
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Bonzun är ett internationellt SaaS-bolag som är verksamma inom gränssnittet mellan HealthTech-sektorn. Bolaget skapar värde genom att samla och kanalisera evidensbaserad forskning med syftet att att förebygga psykisk och fysisk ohälsa. I Bonzuns nuvarande tjänsteportfölj finns Bonzun ivf, Bonzun evolve samt Kou Dai Yun Yu (tidigare Kexuema).
- Se fullbevakad bolagspresentation
Concejo är ett investmentföretag som genom långsiktigt engagemang i mindre onoterade bolag verkar för tillväxt och värdeskapande. Bolaget investerar huvudsakligen inom industrisektorn.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett svenskt fastighetsbolag med opportunistiskt nisch som möjliggör slagkraftiga förvärv med fria mandat. Med fokus på investeringen verkar Nyfosa för att bygga ett hållbart kassaflöde och addera värde till fastighetsportföljen. Nyfosas fastighetsbeståndet är belägna i tillväxtkommuner i Sverige och Finland.

Irisity är ett världsledande mjukvaruföretag inom teknologin för
intelligenta kameralösningar. Med hjälp av proaktivt arbetande och
självlärande algoritmer skapar Irisity kameralösningar som är
speciellt anpassade för en mängd applikationsområden i samhället
såsom skolgårdar, nattlig övervakning av äldre i hemmet och
bevakning av olika typer av skyddsområden. Irisity erbjuder sina
kunder en kostnadseffektiv, prediktiv bevakningslösning med hög
precision. Bevakningen sker i realtid vilket minskar responstiden
samt ökar möjligheterna att agera prediktivt. Irisitys huvudkontor
ligger i Göteborg.

Fastpartner (tidigare “Fastighetspartner”) är ett svenskt fastighetsbolag
som utvecklar och förvaltar kommersiella fastigheter. Hyresgästerna
består av allt från nystartade bolag till ledande industribolag och
samhällsbolag. Majoriteten av hyresintäkterna kommer från
Stockholmsområdet men övrigt fastighetsbestånd är spritt över
Sveriges storstadsområden och expansiva orter. VD och storägare
i Fastpartner är Sven-Olof Johansson med lång erfarenhet inom
finans- och fastighetsbranschen.
SBB fokuserar främst på fastigheter inom två segment: bostäder
och samhällsfastigheter. Portföljen innehåller även till viss del
andra typer av fastigheter där avsikten primärt är att driva detaljplan
för att utveckla bostadsfastigheter. Strategin är att delar av
fastighetsbeståndet ska bestå av kassaflödesfastigheter med
identifierad utvecklingspotential. Bolaget förvärvar aldrig råmark,
utan utvecklar enbart detaljplan på kassaflödesgenererande fastigheter.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett svenskt fastighetsbolag med opportunistiskt nisch
som möjliggör slagkraftiga förvärv med fria mandat. Med fokus på
investeringen verkar Nyfosa för att bygga ett hållbart kassaflöde
och addera värde till fastighetsportföljen. Nyfosas
fastighetsbeståndet är belägna i tillväxtkommuner i Sverige och
Finland.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energy är en internationell producent inom gas- och
oljesektorn vars inriktning är att köpa och utveckla tidigare
upptäckta men tidigare underpresterande kolvätetillgångar samt
genomföra egen prospektering. Utvinningstekniken bygger på
moderna ingenjörskonst under samlingsbegreppet
Enhanced Oil Recovery. Maha Energy är verksamma i Brasilien, USA
och Oman.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för
störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av
ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives
patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent
utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.

