14 Dec, 2018

Fredagsintervju - Med författaren Marcus Hernhag

För bara ett år sen hade jag tusentals kollegor men numera har jag bara en handfull. Och idag är en stor dag för ni ska få träffa en av dem. I och med att jag och Marcus Hernhag har gett ut våra böcker på samma förlag så är vi väl på sätt och vis kollegor? Vi träffades förra veckan i samband med förlagets julbord och bestämde att vi idag skulle köra ett lite speciellt upplägg där vi intervjuade varandra. Så om du tittar in på Marcus hemsida så finns det nu en färsk intervju med mig. Förutom intervjun med mig så finns mycket annat kul med fokus på aktiesparande och inte minst Marcus egen favorit utdelningsaktier. Väl värt ett besök.

För er som inte känner till Marcus så är han en känd profil från tidningen Privata Affärer där han bland annat har en chatt varje fredag och svarar på läsarnas frågor. Mycket matnyttigt och konkreta aktietips där vågar jag lova. Du hittar chatten via Privata Affärers hemsida fredagar kl 10. 

Marcus har som sagt också skrivit inte mindre än 4 aktieböcker som du hittar bland annat hittar på förlagets hemsida. Då det troligtvis är tack vare att Marcus böcker säljer så bra som förlaget har råd att bjuda oss författare på ett fint julbord varje år är jag honom evigt tacksam.

Här kommer intervjun!

Du har skrivit 4 aktieböcker på några år och syns regelbundet som skribent åt Privata Affärer. Hur mycket jobb är det och hur ser en normal arbetsvecka ut för dig?

Ofta börjar jag dagen klokt och ansvarsfullt med en rejäl sovmorgon. Efter frukost uppdatering genom att kolla mejl, sociala medier och lite annat sysslor. Sen tränar jag på gym eller tar en löprunda fram till en sen lunch. Därefter varvar jag att skriva och läsa med andra hobbys. Eller yrken, var nu gränsen går, jag har som ovana att tjäna pengar på mina fritidsintressen så det är bättre att prata om sysslor än jobb vs fritid.

Det låter ju skönt! Hur ser du på framtiden vad gäller jobb? Kommer du jobba ungefär i samma omfattning som idag om låt säga 5 eller 10 år?

Som frilans har jag rätt stora friheter och jag vill förnya mig och utvecklas hela tiden. Författande eller analyser och artiklar för hernhag.se. Den trenden hoppas jag fortsätter, även om jag gärna fortsätter skriva åt Privata Affärer i många år till vill jag göra mer i egna kanaler. Det innebär ännu mer frihet och kreativitet. Jag vill se hur långt jag kan gå och vad jag kan bygga upp i egen regi. Samarbeten är trevligt och bra för båda parter, men ju mer jag äger och kontrollerar själv desto roligare.

Bland oss som jobbat heltid som anställd pratar man ofta om "one more year syndrome" dvs att man hela tiden vill jobba ytterligare ett år för säkerhets skull. Kan du känna igen dessa tankegångar även som frilansare och författare? Finns det ett "one more book syndrome"?

Ja, men att skriva böcker är det roligaste och mest kreativa jag gjort hittills. Det är lite som att skapa sin egen värld, även om det kräver en hel del research och input utifrån. Böcker skriver jag gärna så många jag kan och hinner, liksom blogginlägg och annat om intressanta aktier. Frågan är bara var, när och hur och i vilken omfattning. Jag vill framöver kunna läsa mer böcker, även sånt utanför ekonomins värld. Det goda samarbetet med Privata Affärer är ett win-win, men om man inte utvecklas så avvecklas man. Mitt liv innehåller framöver förhoppningsvis mer resor och familjebildande. Det finns inte tid till allt under alla delar av livet.

Vi som följt dig vet ungefär hur din aktieportfölj ser ut och vilken typ av bolag du gillar. Men hur har du lagt upp sparandet rent praktiskt de senaste åren? Månadsköp till aktieportföljen eller större köp några gånger om året? Har du en fondportfölj bredvid aktierna? Amortering på lägenheten? Buffert på sparkonto?

En buffert har jag på det konto varifrån alla räkningar betalas via autogiro. Jag har kapital för några månader där så även om jag glömmer allt vad räkningar och avier heter betalar så att säga systemet åt mig. Det sparar tid att slippa hantera OCR-nummer etc. E-fakturor glömmer jag bort att godkänna för ibland går det ett tag utan att jag loggar in på banken. Därför är det autogiro som gäller sedan många år.

Aktier köper jag när jag har likvider och hittar något som ser köpvärt ut. Där har jag inget automatiskt system, utan baserat på allt jag vet och kan bedöma så handlar jag så gott det går. Några kompletterande fonder har jag, både ETF:er och vanliga fonder. Det ger trots allt riskspridning och jag har inte tid att springa på alla bollar själv.

Ibland går det flera dagar utan att jag ens loggar in hos nätmäklaren för jag låter min utdelningsstrategi arbeta åt mig. Systemet får snurra utan min medverkan. Ibland blir det flera aktieaffärer på samma vecka.

Som jag fattat det har du under många år kört din verksamhet via enskild firma. Har du kompenserat för utebliven tjänstepension på något sätt genom ett separat sparande till pensionen eller ser du hela portföljen som en helhet som ska användas på samma sätt när du är 50 respektive 70?

Jag har inte brytt mig om tjänstepension etc på flera år. Jag tittar till premiepensionsfonderna enstaka gånger om året, men har ännu inte gjort något pensionsrelaterat utöver det under detta decennium. Min utdelningsportfölj är både potentiell inkomst nu och som ålderspensionär. På så vis har jag renodlat pensionssparande riktigt hårt. Det är min aktieportfölj. Den fungerar även som arbetslöshetsförsäkring då jag inte är med i a-kassan, för att leva på andras bekostnad är inte min grej. Jag vill inte vara andra till last.

Du har alltid varit försiktig med att prata om storleken på din portfölj vilket är rimligt när man inte gör som mig och bloggar anonymt. Men du kanske kan bjuda på ungefär vilka omkostnader du har en normal månad. Hur sparsamt lever du jämfört med tex Micke "Sparo" Larsson (7000 kr i månaden) eller mig (10 000 kr i månaden per person, dopat av att jag bor ihop med en person till vilket blir billigare per person)? Vad utanför det mest nödvändiga lägger du lite extra pengar på?

Min budget var länge ungefärlig men för några år sedan sammanställde jag det hela i Excel. En normal månad behöver jag 14 500 kr, men det går att slimma det hela om jag vill eller måste. I alla fall så länge jag inte har de tre b:na: barn, bil, båt. Hur ofta jag går på restaurang eller spa är ju lite flexibelt.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.