
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Concejo är ett investmentföretag som genom långsiktigt engagemang i mindre onoterade bolag verkar för tillväxt och värdeskapande. Bolaget investerar huvudsakligen inom industrisektorn.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Irisity verkar i en turbulent värld där övervakning har genomgått ett gigantiskt skifte från ifrågasatt integritetshot till självklar trygghetsfaktor.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Samhällsbyggnadsbolaget i Norden ABs (SBB) affärsidé bygger på att långsiktigt äga, förvalta och utveckla bostads- och samhällsfastigheter samt driva detaljplansprocesser för bostadsfastigheter. SBBs fastigheter återfinns i svenska och norska städer med underliggande tillväxt, generellt är fastigheterna belägna i när anslutning till ortens centrum med goda kommunikationer.

Irisity är ett världsledande mjukvaruföretag inom teknologin för
intelligenta kameralösningar. Med hjälp av proaktivt arbetande och
självlärande algoritmer skapar Irisity kameralösningar som är
speciellt anpassade för en mängd applikationsområden i samhället
såsom skolgårdar, nattlig övervakning av äldre i hemmet och
bevakning av olika typer av skyddsområden. Irisity erbjuder sina
kunder en kostnadseffektiv, prediktiv bevakningslösning med hög
precision. Bevakningen sker i realtid vilket minskar responstiden
samt ökar möjligheterna att agera prediktivt. Irisitys huvudkontor
ligger i Göteborg.

Fastpartner (tidigare “Fastighetspartner”) är ett svenskt fastighetsbolag
som utvecklar och förvaltar kommersiella fastigheter. Hyresgästerna
består av allt från nystartade bolag till ledande industribolag och
samhällsbolag. Majoriteten av hyresintäkterna kommer från
Stockholmsområdet men övrigt fastighetsbestånd är spritt över
Sveriges storstadsområden och expansiva orter. VD och storägare
i Fastpartner är Sven-Olof Johansson med lång erfarenhet inom
finans- och fastighetsbranschen.
SBB fokuserar främst på fastigheter inom två segment: bostäder
och samhällsfastigheter. Portföljen innehåller även till viss del
andra typer av fastigheter där avsikten primärt är att driva detaljplan
för att utveckla bostadsfastigheter. Strategin är att delar av
fastighetsbeståndet ska bestå av kassaflödesfastigheter med
identifierad utvecklingspotential. Bolaget förvärvar aldrig råmark,
utan utvecklar enbart detaljplan på kassaflödesgenererande fastigheter.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett svenskt fastighetsbolag med opportunistiskt nisch
som möjliggör slagkraftiga förvärv med fria mandat. Med fokus på
investeringen verkar Nyfosa för att bygga ett hållbart kassaflöde
och addera värde till fastighetsportföljen. Nyfosas
fastighetsbeståndet är belägna i tillväxtkommuner i Sverige och
Finland.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energy är en internationell producent inom gas- och
oljesektorn vars inriktning är att köpa och utveckla tidigare
upptäckta men tidigare underpresterande kolvätetillgångar samt
genomföra egen prospektering. Utvinningstekniken bygger på
moderna ingenjörskonst under samlingsbegreppet
Enhanced Oil Recovery. Maha Energy är verksamma i Brasilien, USA
och Oman.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för
störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av
ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives
patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent
utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.

