
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Fastator är Sveriges enda börsnoterade investmentbolag specialiserat på fastighetssektorn. Bolaget investerar i entreprenörsdrivna företag med koppling till fastighetsbranschen. Genom ett aktivt ägarskap, där Fastator bidrar med kapital, fastighetsexpertis och kompetens i frågor som rör finansiering, hjälper bolaget företag att nå sin fulla tillväxtpotential. Fastator investerar i både noterade och onoterade bolag med en ägarandel om i regel lägst 10 och högst 50 procent. I regel investerar bolaget minst 50 MSEK per investering.
- Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.
- Se fullbevakad bolagspresentation
SpectrumOne är en pionjär inom förädlad sms- och onlinemarknadsföring som skapar bättre kundrelationer. Med sofistikerade marknadsföringslösningar genererar SpectrumOne, ökad lojalitet och värdefulla insikter om kundpreferenser åt sina samarbetspartners.

Jag tycker mig märka ett ökat intresse kring inflationen. Vilket kanske inte är så konstigt med alla pengar som trycks och så kallade helikopterpengar (dvs som när exemplvis amerikanerna nu får 1400 dollar av staten utan motprestation).
De flesta verkar oroliga för att inflationen kommer stiga medan riksbanken snarast är bekymrad om att inflationen fortfarande är för låg och under målet 2%. Och här är så klart den stora frågan hur man ska mäta. Många hävdar att riksbanken mäter inflationen på fel sätt och att den egentligen redan ligger långt över målet 2%. Andra hävdar att målet på 2% är helt fel.
Inflation är också ett mycket relevant ämne för den som sparar pengar i syfte att kunna leva på kapitalet. Eftersom inflationen måste dras bort från den nominella utvecklingen för vårt kapital. Är inflationen egentligen 10% om året och inte de 1,5% som riksbanken påstår så kommer våra investeringar få svårt att kompensera för inflation. Här tycker jag personligen däremot att man kan ta ett steg bort från alla olika beräkningsmodeller som finns och helt enkelt utgå från sig själv och sitt eget liv.
Vad lägger du pengar på nu och vad tänker du dig lägga pengar på i framtiden? Och hur har priserna på just dessa saker utvecklats de senaste 1, 3, 5 och 10 åren? För det är två saker som påverkar dig här. Dels inflationen för de saker som du köper regelbundet och står för en stor del av dina månadskostnader kommer utvecklas. Men också din livsstilsinflation, det vill säga om du idag reser utomlands en gång per år men i framtiden räknar med att resa fem gånger om året så påverkar det dig mer än flygbiljetternas prisutveckling.
2001, innan jag började spara pengar på allvar, bodde jag i ett studentrum som kostade 3 000 kr i månaden. Jag kommer inte ihåg exakt hur mycket andra räkningar jag hade, men kanske på 1 000 kr i månaden. Jag kommer då ihåg att jag hade som riktmärke att leva för 100 kr om dagen när alla räkningar var betalda. Det vill säga om jag skulle ut på studentpub och dricka 6 öl för 25 kr styck på fredagen och dessutom ville äta den dagen så behövde veckans övriga dagar ligga lite under 100 kr.
Idag tror jag inte jag skulle trivas på ett ställe där ölen kostade 25 kr styck. Men å andra sidan går jag inte ut och dricker 6 öl varje fredag. Och min boendekostnad har legat under 3 000 kr majoriteten av månadernas från 2001 fram till idag (tack vare att jag varit sambo 95% av tiden) trots allt jag alltid bott mycket bättre än vad studentrummet erbjöd vad gäller standard och bekvämlighet.
Ska du byta mobil var 3e år och bil var 5e år och kan nöja dig med 10 nya finesser istället för de 20 nya som uppfunnits sen det senaste bytet så kanske du inte ens upplever någon inflation alls. Trots att du alltså får grejer som blir bättre och bättre. Men sämre och sämre om du jämför mot omgivningen.
Om du går till matbutiken och struntar i att det lanserats någon ny bönpasta för 100 kr kilot som verkar nyttig så kan du istället själv välja att äta lite mindre mängd av din vanliga pasta och lägga till lite bönor eller linser själv som du köpt i torrvikt. Då kommer du nog inte känna igen dig när din omgivning pratar om att maten blivit så dyr på senare år.
