6 Jul, 2020

Både ISK och KF?

När jag började spara lite mer seriöst var inte ISK uppfunnet så kapitalförsäkring (KF) blev det naturliga valet när jag skulle flytta mina pengar från en aktie- och fonddepå för att slippa 30% skatt på vinsten. När sen ISK kom så startade jag även ett sånt konto och efter några år med dubbla konton så blev det så att jag hade alla aktier i KF och alla fonder i ISK. Min fru hade när vi slog ihop våra ekonomier för ett par år sen alla sina pengar i ISK men hon startade då en KF där nyinsättningarna främst skett sen dess. 

De flesta känner till att KF är att föredra för utländska aktier med utdelning då man får hjälp med att få tillbaka den utländska källskatten. Men utöver det brukar rådet vara att det inte spelar någon roll om man väljer KF eller ISK, så länge man säkerställt att det inte är några avgifter i KF. Nätmäklarna Avanza och Nordnet, men även flera av de större/äldre bankerna, har helt gratis KF. Dvs man betalar ingen avgift till banken för att ha själva kontot, sen betalar man courtage och fondavgifter på samma sätt som i ett ISK.

På totalen innebär det att vi har ungefär 60% av våra pengar på KF och 40% på ISK. Det är ingen direkt tanke med fördelningen utan den har uppstått lite av en slump. Däremot har vi tänkt att det kan vara bra att ha båda typerna av konton då det är lite olika regler för ISK och KF om man flyttar utomlands till den grad att man blir skattskyldig i det andra landet. Att flytta pengar mellan konton är inget jätteproblem om man till exempel vid flytt utomlands bara skulle vilja ha en kontottyp, men det kan bli lite extra skatt och courtage då även insättningar beskattas.

Den största fördelen jag ser just nu med att ha båda typerna av konton är att man betalar skatten på lite olika sätt och vid olika tillfällen.

I KF betalar man skatten en gång i kvartalet direkt inne på kontot. Skatten för ISK kommer istället tillsammans med deklarationen året efter. Så länge man jobbar och har en lön och inte jättestort kapital så blir inte effekten av ISK på den totala deklarationen så stor. Men om man helt slutat jobba och lever på ett kapital på låt säga 10 miljoner innebär ändå 0,5% i skatt att 50 000 kr ska betalas vid ett enskilt tillfälle. Troligtvis har man koll på siffrorna och klarar av att planera sina utgifter om man sparat ihop 10 miljoner och bestämt sig för att sluta jobba, men det är ändå ett betydande belopp om det ska betalas ut vid ett tillfälle.

Då föredrar jag personligen att som vi betala några tusenlappar direkt inne på respektive KF varje kvartal och sen ha del som kommer på vanliga deklarationen. Där blir ISK-skatten en del av inkomst av tjänst, ränteavdrag på bolån etc och märks inte på samma sätt som om man skulle punga ut med 50 000 kr på ett bräde. Nu när jag i fredags fick utdelning från Klövern pref låter jag den bara ligga kvar på kontot då det snart är dags för KF-skatt, sen har jag även kredit på kontot så det är inte hela världen om det vid något tillfälle kommer lite under noll i saldo. Så får kommande utdelning i så fall täcka upp för detta.

Så dagens tips blir att ha både ett ISK och en kapitalförsäkring med lite utdelningsaktier som delar ut löpande under året och kredit på kapitalförsäkringen. Eller så får man helt enkelt ha lite mer struktur och stoppa undan pengar löpande för skatten som kommer som en klump en gång om året om man väljer att bara ha ISK.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.