23 Jul, 2020

Avstämning familjen Perssons utköp av H&M

I maj 2018 gjorde jag en uträkning på hur lång tid det skulle ta för familjen Persson att köpa upp alla aktier i H&M om de återinvesterade hela utdelningen och kursen och utdelning låg kvar på samma nivå som då. Förutsättningarna var att det totalt finns 1 655 miljoner aktier i H&M och att övrig familj (främst Stefan Perssons syster Lothie Tham) äger drygt 100 miljoner aktier vilket gör att Stefan Persson med barn behöver äga cirka 1,5 miljarder aktier för att ha köpt upp hela bolaget.

I praktiken blir det ju vid något läge så att man får köpa de sista procenten i en klump, men pengarna ska oavsett det fram så jag tycker uträkningen som helhet ändå fungerar. Nu vet vi fortfarande inte om de har planer på att köpa ut H&M från börsen, senast det ryktades om det på riktigt var just 2018 när jag skrev det första inlägget. Men då de löpande fortsätter köpa aktier flera gånger om året tycker jag en årlig uppdatering av status kan vara intressant.

Då 2018 när jag skrev första inlägget, och ryktena kring utköp florerade, hade Stefan Persson via Ramsury Invest 718 miljoner aktier. Jag räknade då ut att 2029 skulle de köpt upp hela bolaget bara genom att återinvestera sin utdelning om kurs och utdelning låg fast på 140 kr resp 9,75 kr. Nu två år senare är kursen på ganska precis samma nivå, men som bekant slopades årets utdelning helt vilket borde sätta käppar i hjulet för planen. Trots det har familjen köpt 11 miljoner aktier hittills under 2020, vilket kostat ungefär 1,6 miljarder.

Såhär har köpen sett ut per månad de senaste åren. Räknat i antalet aktier alltså (vill ni ha summan kan ni ta gånger ungefär 150 i snitt).

Som ni ser gick tempot ner lite under 2019. Nu har ju bara halva 2020 gått så det är för tidigt att säga något om helåret, men hittills i år köps det på i helt ok fart. Värt att notera är att köpen i början av 2020 skedde till kurs runt 200 kr vilket gjorde att de köpen blev betydligt dyrare än vad jag räknat med i mitt exempel på 140 kr som fast kurs under alla år. Frågan är också om de kan fortsätta köpa under resten av året när det inte blev någon utdelning i H&M i år. De har fastigheter och andra investeringar som ger löpande kassaflöde eller kan säljas för att frigöra kapital. Samt att de givetvis har möjlighet att ta lån för att köpa aktier. Men utdelningen från H&M måste normalt sett stå för absolut största tillflödet av nytt kapital som kan användas för nya aktieköp.

Hur ligger de då till mot den planen jag gjorde 2018 som visade att hela H&M skulle vara borta från börsen runt 2029? 

Som ni ser köpte man 28 miljoner fler aktier än jag räknade med under 2018. För att sen tappa ungefär lika mycket mot "planen" 2019. Det handlar alltså om runt 8 miljader i utdelning som jag räknat med som inte blev av i år. Totalt sett taktar man ändå helt ok och det fattas bara 10 miljoner aktier för att ligga i fas i slutet av 2020. Jag tycker därmed fortfarande det känns rimligt att hela bolaget skulle vara i familjens ägo inom 10-15 år förutsatt att de kan börja dela ut pengar igen 2021. 

Värt att poängtera är ju att jag egentligen inte har någon aning om att planen är att köpa ut H&M från börsen. Familjen Persson kanske bara tycker H&M är den bästa placeringen de kan göra med de pengar som de har tillgängliga just nu. Så att det snarast ska se som en finansiell placering än att öka ägandet i procent. I så fall kanske de helt plötsligt slutar köpa fler aktier när man inte tycker läget är lika bra längre. Då man äger röststarka A-aktier så har man redan idag 75% av rösterna i bolaget, så inget av de senaste årens köp har behövts för att stärka makten.

Vad tror ni? Finns H&M på börsen år 2030?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.