Om nu bolagen delar ut 3,5% i snitt och höjer utdelningen med 6,9% i snitt?

Jo hade man haft en likaviktad portfölj med alla OMXS30 bolag så hade inte utdelningen i kronor varit likaviktad. Och över tid kan vi vara ganska säkra på att de bolag som höjer utdelningen med över 10% om året är bolag som har en låg direktavkastning. Medan bolag som tvingas sänka eller ligga kvar på samma nivå som förra året är bolag med högre direktavkastning. Dvs förra årets utdelning i kronor för portföljen som helhet hade utgjorts till mycket större del av Nordea, Swedbank, Handelsbanken, H&M, Telia (dvs bolag långt till höger på bilden) då dessa hade en direktavkastning på över 5% förra året jämfört med Ericsson, Getinge och SCA (dvs bolag långt till vänster på bilden) då dessa alla hade en direktavkastning på under 2%.

Tänk en portfölj som ser ut så här:

Du har en likaviktad portfölj värd 1 miljon kronor där varje bolag står för 20%. Förhållandet mellan direktavkastning och utdelningstillväxt är rimliga om vi tittar på en bred portfölj med bolag i olika branscher. Direktavkastningen för portföljen som helhet är 4% och räknar man bara ett snitt på utdelningstillväxten så är den 7%. Men vår totala utdelning i kronor till portföljen stiger bara med 4,2%, från 40 000 kr till 41 660. Och det är ju denna siffra som är intressant om vi ska leva på portföljens utdelning och maten och hyran stiger i pris med 2% om året.

Att bara köpa växande bolag med 1-2% direktavkastning hade så klart gjort att man kunde räkna med en fin utdelningstillväxt. Men för den som vill leva på utdelningen krävs då ett väldigt stort kapital. Så jag vidhåller att 4% direktavkastning och 3% utdelningstillväxt är en bra och rimlig målsättning som gör att du kan ta ut 4% av portföljens värde årligen och räkna med att utdelningen över tid stiger lite snabbare än inflationen. Men att räkna med 5-10% utdelningstillväxt i kronor för portföljen som helhet är svårt. Även om dina bolag skulle höja med den siffran i genomsnitt.  

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.