27 Mar, 2021

Bli inte fartblinda

Jag är medveten om att jag skrev nästan ett identiskt inlägg som det här för ungefär ett år sedan. Men då ämnet dyker upp med jämna mellanrum och jag då märker hur lätt det är att lura sig själv tar jag upp det igen.

Det handlar om att dras med i den allmänna börsyra som råder för närvarande, att vänja sig vid sin egen mängd pengar och att se vissa i omgivningen som har väldigt mycket mer pengar och sen tro att det är normalt. Men vi tar det punkt för punkt.

Med första punkten "att dras med i den allmänna börsyran" menar jag främst de historier man nås av antingen via sin omgivning eller sociala medier med personer som prickat rätt bolag de senaste två-tre åren och gjort 100% om året. Det har varit en tid när vissa populära placeringar som Tesla, Evolution Gaming eller Bitcoin har gått väldigt bra. Och det finns ett antal investerare/sparare/spekulanter/spelgalningar som lyckats pricka någon av dessa med en väldigt stor del av portföljen och därmed fått en helt otrolig avkastning. Många av dessa är duktiga på att berätta om sin framgång. Vilket gör att den egna portföljens uppgång på kanske 10% under 2020 och ytterligare 15% så här långt under 2021 som egentligen är väldigt bra känns helt värdelöst. Här har jag för egen del varit ganska bra på att stå emot även om så klart även jag påverkas ibland.

Med andra punkten "att vänja sig vid sin egen mängd pengar" menar jag samma fenomen som många upplever när de får löneförhöjning. Man tycker det känns som ett jättehög lön i två månader innan man vant sig. Eller hör att kollegan som gör samma jobb tjänar bättre, då känns det plötsligt som en värdelös lön. Samma fenomen tycker jag mig märka att många, inklusive mig själv, drabbas av vad gäller kapital. Man tycker 1 miljon är jättemycket pengar när man går igenom den första miljonen men vänjer sig snabbt. Jag upplevde personligen samma sak även när vi gemensamt gick igenom 10 miljoner, det kändes helt klart som en milstolpe några veckor innan det kändes som fullt normalt. En miljardär som helt plötsligt har 500 miljoner känner sig säkert fattig.

Den sista punkten "att se vissa i omgivningen som har väldigt mycket mer pengar och sen tro att det är normalt" hänger ihop med punkten ovan. Ni kanske just börjat spara och läsa min blogg och ser vårt kapital på 12-13 miljoner och tycker det känns mycket första gången men varje gång ni ser det känns det mer normalt. Jag ser personer på Twitter som är i min ålder och som via börsen byggt upp ett kapital på 100 miljoner och tänkte första gången jag såg det att det var sjukt mycket. Nu förvånas jag helt plötsligt inte längre.

Jag har flera gånger det senaste året blivit chockad när jag hört hur lite pengar en viss person har i kapital. Och det handlar om personer på alla ekonomiska nivåer.

- En släktning jag säkert skulle gissat hade i alla fall 1 miljon då jag vet att hon haft ok lön och haft ett månadssparande i många år som jag fick höra hade 150 000 kr ihopsparat totalt med buffert och fondportfölj.

- En kompis som köpte aktier i Kindred under våren förra året och som jag pratat om det med många gånger sedan dess i takt med att aktien gått väldigt bra. Han har varit väldigt engagerad och sagt att Kindred nu är hans största innehav och varit himla nöjd med sin tajming. Vi har aldrig pratat några summor men jag trodde nog han hade tjänat betydligt mer än mig på aktien (jag köpte det mesta långt innan botten förra våren till betydligt högre kurser och Kindred är ett innehav på runt 3% i portföljen. Jag ligger jag på ungefär +200 000 kr i aktien) och när han nu glatt berättat att han tjänat 35 000 kr på den lyckade aktieaffärer visste jag inte om han skojade eller var allvarlig.

- En annan person som jag var övertygad om hade 50 miljoner fick jag höra hade 10. För några år sedan hade jag nog tyckt 10 miljoner var mycket, men nu tycker jag snarast han är en bluff som utger sig för att vara rik och framgångsrik med en så fjuttig summa som 10 miljoner trots att han är klart äldre än mig.

Ovanstående punkter och liknande har jag alltså tänkt på regelbundet under en längre period. Igår fick det lite ny fart då jag såg följande på Twitter som gav en hel del diskussion och ringar på vattnet.

Jag känner inte Hannes men har sett honom i flödet till och från. Hade någon berättat att han varit på börsen sedan 2015, ändå verkar vara aktiv och intresserad, tjänar över snittet och frågat mig vad jag tror värdet på aktieportföljen varit så hade jag nog gissat på 3 miljoner. Men Hannes beskriver jättebra hur det hela hänger ihop så bara leta upp Tweeten från igår och följa tråden om ni är nyfikna.

Alexander Boman på Avanza följde upp det hela med att berätta hur läget såg ut för Avanzas kunder och att mediankunden på 30 år har 35 000 kr på Avanza (nu ger så klart inte kapitalet hos Avanza en komplett bild). Det är helt enkelt min gissning på 3 miljoner som är verklighetsfrånvänd. Inte Hannes som är fattig. Alexander delade sedan följande bilder gällande de yngre kunderna.

Att bli Miljonär innan 30 är helt enkelt inte det normala. Inte heller att få 50% avkastning om året i snitt under 10 år. Även om man kan tro det om man bara läser bloggar från de mest sparsamma och följer de placerare på Twitter som lyckats bäst.

Lyckas du spara 10% av lönen varje månad så kommer du säkert bli rikare än snittet (även om det känns som alla andra har en sparkvot på 50-70%). Och kan du bara få en avkastning som är i närheten av börsindex så blir det toppen (även om året där du får stryk av index känns piss och det känns som att du är ensam i ditt postnummer om att inte äga bitcoin).

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.