Har ni upplevt hög inflation för något som står för en stor del av era kostnader de senaste 10 åren?
Javisst, boendepriser i Stockholm har ju gått upp ordentligt, typ faktor 10 på 25 år. Köpemarknaden alltså.
Elektriciteten liknande, dvs alla kostnader som man får på olika räkningar sammantaget har gått upp.
Kollektivtrafikpriserna har även de skuttat upp.
Försäkringar klart mer än inflationen.
Hyror för lägenheter är upp, speciellt andrahandshyror, men för den reglerade delen är det väl 50% upp på 10 år - är det högt? Mer än den officiella inflationen iaf.
Ja, du frågade om priser som gått upp. Sen finns det en hel del som har gått ner i pris, annat som varit mer eller mindre stillstående samt det som rört sig ungefär som inflationen. Men det frågade du inte efter.
Bra exempel!
Pizza och kollektivtrafik är det jag själv märkt mest. Då räntan är så låg och vi förbrukat så lite el har inte priset på bostäder eller el märkts så mycket i våra löpande månadskostnader.
Bensinpriset minns jag var 4,44 kr/l vid något tillfälle 1989, motsvarar 8 kr idag men priset vid pumpen är ju 16 kr typ. Å andra sidan drar väl en (snål) bil nästan bara hälften av vad den drog 1989 - och är säkrare (airbags!) och bekvämare (ac!)
Vän av ordning: Ja bra reflektion med att man måste väga in förbrukningen per mil. Dessutom har det väl inte hänt så mycket med bensinpriset de senaste 8-9 åren. Så här var det mer en effekt av hög inflation för länge sedan. Dvs inget som den senaste tidens expansiva penningpolitik ligger bakom.
Om 10 år kanske vi har billiga elbilar som vi kan köra för 3 kr milen i energi. Den som lever får se.
Pizza tyckte jag hoppade till mellan 2010-2015 men verkar ha avstannat senaste åren. Kollektivtrafik känns betydligt dyrare senaste 5-10 åren.
Tycker också att mikrovågsugnar har dragit iväg, eller så har jag bara haft dålig koll för jag aldrig köpt en mikrovågsugn tidigare. Jag tänkte mig att de billigaste började på cirka 300 kr, men jag har inte hittat någon för under 599 kr.
Teknik brukar annars vara billigare. Köpte förra året en Iphone SE 2020 (snäppet bättre än Iphone 8) för mindre än min tidigare Iphone 5 som köptes 2013. Då är den betydligt bättre. Kanske räknas dock standarden som likvärdig som en Iphone 5 var när jag köpte den, om inte sämre.
/Arbetsplanen
Frågan är om inte pizza blev billigare från 1985 till 2000? Fått för mig att de kostade 50 kr på 80-talet och sen blev det någon prispress neråt till som billigast 25-30 kr.
Lunchbuffé på stan, mejeri, kött, alkohol, tjänster, läkemedel.
Värt att reflektera över är att det kan bli inflation på ens person också. Det är inte bara ekonomi. Kanske lite flummigt men, som partner kanske man ständigt ger uppskattning till ens andra hälft. Då förväntas man göra det alltid och har devalverat sig själv så att säga. Samma fenomen kan inträffa på en arbetsplats och man alltid är det som gör kanonresultat. Även där förväntas du då alltid göra det och det ökar stress och omgivningens krav.
Men åter till ekonomin, ja inflationen är extremt hög, mäter man bara en storbilds-TV och en matkasse så kanske den är OK men tänk bostadspriser och sådant som inte ingår i KPI. Så inflationsmålet om 2% per år är humbug
Boende och tjänster är väl det som märks mest, även om det inte känns allt för länge sedan man skrattade åt att en pizza kostade mer än 100 kr i Norge.
Visst att räntorna är lägre och boendekostnaderna kanske blir lika, men att få ihop till en kontantinsats till en villa i Stockholm känns mer och mer avlägset. Passerade miljongränsen hos Avanza i november men löneutvecklingen hänger inte med för att man ska kunna få ett lån. Och hur roligt är det egentligen att ha vara belånad över öronen där man teoretiskt sätt skulle vara skuldfri om man amoterade 20 000 kr månaden till pensionen. Lite pengar vill man spara till portföljen också.
Äääh, svävade jag i väg och gnäller på boendemarknaden, men den har en stor påverkan på ekonomin på de som tänker på att bilda familj och ha något större.