För några veckor sen skrev jag ett inlägg om hur man kunde använda en buffert på sparkonto till att minska behovet av ta ut pengar ur portföljen vid större börsnedgångar. Inlägget blev ovanligt populärt med många läsare och kommentarer. Så jag tänkte följa upp med ett liknande inlägg, dock med mycket mindre omfattande uträkning än senast.
Något som har slagit mig de senaste året är att flera av de jag träffat som slutat jobba vid en ålder mellan 40 och 50 precis som mig räknade med att börja leva på portföljen rätt snart efter sista arbetsdagen. Ofta använde man portföljens utdelning eller någon typ av 4%-regel för att se att man hade råd att sluta jobba. Men det verkar rätt vanligt att man skjuter upp uttagen eller i alla fall plockar ut mycket mindre än de tänkta 4% per år under de första åren utanför arbetslivet.
Orsakerna kan vara flera men följande är sånt jag kommer på spontant att jag hört exempel på:
- Att det går åt lite mindre pengar de första åren än det man tagit höjd för.
- Att man hittade något roligt extraknäck som drar in några tusenlappar i månaden.
- Att gamla jobbet ringde om behövde ens hjälp och plötsligt var lönen tredubblad om man kunde konsulta några timmar i månaden.
- Att man tröttnade lite på att inte jobba och hoppade in på ett tillfälligt jobb några månader.
- Att man flyttade till ett mindre centralt läge när man inte längre behövde jobba vilket frigjorde pengar man inte räknat in i 4% regeln.
- Att man har en partner som också hade tänkt sluta jobba inom kort men som inte riktigt känner sig redo att ta steget vilket drar in pengar till hushållet.
Notera att detta alltså inte är några teoretiska fantasier utan samtliga exempel ovan är från verkligheten och baserat på 4-5 personer jag känner/känner till. Nu har jag inte pratat om detta med några som är 50 och slutade jobba för 10 år sen, så mina erfarenheter är mest baserat på hur många verkar agera de 1-4 första åren utanför ordinarie arbetslivet. Jag ingår själv i högsta grad i flera av punkterna ovan, vilket innebär att jag 2,5 år efter min sista arbetsdag har plockat ut exakt 0 kr i portföljen såhär långt.
Man skulle kunna beskriva det som att FIRE-livet verkar komma lite gradvis för många. I teorin tänker man ofta något i stil med att man först jobbar 15 år och sen från en dag till en annan börjar leva på kapitalet som ska räcka de kommande 40 åren. I verkligheten verkar det många gånger vara en betydligt mycket mer glidande övergång som ser ut som något i stil med.
Fas 1 - Jobba hårt och spara 60-80% av lönen.
Fas 2 - Sluta jobba heltid men dra in 20-40% av den tidigare nettolönen. Eftersom dessa pengar motsvarar det man tidigare levde på gör man varken insättninger eller uttag ur portföljen. Portföljen får ligga orörd under dessa år.
Fas 3 - Jobba ännu mindre men dra in 5-10% av den tidigare nettolönen vilket minskar uttagen ur portföjen. För en som tidigare haft en hög sparkvot och fortfarande har låga kostnader kan 10% av gamla nettolönen motsvara att man bara behöver ta ut 2-3% av portföljen årligen istället för planerade 4%.
Fas 4 - Helt gå över till en uttagsfas, med en portfölj som nu är bra mycket större än när man gick från Fas 1 till Fas 2.
Det blir någon form av mild variant av "one more year syndrome". Man vågar ta steget och kliva ur ekorrhjulet med heltidsjobb men skjuter gärna upp uttagsfasen lite.
Som ett väldigt enkelt exempel på vad det skulle kunna motsvara i säkerhetsmarginal så gjorde jag tabellen nedan. Den tar inte alls hänsyn till börsen svängningar och inflation utgår bara ifrån att en person (eller ett par) som tänker sluta jobba vid 10 miljoner och därefter ta ut 4% om året. De 5 första åren så kommer det in lite pengar vid sidan om portföljen, aldrig så mycket att man kan spara nya pengar bara så man kan minska uttaget. De två första åren tar man inte ut några pengar alls, sen ökar uttagen successivt från år 3-5 innan man år 6 helt lever på portföljen. Det betyder då att man från år 6 och resten av livet kan ta ut 15-20% mer varje månad än om man hade börjat plocka ut pengar ur portföljen år 1.
Vi befinner oss nu i början av steg 2. Vi har inget nytt månadssparande in i portföljen men får lite pengar över varje månad som bygger buffert, och under mars och april kunde vi få loss en del pengar att stoppa in på börsen när det rasade som värst. Jag hade inga problem med att våga ta steget och säga upp mig och avbryta ett månadssparande på minst 20 000 kr i månaden. Men tror det kommer bli svårare mentalt att våga ta steget att verkligen plocka ut pengar ur portföljen.
Tack för ännu ett bra inlägg! Följer din blogg med stort intresse. Keep it up!
Hej!
Intressant. Ska bli riktigt spännande att se när du faktiskt börjar plocka ur portföljen. Jag tror det kommer dröja många år faktiskt :)
www.pappabetalar2018.blogspot.se
Sorken: Kul att höra!
Pappa Betalar: Ja en del talar för att vi och fler FIRE-människor med oss kommer spara hela livet och dö med 50 miljoner i portföljen. Ska verkligen försöka undvika det, men risken finns helt klart!
Jag har för mig att din fru jobbar 50 %. Hur länge tror du det dröjer innan hon säger upp sig helt?
Hur har det gått med dina studier i spanska förresten?
Jag tror min fru kommer jobba 40-60% hela 2021. Men hon får så klart sluta jobba direkt om hon skulle vilja. "Dealen" från början var att hon skulle jobba ett år längre än mig så det är uppfyllt för länge sen. Jag skulle dessutom gissa på att jag kommer jobba lite precis som nu med fria och roliga saker även 2021. En grov och tidig gissning är att jag borde kunna tjäna 10.000 i månaden efter skatt 2021. Så allt talar för att vi drar in kanske 30.000 i månaden i löner efter skatt 2021 och inte behöver ta ut något ur portföljen under nästa år.
Spanskan går jättedåligt. Tyckte det var svårt och fick ingen bra struktur. Dessutom är planerna på att bo några månader om året i Spanien uppskjutna på obestämd tid. Vi har landat i att det är bättre att hitta hur och var vi vill bo i Sverige först (och då tillåta oss att boendet i Sverige får kosta lite mer). Sen kan det så klart bli längre vistelse i annat land okt-dec även inom något år, men vi kommer troligtvis inte köpa något eget och välja just Spanien som fast höst/vinterbas de närmaste 5 åren. Vilket har gjort att motivationen minskat.
Spännande inlägg! I ditt fall Mi30 så har du ju in tagit ut ngt på 2.5 år (tvärt om sparat vidare, eller hur?)och det låter som att du inte kommer att behöva ta ut på minst 1.5 år till. Det hade du förmodligen inte vågat hoppas på eller hur?
Är en enorm skillnad tycker jag mellan att känna att man måste/behöver jobba och att ta ett jobb/uppdrag fast man inte är tvungen. Jag är ju på ett tillfälligt uppdrag och känslan att veta att jag då det slutar kan jag göra vad jag vill är härligt.
Ja vi har kunnat spara vidare lite nya pengar även under dessa 2,5 år, men småpengar jämfört med när vi hade två heltidslöner så klart. Däremot är det ju mer och mer pengar när utdelningarna återinvesteras och fonderna får jobba ifred.
Det har överträffat mina vildaste förhoppningar och att det dessutom ser ut att kunna fortsätta på samma sätt 1,5 år till.
Ja förstår att det är stor skillnad i känsla när man har ett större uppdrag som dig men vet att det är en begränsad period och att man egentligen hade råd att sluta imorgon. Jag tycker samma sak gäller mitt "jobbande" på 10-20%, hade jag behövt varje krona hade det känts helt annorlunda än nu då jag har råd och tacka nej och varje extra krona blir en ren bonus.