
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Samhällsbyggnadsbolaget i Norden ABs (SBB) affärsidé bygger på att långsiktigt äga, förvalta och utveckla bostads- och samhällsfastigheter samt driva detaljplansprocesser för bostadsfastigheter. SBBs fastigheter återfinns i svenska och norska städer med underliggande tillväxt, generellt är fastigheterna belägna i när anslutning till ortens centrum med goda kommunikationer.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Concejo är ett investmentföretag som genom långsiktigt engagemang i mindre onoterade bolag verkar för tillväxt och värdeskapande. Bolaget investerar huvudsakligen inom industrisektorn.

Irisity är ett världsledande mjukvaruföretag inom teknologin för
intelligenta kameralösningar. Med hjälp av proaktivt arbetande och
självlärande algoritmer skapar Irisity kameralösningar som är
speciellt anpassade för en mängd applikationsområden i samhället
såsom skolgårdar, nattlig övervakning av äldre i hemmet och
bevakning av olika typer av skyddsområden. Irisity erbjuder sina
kunder en kostnadseffektiv, prediktiv bevakningslösning med hög
precision. Bevakningen sker i realtid vilket minskar responstiden
samt ökar möjligheterna att agera prediktivt. Irisitys huvudkontor
ligger i Göteborg.

Fastpartner (tidigare “Fastighetspartner”) är ett svenskt fastighetsbolag
som utvecklar och förvaltar kommersiella fastigheter. Hyresgästerna
består av allt från nystartade bolag till ledande industribolag och
samhällsbolag. Majoriteten av hyresintäkterna kommer från
Stockholmsområdet men övrigt fastighetsbestånd är spritt över
Sveriges storstadsområden och expansiva orter. VD och storägare
i Fastpartner är Sven-Olof Johansson med lång erfarenhet inom
finans- och fastighetsbranschen.
SBB fokuserar främst på fastigheter inom två segment: bostäder
och samhällsfastigheter. Portföljen innehåller även till viss del
andra typer av fastigheter där avsikten primärt är att driva detaljplan
för att utveckla bostadsfastigheter. Strategin är att delar av
fastighetsbeståndet ska bestå av kassaflödesfastigheter med
identifierad utvecklingspotential. Bolaget förvärvar aldrig råmark,
utan utvecklar enbart detaljplan på kassaflödesgenererande fastigheter.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett svenskt fastighetsbolag med opportunistiskt nisch
som möjliggör slagkraftiga förvärv med fria mandat. Med fokus på
investeringen verkar Nyfosa för att bygga ett hållbart kassaflöde
och addera värde till fastighetsportföljen. Nyfosas
fastighetsbeståndet är belägna i tillväxtkommuner i Sverige och
Finland.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energy är en internationell producent inom gas- och
oljesektorn vars inriktning är att köpa och utveckla tidigare
upptäckta men tidigare underpresterande kolvätetillgångar samt
genomföra egen prospektering. Utvinningstekniken bygger på
moderna ingenjörskonst under samlingsbegreppet
Enhanced Oil Recovery. Maha Energy är verksamma i Brasilien, USA
och Oman.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för
störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av
ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives
patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent
utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.

Under 2020 satte jag av 10% av överskottet i min enskilda firma till mitt pensionssparande på ett IPS-konto hos Nordnet. Det blev en avsättning på runt 20 000 kr. Tanken är som jag skrivit tidigare att jag vet att jag kommer få låg pension eftersom jag slutade jobba heltid som anställd runt 30 år tidigare än normal pensionsålder och att det skulle kunna finnas ett behov av att visa upp en mer normal pension under några år i framtiden. Jag tror även att pengar som jag fritt kan förvalta på aktiemarknaden kommer utvecklas avsevärt bättre än den allmänna pensionen där bara en mindre del i form av PPM kan investeras på börsen, det gör att jag inte bryr mig så mycket om att avsättningen till IPS minskar insättningen till min allmänna pension något. Min pensionsavsättning på 20 000 kr under ett år motsvarar ungefär avsättningen till tjänstepension för en anställd med en lön på 35-40 000 per månad.
