
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
SpectrumOne är en pionjär inom förädlad sms- och onlinemarknadsföring som skapar bättre kundrelationer. Med sofistikerade marknadsföringslösningar genererar SpectrumOne, ökad lojalitet och värdefulla insikter om kundpreferenser åt sina samarbetspartners.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Concejo är ett investmentföretag som genom långsiktigt engagemang i mindre onoterade bolag verkar för tillväxt och värdeskapande. Bolaget investerar huvudsakligen inom industrisektorn. - Se fullbevakad bolagspresentation
Electra utvecklar, äger och driver IT-intensiva och kostnadseffektiva koncept inom varuförsörjning, distribution, IT och detaljhandel i Norden. De erbjuder kundanpassade lösningar och färdiga koncept som skapar förutsättning för lönsamhet i både egen och kundernas värdekedja.
Electra är organiserat i två affärsområden – Electra Retail och Electra Logistik & IT. Konkurrensen inom varje affärsområde är stor, men de båda affärsområdena har också många beröringspunkter på kund- och leverantörssidan som tillsammans gynnar bolaget och dess kunder...

Jag fick en fråga/kommentar som löd ungefär:
"Jag är en kille på 40 år som är väldigt sugen på att bygga upp en passiv inkomst. Idag kör jag eget AB som konsult vilket jag tjänar bra med pengar på. Jag fakturerar runt 1 000 kr timmen och sällan under 45 timmar i veckan. Tar ut lön och utdelning varje år men gör inte av med så mycket pengar så att tjäna mer här och nu känns inte så motiverande. Verksamheten är däremot tyvärr helt beroende av mig och min tid och jag har har väldigt svårt att anställa någon för att få bättre snurr på verksamheten och mindre beroende av att jag ska vara på plats och jobba hela tiden. Jag funderar nu på starta ett företag inom en annan bransch där jag lättare kan hitta upplägg med anställda som frikopplar inkomsten från min egen arbetstid. Jag har förstått att den som byter tid mot pengar aldrig kan bli fri, och friheten lockar mig."
Det är så klart helt omöjligt att ge råd om huruvida han ska starta ett företag i en annan bransch eller inte. Men är det passiv inkomst han är ute efter tror jag han går lite över ån efter vatten genom att anställa personer i ett eget AB. Jag tror sällan det blir så passivt som man tänker sig. Vill man verkligen ha passiva inkomster och frihet är det få saker som slår börsen.
Nu vet jag inte hur länge han fakturerat 1-2 miljoner om året, men även om den inkomsten är helt beroende av hans egen tid skulle jag säga att det är en utmärkt grund för att bygga upp en passiv inkomst. Helt enkelt genom att investera överskottet här och nu på börsen för att sen få avkastning på pengarna i framtiden. 100 000 kr extra är kanske inte så motiverande att tjäna om man redan har pengar så man klarar sig här och nu. Men om man istället tänker att dessa 100 000 kr kan bli 4 000 kr om året (försiktigt räknat) för resten av livet så går det faktiskt att direkt översätta aktiv inkomst idag till passiv inkomst i framtiden.
Så mitt "råd" när jag svarade på mailet och sa att jag inte kunde gå några råd på detaljnivå blev ändå att utnyttja det fina läget med hög inkomst i kombination med låga kostnader här och nu till att bygga en pengamaskin. Och för det behöver man inte starta eget och börja anställa personer som ska gå till jobbet och dra in pengar åt dig. Som innehavare av en vanlig indexfond har du några 100 000 anställda som går till jobbet varje morgon. Och när de är sjuka och inte kan jobba så ringer de inte dig utan sin närmaste chef.
"Som innehavare av en vanlig indexfond har du några 100 000 anställda som går till jobbet varje morgon."
Haha, bra uttryckt! Och med en kombination av en global bredd med några olika indexfonder, en buffert och långsiktig privatekonomisk planering, på säg tio år, bör man vara hemma. Keep it simple!
Du skriver inget om pengamaskinen ska ligga i ett eget bolag, samma AB, eller skattat privat, eller kombinerat.
Det här kanske låter lite elakt men jag blir alltid förvånad när folk som är tydligen rätt smarta/duktiga och tex har ett bolag som drar in 2 miljoner om året verkar inte kunna klura ut själv att det är bara investerar överskottet (som är antagligen ganska stort) i tex fonder. Verkar jättekonstigt tycker jag. Det är ju egentligen inte rocket science
Kan inte annat än hålla med! och med en så bra verksamhet i bolaget går det ju att spara en hel del. Kul kommentar att det är 100 000 tals anställda som jobbar åt en om man äger fonder... Kunde inte låta bli att kika på volvo (ett ganska stor innehav för mig). Skulle jag bara äga volvo (eller det skulle råka var så att Volvo är ungefär som snittföretaget!) så har jag mer än 3 personer som jobbar för fullt åt mig :)
L: Nej det blir lite många om och men när man inte känner till hela bilden. Men av det lilla vi vet låter det ju smart att behålla pengarna i AB och investera där och sen plocka ut de i en lagom takt.
N: Alla är inte insatta i aktiemarknaden utan tänker att det är svårt eller väldigt hög risk. Eller så tänkte han kanske att han ville ha en högre passiv inkomst än en indexfond kan erbjuda. Får man till det med ett företag med 2-3 anställda kan det så klart ge mycket högre utväxling än en passiv portfölj på börsen.
Kermit: Ja det där är en kul övning. Gjorde den på hela portföljen för många år sedan. Hade en del Securitas då. Var en guldgruva för att få många anställda.
Har haft turen och skickligheten att lösa ett liknande upplägg som frågeställaren. Kombinationen av att fakturera många timmar, till någorlunda pris, med låga omkostnader är väldigt bra.
Hur man ska göra med pengarna beror på hur stora utgifter man tänker sig privat. Metoderna nedan är inte realistiska för att t.ex. finansiera en stor renovering.
Det billigaste sättet att ta ut pengar som jag lyckats komma på är att göra utdelning enligt schablon, ta de utgifter som går i bolaget och betala ut 60k i lön på hela året. Det ger drygt 200kSEK att leva på under ett år, till låg beskattning.
Ett annat alternativ är att lägga bolaget i träda. Om du inte är aktiv på 5 år i bolaget, undantaget utdelningar enligt schablon, kan du ta ut vinsten till 25% skatt.
Det som de flesta rekommenderar är att först ta ut lön upp till brytgränsen för statlig skatt. Har dock inte sett några argument som övertygat mig. Att låsa in pengarna i decennier med staten som förvaltare lockar inte mig. Förvaltar dem hellre själv och ser hela maskinen som mitt egna pensionssystem.
Vad gäller hur man ska investera pengarna i bolag har jag sett olika förslag. Bland annat att skapa en kapitalförsäkring, som vad jag förstår beskattas ungefär som ett ISK. Har inte gjort det själv av olika anledningar, utan istället köpt aktier på ett aktiekonto.
Angående vad man bör investera i har jag själv köpt in mig i lika delar i familjerna Wallenberg, Lundberg, Douglas, Stenbäck (Investor, Lundbergsföretagen, Latour, Kinnevik, Industrivärden).
Vore kul att höra andras funderingar.
Det med hur många anställda man har är ett kul nyckeltal även om det inte säger något direkt av värde.
Vill tipsa om att det är väldigt lätt att få fram med ett par klick med Excels inbyggda aktieinfo.