Politikerna säger att barnafödandet är lågt. Jag förstår att många flyttar utanför Stockholms län. Blir nog samma när jag lyckas övertala sambon.
Exempel på saker för jag upplevt hög inflation
Utelunch: när jag pluggade 2000-2005 kostade det under 50kr att äta på universitetet. När jag börjar jobba efter det kostade det strax över 50 på stan. För något år sedan låg priset strax under hundralappen, har inte ätit ute på länge så vet inte om det gått över hundralappen nu.
Glass: när jag var barn på nittiotalet kostade en Piggelin 4kr och Magnum och daimstrut ungefär 14. Nu kostar de flesta glassar över 10 och de dyrare över 20.
Telefoner: för inte så många år sedan var en Flaggskeppsmobil hutlöst dyr när de gick över 6000kr i pris, nu är det inte ovanligt med över 10k.
Men på andra ställen känns det inte av för mig
Livsmedel: har dålig koll på vad saker kostar men upplever att det inte blivit markant dyrare den senaste tiden.
Godis: när jag var barn kostade lösgodis 10kr/Hg på kiosken jag handlade på. Än idag är det ett dyrt pris på godis.
Något som jag har noterat är priset man får betala för en hamburgare ute på restaurang ökar snabbt! Har ingen koll på exakt hur mycket men man kan lätt betala 120:- före en hamburgare till lunch i Stockholm och med eventuella extra tillbehör kan det bli riktigt dyrt.
Värsting mobiltelefoner kostar ju typ 20 000:- nu, svårt att hitta en ny modell av de stora leverantörerna för under 10 000. (borträknat enklare modeller)
Tror att det är ganska safe att säga att mobiltelefoner inte har stigit i pris. Min pappas första mobil i mitten på 80-talet kostade ca 30 000 kr med en minuttaxa på drygt 3 kr per minut. Idag kan man köpa en ny mobil - om än enklare modell - för under 3 000 kr.
Den enklare modellen idag är dessutom bättre än vad den dyraste var för bara några år sedan.
Mi30: Nu kan du köpa proteinpulver på MM Sports för 99 kr påsen
Har fört kassabok sedan 1999 när jag började jobba och har ungefär samma utgifter för mat och kläder nu som då. Mobil har blivit billigare sen min första år 2002. Fick hyreshöjning när jag flyttade från en etta till en tvåa, men i övrigt har hyran masat sig upp med ca 1% om året. Restauranger har väl blivit dyrare men de är en närmast försumbar del av utgifterna ändå. Är förvånad över att kostnaderna inte ökat mer.
JMF: Men bara 750 gram i påsen va? Helt ok pris ändå med 125-130 kr/kg finns för det mesta tycker jag.
@Råttan, det är väl inte politikernas fel att din lön inte hänger med bostadsmarknaden.
Mi30: Det stämmer. Jag har inte hittat något billigare. Jag brukar ge ungefär 110 kr/påse. Många märken ligger på 170 kr för en påse om 750 gram. Köper du billigare?
Semlan! Minns ett test i tidningen från kanske 2003-2004 som jämförde semlorna från de lokala konditorierna och caféerna. De kostade då mellan 15-20kr. I år kostade en semla närmare 50lappen på cafekedjan på hörnet här.
Detsamma kan sägas om caféfika generellt. Kaffe, smörgåsar osv.
JMF: Jag brukar köpa Forte24 på XXL för 129 kr för 1 kg. Men vid några tillfällen har det kostat 100 kr och då har jag bunkrat.
Mi30: det var billigt! Jag väljer dock kasein för dess volym och det verkar inte finnas hos Forte24
Tack för informationen
Trevlig kväll
Hej,
Tycker att mycket i det lite dyrare segment av saker jag är intresserad av ser en väldig inflation. Konst, Rolexklockor, barnvagnar, whiskey, bostäder, bitcoin, aktier, bilar. Alltså inte bara att jag har en livsstilsinflation utan allt som lockar lite mer förmgna personer och som dessutom är saker som är "knappa" eller begränsat utbud ökar väldigt i pris senaste 10-20 åren. Har både anekdotiska och faktabaserade exempel på samtliga.