Jag kommer fortsätta på precis samma sätt med insättning av 10% av firmans överskott vid varje kvartal även under 2021, även om jag räknar med att det blir lägre belopp än förra året pga mindre jobb. Då insättningarna blir mindre och mindre kommande åren blir avkastningen desto viktigare. Att stoppa in merpartern av pengarna tidigt och sen låta ränta på ränta jobba i 20-30 år blir modellen för min pension jämfört med någon som jobbar fram till 67. I huvudportföljen kommer vi behöva börja plocka ut pengar inom några år medan pensionen kommer få jobba ostört många år till.
Så över till avkastningen för förra året och planerna framåt. Portföljen går att följa i realtid via Shareville för dig som vill se alla detaljer, men här kommer kortversionen:
2020 blev ett bra år för portföljen med en uppgång på lite över 20%. Huvudstrategin är att köpa investmentbolag jag gillar när de har ovanligt hög substansrabatt och sen antingen behålla för evigt om rabatten består eller sälja när rabatten försvunnit. Min förhoppning är att kunna göra ett par sådana köp-sälj under året och att det ska kunna ge mig någon procentenhet högre avkastning än index för portföljen som helhet. Om det inte finns något bolag med ovanligt bra rabatt när jag har pengar tillgängligt så placerar jag de i en indexfond i väntan på nästa läge.
Under 2020 blev det bara en klockren köp-sälj och det var i Svolder som jag gick in successivt i när rabatten under våren steg från 0 till 14%. Här gjorde jag de större köpen när rabatten var över 10% och aktiekursen låg under 100 kr. Någon månad senare var rabatten ersatt av 2% premie och jag sålde allt på kurs runt 140 kr. "Tyvärr" fortsatte premien stiga till över 10% och med facit i hand sålde jag alltså alldeles för tidigt. Pengarna placerades som planerat i svensk indexfond i väntan på nästa läge. Jag återinvesterade lite utdelning och gjorde även ett kvartals insättning när Investor hade 25% rabatt.
Då värderingen av många investmentbolag varit ovanligt hög har jag sen försäljnigen av Svolder bara suttit och väntat på nästa läge i över ett kvartal. Under tiden har jag använt ungefär 10% av portföljen i lite mer kortsiktig handel där jag haft turen att göra några korta inhopp med bra effekt.
2 okt - Köpte Handelsbanken A för 75 kr
24 nov - Sålde Handelsbanken A för 87 kr
24 nov - Köpte Evolution för 647 kr
29 dec - Sålde Evolution för 827 kr
24 nov - Köpte Kindred för 69 kr (aktuell kurs idag runt 110 kr)
Jag har ingen större förhoppning om att kunna fortsätta göra kortsiktiga affärer med så här bra utfall. Så hoppet inför 2021 är främst att hitta nya köplägen i investmentbolagen med bra rabatt. Jag har också exponering mot tillväxtmarknader via en fond som jag hoppas ska kunna slå svenska börsen efter ett sämre 2020.
Du kan följa min IPS-portfölj och se mina kommande köp och sälj hos Nordnet via deras plattform Shareville. Hos Shareville kan du följa olika investerare och få en notifiering i realtid när de gör förändringar i sin portfölj.
Du kan läsa mer om IPS och få svar på de vanligaste frågorna hos Nordnet. OBS! Bara du som antingen har eget företag eller saknar tjänstepension i din anställning ska spara i IPS. Är du vanlig anställd och har tjänstepension på jobbet ska du aldrig spara privat i en IPS då du inte får göra avdrag för ditt sparande och dessutom betala skatt en gång till på pengarna när de plockas ut som pension.
Du som har eget AB (eller jobbar hos en arbetsgivare där du kan påverka företagets tjänstepension) kan kolla in Nordnets erbjudande kring tjänstepension här. Ansökan är helt digital och går att göra på 5 minuter.