Igår hade jag och min fru den årliga kick-offen. Eller kick-off kan vara fel ord då det mer låter som det man ibland har på jobbet när man åker iväg och har ett kort pliktskyldigt möte/föredrag av chefen för att sen ägna mesta tiden åt teambuilding och fest. Men jag har under flera år kallat det årliga möte som vi har för kick-off, så är väl enklast att fortsätta med samma ord.
Bakgrunden är att vi för 5 år sen var på en föreläsning med Charlie Söderberg där han sa något i stil med att det är konstigt att man har möten och sätter upp mål och planer på jobbet men inte privat. Blev en riktig ögonöppnare för oss som tyckte privatlivet var viktigare än livet som anställd. Så sen dess kör vi ett lite större möte varje höst med kortare avstämningar under året. På senare år har det på gott och ont blivit att vi använt förra årets protokoll som underlag för det aktuella mötet. Bra för att skapa en röd tråd och se hur man tar sig framåt mot målen, men kanske finns risken att man fastnar i lite gamla hjulspår.
Tidigare när jag skrivit om våra kick-offer så har vissa kommenterat att det behövs väl inga möten utan sånt här kan man prata om varje dag när man lever ihop. Men jag tycker det är stor skillnad på att prata lite allmänt om hur man mår, vad som hänt under dagen och planera de kommande veckorna och månaderna som man gör i vardagen mot att verkligen strukturerat ha ett möte med agenda och protokoll där man tvingas sätta ord på vad och hur man vill förändra i sitt liv på 5 års sikt. Andra har kommenterat att de gillar konceptet men tyvärr inte kan ha kick-offer eftersom de bor själva. Även det tror jag är fel, självklart kan man fundera, planera och skriva ner sina tankar på ungefär samma sätt även om man bor själv. Eller köra med en kompis så man får någon att bolla med, även om planerna då blir två separata på ett annat sätt än när man gör det med en partner.
Vi har som sagt alltid kört på hösten när man kommit in och jobbat ett tag efter semestern. Men på gårdagens möte bestämde vi att vi i framtiden kommer köra det stora mötet i januari med kortare avstämning i juli. Det känns lite tydligare att ha kalenderår på vissa målsättningar.
Vi har ibland åkt iväg och kört kick-offen på hotell, ibland varit på mina föräldrars lantställe och ibland varit hemma och sen bara gått ut och ätit på kvällen. Igår körde vi hemma då vi ska åka bort nästa helg. Men nästa helg passar det inte med 3-4 timmar möte så vi delade upp det lite.
I vårt liv handlar ju mycket nu om hur/när min fru ska sluta jobba samt hur/när vi ska testa att bo utomlands. Och ekonomin blir ju lite mer "spännande" och större fråga i samband med större händelser i livet som att man slutar jobba jämfört när man jobbat och månadssparat i 10 år och planerar att göra det i ytterligare 5 år.
Här kommer en ungefärlig agenda som den som är nyfiken på att testa kan ha som grund. Men lägg lite tid på att sätta upp en agenda som passar er i god tid innan mötet så man hinner tänka igenom och skriva ner något på varje punkt. Att tvingas tänka och skriva ner något gör stor skillnad.
1. Ekonomi
- Månadssparande plan och uppföljning senaste året
- Buffert storlek/behov närmare året?
- Större planerade inköp (både kort och längre sikt)
- Ekonomiska mål 1-3-5-10 år
- Fördelning i aktie- och fondportfölj. Utveckling sen förra mötet. Utdelningsprognos.
2. Boende
- Nöjda med nuvarande?
- Värde nuvarande (om man äger själv), vad får man på andra ställen för samma peng?
- Bolån. Kostnad per månad och belåningsgrad i procent.
3. Aktiviteter
- Egen tid
- Aktiviteter ihop, enskilt och med andra personer
- Resor
4. Barn (om man har eller planerar skaffa)
5. Övrigt:
- Yrkeslivet
- Fysisk och psykisk hälsa. Hur kan vi kan stötta varandra i äta mer/mindre, träna mer/mindre, sova mer/mindre, stressa mer/mindre etc?
- Mål/projekt närmaste året (gå kurs, lära sig språk, delta i lopp, renovera hemma, köpa en katt). Vad krävs för att ro det i land?
- Vad vill vi ska vara sig likt om 1-5 år? Hur säkerställa det?
- Vad vill vi ska vara annorlunda om 1-5 år? Hur komma dit?
- "Sex och samlevnad"
Underbart, tack för detta!
Jag och min fru har kört tema på kickoffen efter de tre grundpelare som Anthony Robins använder:
Health
Wealth
Relationships
Vi kör både gemensamma och individuella mål i kickoffen. Säg att jag vill träna X ggr per vecka för en viss tävling - då måste det fungera med övriga familjens planering också. Det kan inom hälsa också vara typ äta vegetariskt tre gånger i veckan.
Vi funderar också över vilka vanor vi har idag som gör att vi kan nå målen. Kick off i all ära men har man ingen idé om hur det ska gå till varje dag blir det inget av det.
Tack, inspirerande!!
Hej MI30!
Tack för bra tips på punkter att ha med sig. Vi har gått igenom utgifter de senaste 2 åren under september men i år har vi inte hunnit med det än.
Får bli ett "möte" den närmaste tiden med era punkter som bas.
Mvh PB?
Toppen, i början av min läsning av inlägget tänkte jag be dig om er agenda för att få lite hjälp, och sen visar det sig att den kom lite senare i inlägget. Kalas!
Hej. Tack för att du delar. Jag har tänkt på det här med kick off länge och gjort slag i saken. Jag har bokat barnvakt. Hotel och spa samt planerat med din ”mall” som förebild. Jag känner dock att det kan bli hur mkt som helst. Hur avgränsar man ämnena? Hur mkt tid använder du på din kick off? Jag har planerat för 7 timmar första dagen och sedan 1 timmes sammanfattning dag 2. Jag.har 3 barn vilket självklart skapar lite fler punkter.
För oss tar det kanske 3 timmar. Dock kan vi bryta loss vissa detaljer som "kolla fördelningen mellan fonderna i autogirot" eller "ta fram förslag på weekendresa till hösten" som en egen punkt och ta ett snack om just den frågan en timme någon vecka senare. För att inte fastna i detaljer under huvudmötet. Bra också om någon research behöver göras eller om någon ska ta fram konkret förslag.