Återinvesterade utdelningar
Idag fick jag precis som många andra sparare lite utdelningar. I mitt fall lite drygt 20 000 kr. Flera D-aktier och Castellum sammanfaller nu med utdelningen kvartalsvis vilket gör det här till en återkommande grej vid varje kvartalsskifte. Kanske hade vi som återinvesterade idag lite kortsiktig tur, i alla fall de som lyckades hålla sig och köpte lite senare på dagen, då börsen efter två starka dagar fallit tillbaka en del under dagen idag. Men på lång sikt spelar det så klart mindre roll om man köper 1-4% högre eller lägre. I fallet Castellum som gått ner 8% hittills idag i skrivande stund kan man ändå säga att det gör viss skillnad för totalavkastningen även på längre sikt.
Jag har den senaste veckan funderat en del på hur jag ska återinvestera de utdelningar som jag visste skulle komma idag. Ena dagen har jag tänkt att jag inte vill sitta och grubbla för mycket på den här typen av frågor vilket talat för att jag borde spridit inköpen ganska brett. Kanske till och med börja bygga position i någon ny bred och utdelande fond. Då jag bara har fonder utan utdelning med fokus på andra länder än Sverige.
Andra dagar har jag tänkt att den här nedgången i fastighetsbolagen som vi sett i år måste vara överdriven och att det är den här typen av situationer man kommer höra intervjuer om i framtiden där någon får det att låta självklart att det var tidernas läge när man kunde köpa bolag med stabila hyresgäster och avtal där de kan höja hyran med inflationen till ett pris motsvarande 25-50% av substansvärdet.
För att inte tala om D-aktier med 10-12% utdelning som jag fortfarande ser det som osannolikt att de ställer in utdelningen på. (I fallet SBB så kostar D-aktiens utdelning bolaget 388 miljoner och deras egna uppdaterade prognoser talar för att kassaflöde på ungefär 10 gånger så mycket pengar under nästa år. Men visst alla blankare håller nog inte med om dessa prognoser så den som lever får se.) En inflation på mer normal nivå och en ränta som stabiliserar sig på dagens nivå eller lite högre borde innebära att jag förutom utdelningen på 12% borde få en rejäl uppsida i kursen. Något jag tidigare bloggat om.
Nåväl till saken. Idag köpte jag följande aktier.
Castellum - Ett bolag jag inte köpt på ett bra tag men som jag till dagens värdering förtjänar att få ta del av i alla fall sin egen utdelning. Jag tog fasta på vad VD Rutger sa när han var med i Sparpodden för ett par veckor sedan om att bolaget inte planerar för några återköp trots den stora rabatten utan att det blir upp till oss ägare att använda utdelningen till det. 50 nya aktier blev det vilket gör att totalen nu är 2 400 aktier. Aktierna kostade 500 kr mindre än vad samma köp hade kostat igår eftermiddag.
Diös - Bolaget som inte ingick i portföljen vid årsskiftet och som jag tänkte att jag skulle börja köpa under 2022 för att sprida riskerna lite från mitt större innehav i branschkollegan Castellum. Fokuset på norra Sverige talar för, den något lägre substansrabatten jämfört med andra fastighetsbolag och den stora andelen rörlig ränta talar emot. Fortfarande ett väldigt litet innehav som behöver komma upp för att tillföra något i portföljen. Jag krigar på och har nu 510 aktier som alltså alla köpts under det här året bara genom andra bolags utdelningar.
Investor B - Kommentarer överflödiga. Jag landade i att sprida inköpen och då ska portföljens största innehav Investor ha sitt. 8 835 aktier innebär att det är en bit kvar til långsiktiga målet 10 000 aktier. Hinner jag först till 10 000 aktier eller Investors kurs till 250 kr? Och är tiden då man kunde växla mellan Investor A och B och få 1% fler aktier helt gratis några gånger om året för evigt över? Få 2-3 kr mellan per aktie 2-3 gånger om året skulle vara ett trevligt extraknäck med 10 000 aktier. Ett tag var skillnaden 20 kr men nu runt 10 kr, så hoppet lever.
Sagax D - Litet köp men ett litet innehav som behöver komma upp precis som Diös. 8,5% DA i en D-aktie är inget man höjer på ögonbrynen för längre. Men många säger ju att Sagax och David Mindus är i en klass för sig så jag får väl ge bolaget chansen i alla fall jobba vidare med sin egen blygsamma utdelning. 2 100 aktier är portföljen nu uppe i. Det vill säga runt en tusenlapp per kvartal i utdelning, vilket är ganska lagom att återinvestera till vettigt courtage.
SBB D - Ska den kvartalsvisa utdelningen bli större redan nästa kvartal enligt den så berömda ränta på räntan finns inget effektivare sätt än att köpa SBB D till 12%. Varje kvartal där pengar kan återinvesteras till över 10% DA får anses vara en gåva från aktieguden. Taktiken funkar så klart bara så länge de delar ut enligt plan. Frågan är vad jag gör om kursen ligger kvar på den här nivån eller lägre även nästa kvartal, för då går jag igenom målet 25 000 aktier. Dit det nu bara saknas 225 aktier.
Så sammanfattningsvis blev det ju som ni ser rätt stort fokus på fastigheter och D-aktier även om Investor fick en liten del av kakan. Det kommer mer utdelningar under hösten och jag har inte släppt tanken helt på att ta in någon utdelande Sverigefond, mest för att slippa sitta och fundera riktigt lika mycket på risken att Castellum inte höjer utdelningen, hur räntan slår mot Diös och om Ilija blåst mig med sina prognoser för 2023. Fast det är ju rätt kul att fundera på dessa frågor också måste jag erkänna.