......
Reklam: Jag har ett samarbete med Nordnet och Shareville kopplat till min IPS-portfölj. Innehållet i inläggen är däremot helt mitt eget.
Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.
Trodde faktiskt inte att du jobbade med att försöka tajma börsen, med köp och sälj.
Men får gratulera till dem lyckade affärerna!
Något som blivit populärt på senare, är folk som tar skärmdumpningar, från deras portföljutveckling från Avanza och lägger ut det på twitter. Undrar om dem även lägger ut om mindre lyckade perioder?
Den här portföljen är bara ungefär 3% av den stora vanliga portföljen. Och den del där jag försökt tajma marknaden med lite köp och sälj står alltså för en mindre del av denna lilla portfölj. Så det handlar om extremt liten andel av totalen.
För den större portföljen är det fortsatt extremt låg aktivitet och fler innehav som gäller och där räknar jag med en avkastning väldigt lik index.
Hej!
Jag överväger att flytta min ISk från LF till Avanza. Det ska ta 1-3 v enl Avanza
Innebär det något negativt/vad innebär de där tre veckorna? Missar jag all upp/nedgång under de veckorna?
Mvh
Ska du flytta över befintliga innehav borde du inte stå utanför marknaden och missa upp- och nergång under tiden. Men kolla med inblandade bankerna för säkrare svar.
Första gången jag ser dig nämna Evolution, kul! Har blivit mitt överlägset största innehav på ca 30% av portföljen då jag köpte tidigt. Har dock inga planer på att sälja något då det är ett fantastiskt välskött bolag med en överlägsen produkt. USA och Latinamerika bara i sin linda tror jag. Några tankar på att gå in mer långsiktigt?
Evolution med sin höga tillväxt och låga direktavkastning passar bäst i min IPS då jag helst vill ha i alla fall 3% direktavkastning i portföljen vi ska leva på i närtid. Men i IPSen kan den absolut få en plats igen.
Grattis till att du varit med på resan ett tag!
En fundering. Hur ser nivån ut på ditt totala intjänade kapital på tex minpension.se och hur stor del är tjänstepension? Lite nyfiken.
Jag har ca 350k i PPM och en dryg miljon i inkomstpension. Tjänstepensionen är lite svår att se exakt då det ligger i olika delar där vissa är fonder med synligt värde idag och vissa delar anges som kr per månad i utbetalning som är lite svårt att sätta exakt dagsaktuellt värde på. Men det bör handla om ca 1 miljon även i tjänstepension.
Klokt tänkt att säkra upp viss inkomst.
Vet att det är inte helt att att sia om men vad skulle du göra för uppskattning/förhoppning. Någonstans mellan 15-20 k i extra tillskott från pension från 65 eller?
Ser man pension som ett tillskott utöver ”plan” så är det ju utmärkt, tex skulle 4% regeln inte hålla fullt ut så är ju detta en bra ”försäkring”.
för egen del så har jag jobbat lite längre än du med rätt bra avsättningar och tänker just att det kan var lite som en kudde hela kalkylen.
Har faktiskt inte gjort någon mer avancerad prognos över pension vid sidan om portföljens avkastning från 55 eller 65. Skulle ju tro att portföljen ger mer med 4% regeln än vad vi kommer spendera, så det handlar precis som du säger om en kudde. Men även låga 10 000 i månaden i dagens penningvärde gör ju stor skillnad om man egentligen klarar sig helt utan pengarna och så har gjort de senaste 20 åren.
Det jag främst tänker är om vi kommer på att vi ska köpa ett nytt boende vid 65 och vill låna lite pengar. Om jag då har 1 miljon i PPM, 1 miljon i IPS och 2 miljoner i tjänstepension så borde jag med ett par års framförhållning kunna börja kunna ta ut pension så det ser ut som en helt ok inkomst. Så vitt jag förstår ser allt ut som inkomst av tjänst när en kreditprövning görs.