Smör har haft en enorm prisutveckling, helt oförklarligt
Smöret har väl varit en bristvara i flera år i stora delar av Europa och därav att priset höjts
Detta är något jag bekymras över ibland. Jag startade rätt nyligen min spar-resa men har valt en annan väg. Min strategi är att jag sparar upp första pengarna på ett sparkonto. Tänker mig minst 500 000 kr. Just nu har jag ca 150 000 kr, men sparar 80% av lönen så det går fort.
Anledningen till denna strategi är att jag bor i en jätteliten megabillig hyresrätt, promenerar till jobbet, och äger inga direkta tillgångar. Jag tänker att det kan vara bra att ha likvider liggandes ifall jag behöver köpa bostad, bil eller investera lite i ett eget företag. Har också tagit intryck av Grant Cardone som rekommenderar att man först spar ihop till motsvarande 1 miljon kr innan man börjar fundera på investeringar.
Samtidigt tänker jag och besväras smått av inflationen och den låga ränta som sparkontot ger. Har du några tankar på min strategi?
Gällande konsumtionen ser jag ingen jättestor inflation, mer än att den klassiska GB-glassen har fördubblats i pris, ful-pizzan som kostade 33 kr 2005 kostar 85 kronor idag och vinet på systemet som alltid kostat 119 plötsligt kostar 139 kronor. Sedan är detta inte varor som står för en övervägande del av utgifterna, så det bör man överleva.
Vad som är värre är bostadspriserna. Här stiger det varje år och så länge har inget kunnat stoppa uppgången, inte ens Corona. Det är lite skrämmande att personer med bra jobb och lön trots hårt arbete inte kan spara i samma takt som prisuppgången. Att personer stressar igenom köp för att slippa se värdet på besparingarna urholkas är verkligen ett tecken på inflation tycker jag.
Flikar också in ett svar till Likvider. Varför börjar du inte spara i aktier och fonder direkt?
Även summor under en miljon kan växa till sig med tiden. Dessutom är det bra om du tidigt får erfarenher rörande placeringar och att du lär känna dig själv innan du investerar stora pengar. Börsen kan vara stressande med alla tvära kast, och det går inte alltid uppåt som det gjort sista tiden. En bok eller blogg kan ge ideér och goda tips, men kommer du följa alla bra ideér när det stormar på riktigt? Det vet du bara efter att ha provat.
Att ha 500 000 på sparkonto samtidigt som man kan spara 80% av lönen tror jag inte är optimalt. Framförallt inte om målet är lite oklart i form av kanske köpa bil eller bostad eller något annat något oklart tillfälle i framtiden.
Kommer du på att du ska köpa bil kan du ganska snabbt spara ihop till det. Att ha 500 000 på sparkonto år efter år med 0,7% ränta och sen 2% inflation är ingen bra affär.
Om du nu har 150 000 på sparkonto skulle jag dra ner på sparandet dit och lägga majoriteten av kommande månaders sparande i en eller ett par olika aktiefonder.
Ja, du har rätt, det känns väldigt fel med så stora summor på sparkonto utan tydligt mål.
Problemet är att jag har ett jobb jag inte gillar, men är outbildad och tjänar mellan 27 000 - 41 000 kr per månad inkl OB och övertid. Har funderat på att plugga 2-3 år på högskola utan att ta lån, men problemet är att jag inte vet vad. Jag kommer ju inte kunna tjäna lika mycket pengar under studietiden och skillnaden i lön kommer ju inte bli så stor. Hade vart mer motiverande med en ingångslön på 50 000 kr för att va värt besväret, men väldigt märklig lönesättning i Sverige... Alltså att det kan skilja så lite i lön för en outbildad mot en med utbildning. Känns väldigt lätt att tjäna bra med pengar med god arbetsmoral i Sverige, dock med ett tak på 40 000 kr ca..
Det är alltså pga alla dessa funderingar kring mitt liv som gör sparkonto aktuellt. Men skulle kanske räntefonder vara ett bättre alternativ? För jag är rädd att jag vill använda en betydande del pengar inom 3 år och vill då inte påverkas av en dipp i aktiemarknaden. Men detta vet jag ju inte hur livet kommer förändras.
Nej räntefonder ger nästan ingen avkastning de heller med dagens låga ränta. Det är främst på lång sikt som inflationen äter upp kapitalet. Om du har pengar på sparkonto 2-3 år är det ingen katastrof.