4 Apr, 2022

Grinder

Jag kommer ihåg när jag såg pokerfilmer Rounders i början av 2000-talet. Det var första gången jag kom i kontakt med uttrycket "grinder", vilket är en typ av pokerspelare som spelar med små risker och många timmar och sakta men säkert över tid går plus på sitt spelande. En motsats till filmens huvudperson som var en gambler och satte allt han sparat ihop på ett parti.

Det här med grinders finns även inom sparande och investeringar. Och är nog ganska långt ifrån bilden som många har av hur man på aktiemarknaden kan tjäna snabba pengar via vågade bets. När det i poker handlar om att sitta framför datorn många timmar varje dag för att förhoppningsvis ha gått tillräckligt mycket plus i slutet av månaden för att det ska bli en ok timlön så kan det inom sparande och investeringar för många med en viss strategi handla om att vänta 10-30 år tills utdelningarna har vuxit sig tillräckligt stora att det kan gå att börja plocka ut några pengar. Fram tills dess är pengarna bara siffror på en skärm och inget som går att plocka ut för att förgylla livet utan att den långsiktiga effekten av ränta på ränta som efterfrågas går om intet.

Vad kan du vi aktiegrinders sysselsätta oss med under årtiondena för att utdelningen ska bli några procent större 2042?

- Byta mellan A och B-aktier i samma aktie för att alltid äga den billigaste och förhoppningsvis få kanske 1% fler aktier efter bytet. Oavsett vad som händer med prisskillnaden framöver så kommer 1% fler aktier med samma utdelning per aktie ge 1% högre utdelning. Har vi riktig tur svänger priset och vi kan byta tillbaka om en månad, ett år eller fem år och tjäna 1% till.

- Vi kan idag sälja våra Corem D för 292 kr och köpa Corem Pref för 318 kr för pengarna vi får loss. Om ett par månader kommer vi få erbjudandet att byta varje Corem pref mot 1,12 stycken Corem D. Vilket gör att vi efter bytet kommer ha 2-3% fler Corem D än vad vi har idag (beroende på courtaget och exakt kurs vi får).

- Vi kan använda portföljbelåning på ett konto där det går att låna till 0% ränta och köpa aktier för dessa pengar. Vi kan samtidigt sälja motsvarande aktier på ett annat konto och använda pengarna vi fick loss från försäljningen till att betala av bolån med. På så sätt har vi exakt samma antal aktier som tidigare men tjänar mellanskillnaden mellan portföljlånet och bolånet. Tänk dock på att ha lite marginal så inte räntan på portföljlånet stiger om portföljen går ner i värde.

- En variant på ovanstående portföljlån är att låna låt säga 5% av portföljens värde till 0% ränta och köpa de mest säkra preffarna och D-aktierna och sen använda utdelningen på 5-6% om året till att betala av portföljlånet. Efter 15-20 år är lånet avbetalat men aktierna finns kvar och tickar utdelning. Då priset på preffar och D-aktier kan svänga betydligt mer än utdelningen så är det inga säkra pengar på kort sikt men så länge utdelningen betalas ut och är högre än låneräntan så kommer lånet sakta men säkert malas ner i aktiegrinderns kvarn.

Frågan är bara hur många som orkar dra igång ett 15-20 år långt projekt av utdelningar och avbetalningar av portföljlån för att om 15 år ha lite tråkiga men obelånade D-aktier som tickar utdelning varje kvartal. Nej att hitta nästa raketaktie som ger 100 snabba procent vinst som kan firas med en fin klocka och festkväll på Stureplan lockar nog många gånger lite mer.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.