29 Jun, 2022

Överskatta inte återköp

Idag gick H&M ut med att de påbörjar det återköp som det togs beslut om på årsstämman där aktier för 3 miljarder ska köpas för att sedan makuleras. Jag såg att många var väldigt positiva till det, medan jag själv la större vikt vid att resultatet i dagens kvartalsrapport var oväntat bra. Återköp av den egna aktier är som bekant ett alternativ till utdelning där bolaget köper den egna aktien och att framtida vinster därmed kan delas upp på färre aktier. Du som ägare kommer alltså äga en större andel av bolaget när en del aktier i framtiden försvunnit. Så långt allt glasklart.

Men jag tycker ibland det finns en övertro på det här med återköp. Som i fallet med H&M låter ju 3 miljarder i återköp rätt mäktigt. På dagens kurs motsvarar det att 24 miljoner aktier försvinner och även det låter ju kanske mycket. Men det ska sättas i relation till att bolagets totala antalet aktier som uppgår till 1 655 072 000 aktier. Det är alltså ungefär 1,4% av aktierna som återköps om kursen håller sig på dagens nivå. För familjen Persson som äger runt 50% av bolaget gör det så klart viss skillnad om någon procent av den andra halvan försvinner varje år, men för oss småägare så skulle jag säga att 1,4% färre aktier som ska dela på nästa års vinst varken gör till eller från. Jag som äger 1 900 aktier skulle alltså öka min ägarandel i bolaget på samma sätt genom att köpa ungefär 27 nya aktier, en affär på runt 3 300 kr. Vilket kan sättas i relation till att jag de senaste åren fått över 12 000 kr om året i utdelning, som jag om jag velat kunnat köpa fler aktier för. Det vill säga det är inget magiskt med återköpen som du inte själv kan uppnå.

Nu kommer ju återköpen på toppen av utdelningen och det är i alla fall ett bättre läge av H&M att köpa tillbaka egna aktier nu på kurs 125 kr än på kurs 200 kr för ett år sedan. Så helt meningslöst är det så klart inte. Kan de dela ut motsvarande 5% av aktiens pris varje år och utöver det återköpa 1-2% av aktierna bör totaltavkastningen bli bra på sikt. Det krävs dock att de trummar på med återköp på 1-2% av aktierna varje år minst 5 år i rad för att jag tycker det ska ge någon märkbar effekt på vinst per aktie. De kommande åren är det så klart mycket mer avgörande om bolaget gör 15 eller 25 miljarder om året i vinst än om vinsten ska delas upp på 1,655 eller 1,630 miljarder aktier.

Med detta sagt så finns det många exempel på bolag som varit uthålliga och konsekventa i sina återköp och då ger det stor effekt över tid. Ett sådant exempel är Swedish Match där antalet aktier har halverats sedan 2006 (om man räknar med den split som gjorts). Alternativet hade varit att istället dela ut mer pengar så hade den ägare som återinvesterat utdelningen istället haft dubbelt så många aktier idag och även då ägt lika stor andel av bolaget som nu. Ägarna hade då dessutom själva kunnat välja om de ville köpa fler aktier i just Swedish Match för utdelningen, eller köpa någon annan aktie eller köpa något annat. För oss svenska privatsparare så får utdelningen sällan någon skatteeffekt (med ISK/KF) och med lågt courtage funkar det lika bra att få en utdelning som du själv återinvesterar.

Ett bolag som jag tycker skulle var kul om de gjorde återköp nu var SBB. Där substansvärdet är 47 kr per aktie enligt senaste rapporten och aktien kostar 17 kr. Då hade det så klart varit en bra grej för ägarna om de kunde sälja hus för några miljarder till 0-10% rabatt jämfört med bokfört värde och för de pengarna köpa aktien till 65% rabatt jämfört med substansen. Men även här hade i så fall ett alternativ varit att sälja husen, betala av lite lån, skicka ut resten av pengarna som utdelning och låta ägarna välja om de vill köpa fler aktier för 17 kr styck.

Vad säger ni? Blir ni väldigt upphetsade av att 1-1,5% av aktierna i H&M är borta vid årsskiftet?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.