14 Mar, 2021

Inflation

Jag tycker mig märka ett ökat intresse kring inflationen. Vilket kanske inte är så konstigt med alla pengar som trycks och så kallade helikopterpengar (dvs som när exemplvis amerikanerna nu får 1400 dollar av staten utan motprestation).

De flesta verkar oroliga för att inflationen kommer stiga medan riksbanken snarast är bekymrad om att inflationen fortfarande är för låg och under målet 2%. Och här är så klart den stora frågan hur man ska mäta. Många hävdar att riksbanken mäter inflationen på fel sätt och att den egentligen redan ligger långt över målet 2%. Andra hävdar att målet på 2% är helt fel.

Inflation är också ett mycket relevant ämne för den som sparar pengar i syfte att kunna leva på kapitalet. Eftersom inflationen måste dras bort från den nominella utvecklingen för vårt kapital. Är inflationen egentligen 10% om året och inte de 1,5% som riksbanken påstår så kommer våra investeringar få svårt att kompensera för inflation. Här tycker jag personligen däremot att man kan ta ett steg bort från alla olika beräkningsmodeller som finns och helt enkelt utgå från sig själv och sitt eget liv.

Vad lägger du pengar på nu och vad tänker du dig lägga pengar på i framtiden? Och hur har priserna på just dessa saker utvecklats de senaste 1, 3, 5 och 10 åren? För det är två saker som påverkar dig här. Dels inflationen för de saker som du köper regelbundet och står för en stor del av dina månadskostnader kommer utvecklas. Men också din livsstilsinflation, det vill säga om du idag reser utomlands en gång per år men i framtiden räknar med att resa fem gånger om året så påverkar det dig mer än flygbiljetternas prisutveckling.

2001, innan jag började spara pengar på allvar, bodde jag i ett studentrum som kostade 3 000 kr i månaden. Jag kommer inte ihåg exakt hur mycket andra räkningar jag hade, men kanske på 1 000 kr i månaden. Jag kommer då ihåg att jag hade som riktmärke att leva för 100 kr om dagen när alla räkningar var betalda. Det vill säga om jag skulle ut på studentpub och dricka 6 öl för 25 kr styck på fredagen och dessutom ville äta den dagen så behövde veckans övriga dagar ligga lite under 100 kr.

Idag tror jag inte jag skulle trivas på ett ställe där ölen kostade 25 kr styck. Men å andra sidan går jag inte ut och dricker 6 öl varje fredag. Och min boendekostnad har legat under 3 000 kr majoriteten av månadernas från 2001 fram till idag (tack vare att jag varit sambo 95% av tiden) trots allt jag alltid bott mycket bättre än vad studentrummet erbjöd vad gäller standard och bekvämlighet.

Ska du byta mobil var 3e år och bil var 5e år och kan nöja dig med 10 nya finesser istället för de 20 nya som uppfunnits sen det senaste bytet så kanske du inte ens upplever någon inflation alls. Trots att du alltså får grejer som blir bättre och bättre. Men sämre och sämre om du jämför mot omgivningen.

Om du går till matbutiken och struntar i att det lanserats någon ny bönpasta för 100 kr kilot som verkar nyttig så kan du istället själv välja att äta lite mindre mängd av din vanliga pasta och lägga till lite bönor eller linser själv som du köpt i torrvikt. Då kommer du nog inte känna igen dig när din omgivning pratar om att maten blivit så dyr på senare år.

Har ni upplevt hög inflation för något som står för en stor del av era kostnader de senaste 10 åren?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.