Nyfiken på hur fler personers pensionslådor ser ut till volym och fördelning i relation till ålder. Nån som vill dela med sig?
anonym: jag har 1.25 msek i IPS, drygt 4 msek i TJP och 0.5 msek i PPM. Jag är drygt 45 år. Inser att om detta skulle kunna dubblas till jag är 65 så kan detta bli ett fint tillskott.
Jag kommer ihåg när IPS var avdragsgillt upp till 20
000 om året för löntagare. Sen blev det väl 12.000? Men du måste satt av mer än 20.000 om året va Kermit?
Tjänstepensionen tror jag blir det stora tappet för mig jämfört med tex fd kollegor eftersom jag slutade så tidigt och bara något år efter att jag började tjäna lite bättre. Det är ju vid lite högre lön som det verkligen sätts av betydande belopp. I PPM fick jag ändå nästan 15 tidiga år med max avsättning som kan få jobba på nu.
Mi30: ja, jag satte av mer än 20 k, man fick sätta av 5% (eller 20 k, det som gav mest) av lönen. Så om man tjänade mer än ett visst belopp det blev mer än 20 k. Dessutom så, av ren tur/slump, så har innehaven i min IPS gått bättre än ”vanliga” portföljen.
Du har såklart helt rätt i att det ger mest utväxling i tjp vid högre belopp samtidigt som det du fått insatt får ”jobba” en lång period. I ett bra scenario kan dina 350 k + 1000 k + lite insättningar bli ett bra kapital till 65 årsdagen.
Jag vet att du har grym koll på ekonomi och vill såklart inte komma med korkade tips du redan tänkt på men vill ändå skriva att om det bara står belopp i pension och inte ett bakomliggande kapital kanske du ska kolla så att det inte av ”misstag" placerat på ett sätt som du inte vill, t ex kanske i traditionell försäkring med återbetalningsskydd?
Kerm...., får man fråga hur stort värde du har i din aktieportfölj samt när i tid du planerar att börja leva på den om du nu inte redan gör det?
Hej Mi30 och forumet!
Har en fråga om tjänstepension om någon kanske har varit med om liknande. Jag har i dagsläget ITP2 som är en förmånsbaserad lösning där man är garanterad en viss del av sin slutlön i pension. Jag gillar dock inte att premierna ligger låsta i en form av traditionell lösning och där jag inte själv får placera premierna på det sätt jag vill. När jag har frågat runt har jag både fått höra att jag nog borde ligga kvar i den gamla trygga men även från andra fått höra att en premiebaserad fondlösning kanske skulle vara bättre. Någon av er som har varit i liknande sits? Jag uppskattar all feedback jag kan få.
Tack på förhand
JB
Jag ser en mindre del av tjänstepensionen (vilket blir en minimal andel av totala tillgångarna) i en förmånsbestämd lösning istället för enbart premiebestämd del som en bra riskspridning. Har ingen koll på hur det står sig jämfört med premiebestämd om fonderna skulle ge 8-10% om året som är en rimlig gissning, men om börsen ger 8-10% om året kommer jag klara mig bra oavsett.
Mi30: välgrundat som vanligt. Tror mig minnas att du för länge sedan skrev på bloggen att du kunde ligga vaken på nätterna och tänka på bygget av din ”pengamaskin”.
Varje del av din ekonomi är verkligen klokt avvägd!
Anonym: Min situation är rätt lik Mi30:s. Jag har knappt 9 msek. Jag slutade jobba för 2 år sedan men har haft ett tillfälligt jobb + lite konsultjobb sen jag slutade och har inte behövt ta av portföljen.
Ja då är vi minst tre med väldigt lika förutsättningar.
Anonym: Kul! vill du skiva ngt om hur det ser ut för din del? vore intressant!
Hej!
Skulle du vilja dela med dig av vilken fond du syftar på i:
” Jag har också exponering mot tillväxtmarknader via en fond som jag hoppas ska kunna slå svenska börsen..”
Tack på förhand
Det är SPP Emerging Markets SRI som jag har i min IPS.